Victoria av Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Victoria
Kronprinsesse av Sverige
Victoria
Født 14. juli 1977 (37 år)
Stockholm, Sverige
Ektefelle Daniel Westling
Foreldre Carl XVI Gustaf
Silvia
Barn Estelle født 23. februar 2012 (3 år)[1]
Titler Prinsesse av Sverige (1977-1980)

Kronprinsesse av Sverige

Hertuginne av Västergötland

19. juni 2010 giftet kronprinsesse Victoria seg med Daniel Westling.

Victoria Ingrid Alice Desirée, Sveriges kronprinsesse, hertuginne av Västergötland, (født 14. juli 1977 i Stockholm, Sverige) er Sveriges tronarving. Kronprinsesse Victoria er datter av kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia, storesøster til prins Carl Philip og prinsesse Madeleine. Hun ble født prinsesse, men ble gjennom en tilbakevirkende grunnlovsendring kronprinsesse 1. januar 1980.

Lørdag 19. juni 2010 ble kronprinsesse Victoria gift med Daniel Westling.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Den 24. februar 2009 offentliggjorde det svenske hoffet at Victoria har inngått forlovelse med Daniel Westling, som hun har vært sammen med siden 2002. Bryllupet ble holdt 19. juni 2010.

23. februar 2012 ble kronprinsesse Victoria og prins Daniel foreldre til prinsesse Estelle – hertuginne av Östergötland.

I 1997 ble det kjent at kronprinsessen led av anoreksi, og bildene av en undervektig Victoria gikk verden rundt. Hun fikk imidlertid behandling og ble raskt frisk.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Hun gikk på grunnskole og gymnas i Stockholm, og tok eksamen i 1996. Hun har siden studert ett år ved Université Catholique de l'Ouest i Angers i Frankrike, og to år ved Yale University i USA.

I tillegg til sine studier, har kronprinsessen vært praktikant ved De forente nasjoner i New York og den svenske ambassaden i Washington, DC. Hun har dessuten tjenestegjort tre uker i Svenska armén. Hun tok høsten 2004 B-kurs i statsvitenskap, med spesialisering i krisehåndtering og internasjonalt samarbeid, ved Forsvarshøyskolen i Stockholm, og høsten 2006 begynte hun på det svenske utenriksdepartementets diplomatprogram.

Tiltaleform[rediger | rediger kilde]

Kronprinsessen omtales som Hennes Kongelige Høyhet og tiltales Deres Kongelige Høyhet.

Ordener og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ««Hun fødte en veldig søt prinsesse»». NRK.no. 23. februar 2012. 


Forgjenger:
 Carl XVI Gustav 
Arvefølgen til den svenske tronen
(1)
Etterfølger:
 Prinsesse Estelle 
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)