Gjenfødelsesordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gjenfødelsesordenen, også kalt Al-Nahda-ordenen (arabisk: Wisam an-Nahada), er en jordansk orden. Den ble innstiftet av Hussain bin Ali, sjarif og emir av Mekka, konge av Hijaz, trolig i 1917, for belønning av innsats i kampen for å befri Hijaz fra osmansk styre.[1][2] Ordenen kom til Jordan med det hasjimittiske dynasti og ble i 1925 en jordansk orden. Den ble etter uavhengigheten bekreftet som en jordansk orden i 1948.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Gjenfødelsesordenen er inndelt i fem grader:[1]

Insignier[rediger | rediger kilde]

Storbånd

Ordenstegnet for Gjenfødelsesordenen består av en dobbel sekstagget stjerne i sølv.[1] Midtmedaljongen er delt i en indre medaljong i gull og en bred ytre bord i rødt. Den røde borden bærer innskriften som angir ordenens navn og grad sammen med årstallet 1334 i den islamske kalender. I det indre feltet av gull finnes innskriften «Hussain bin Ali Hans Tjener» og to korslagte jordanske flagg. Ordenstegnet er opphengt i ordensbåndet i et ledd utformet som Jordans flagg med en jordansk kongekrone på toppen. Storbånd kan også tildeles i briljanter og ha da en diamant i midten der flaggstengene krysser hverandre, to sirkler av diamanter og diamanter i den ene av stjernene.[1]

Ordensstjernen er en større utgave av ordenstegnet.[1]

Ordensbåndet er grønt, hvitt og svart og har en smal rød stripe i midten.[1]

Ordenstegnet inngår i Jordans riksvåpen.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Gjenfødelsesordenens høyeste klasse tildeles vanligvis statsoverhoder. Storoffisergraden tildeles prinser av det kongelige hus, men også andre adelige og statsministre. Tildeling skjer ellers i henhold til mottakerens rang og status.[1]

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Dronning Sonja og kronprins Haakon er innehavere av storbånd (tilsvarende storkors) av Gjenfødelsesordenen.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g «Jordan» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 1265–1267.
  2. ^ «Jordan» i Robert Werlich: Orders and decorations of all nations. Ancient and modern, civil and military, 2. utgave, Washington DC: Quaker Press, 1974, s. 270–271.
  3. ^ «H.M. Dronningens dekorasjoner», kongehuset.no. Lest 14. november 2015
  4. ^ «H.K.H. Kronprinsens dekorasjoner», kongehuset.no. Lest 14. november 2015