Terry Pratchett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Terry Pratchett
Terry Pratchett
Terry Pratchett fotografert i 2009
Født 28. april 1948
Storbritannia Beaconsfield
Yrke Forfatter
Nasjonalitet Britisk
Sjanger Fantastisk litteratur
Debut The Hades Business
Nettsted http://www.terrypratchett.co.uk/

Terence David John Pratchett (kjent blant fans som Pterry, født 28. april 1948, i Beaconsfield, Buckinghamshire) er en engelsk forfatter av fantastisk litteratur, mest kjent for sin bokserie Skiveverdenen (Discworld på engelsk).

Biografi[rediger | rediger kilde]

Terry Pratchett ble født i Beaconsfield, Buckinghamshire i England. Foreldrene, David og Eileen Pratchett, var fra Hay-on-Wye i Wales.

Sin første utgivelse fikk han som 13-åring med novellen The Hades Business, som ble trykket i skoleavisa. Den ble senere utgitt i Science Fantasy Magazine (blad for fantasy- og science fiction-litteratur) i 1963 (noe han fikk 14 pund for). Hans andre utgivelse var Night Dweller, som ble trykket i New Worlds Magazine, nummer 156 i november 1965.

Etter at han sluttet skolen i 1965, ble han ansatt som journalist i lokalavisa Bucks Free Press (Han har senere sagt om denne jobben: «Jeg begynte i jobben en morgen og tre timer senere hadde jeg sett mitt første lik. 'bratt lærekurve' hadde en mening på den tiden»). Senere har han jobbet for en rekke andre regionale aviser i sør-vest-England blant annet Western Daily Press og Bath Chronicle.

Det var som journalist han ble sendt for å intervjue Peter Bander van Duren som satt i ledelsen for Colin Smythe Limited, et lite forlag i Gerrards Cross i Buckinghamshire. Intervjuet var om en ny bok forlaget utga, men Pratchett nevnte tilfeldigvis at han hadde skrevet en bok selv, The Carpet People. Dette førte etter hvert til at den ble utgitt i 1971, med en lanseringsfest holdt i teppeavdelingen til Heal's department store i Tottenham Court Road i London.

I 1980 ble han pressetalsmann for CEGB (Central Electricity Generating Board) i et område med flere atomkraftverk. I ettertid har han kommentert at han utviste uvanlig god timing ved å gjøre dette karrierebyttet rett etter den store atomkraftverkulykken på Three Mile Island (Pennsylvania, USA). Pratchett sluttet i CEBG i 1987 da han så at han kunne tjene nok penger på å skrive bøker til å leve av det. Dermed kom det også en betydelig økning i produksjonen og han har siden klart å utgi to romaner i året. En gang ble det estimert at 1% av all skjønnlitteratur solgt i Storbritannia var skrevet av Pratchett. Det skal sies at denne utregningen ble gjort før J. K. Rowlings fenomenale suksess med Harry Potter.

I 1998 ble Terry Pratchett utnevnt til offiser av ordenen Order of the British Empire for sine tjenester til litteraturen. Hans egen kommentar viser hans form for humor; «Jeg antar at mine 'tjenester til litteraturen' består av å ikke prøve å skrive noen.» Han har blitt utnevnt til æresdoktor både av University of Warwick i 1999 og av University of Bristol i 2004.

Pratchett har en datter Rhianna Pratchett (født 1976), som følger i farens fotspor som fantasyforfatter og journalist.

Pratchett omtaler sine fritidsaktiviteter slik «skriving, spaserturer, datamaskiner, liv». Han er kjent for sin svakhet for cowboyhatter, noe som vises av forfatterbildene på omslaget på bøkene hans.

Skiveverdenen (Discworld)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Skiveverdenen

Serien om Skiveverdenen (Discworld) er et humoristisk fantasyverk som parodierer alt mellom himmel og jord. Serien består av over 30 bøker.

Skiveverdenen er en flat, pizzaformet planet som roterer på ryggene til fire gigantiske elefanter som går rundt på ryggen til den enorme skilpadden A'Tuin, som igjen svømmer gjennom verdensrommet. Emner som har blitt parodiert i serien inkluderer science fiction- og fantasyfigurer, filmer av Ingmar Bergman, Australia, filmproduksjon, aviser, rock, religion, filosofi (stort sett gresk), egyptisk historie, fagforeninger, monarki og så videre.

En par av romanene i Skiveverdenserien er skrevet og utgitt som barnebøker. Den første av dem var Magiske Mauritz og hans gløgge gnagere (2001, The Amazing Maurice and His Educated Rodents), som ble tildelt Carnegie Medal in Literature som årets beste barnebok på engelsk.

Sammen med Ian Stewart og Jack Cohen har Pratchett også skrevet The Science of Discworld (1999), The Science of Discworld II: The Globe (2002) og The Science of Discworld III: Darwin's Watch (2005). Bøkene har kapitler som alternerer mellom fakta og fiksjon, fiksjonskapitlene finner sted i Skiveverdenen, mens faktabøkene beskriver deler av jordas utvikling.

Omskrivninger[rediger | rediger kilde]


Spillefilmene er orginalt skrevet som todelte Tv episoder for Sky One, og har senere blitt gitt ut som DvD.

Skiveverdenen har også blitt brukt som basis for en rekke dataspill på flere forskjellige formater, deriblant Sega Saturn, Sony Playstation, Philips CD-i og 3DO i tillegg til Windowsbaserte datamaskiner.

Førsteutgaver av de tidlige bøkene om Skiveverdenen er veldig verdifulle om tilstanden er god. Den britiske førsteutgaven av The Colour of Magic med harde permer er nå verdt over 2000 pund, mens The Light Fantastic prissettes til mellom 1000 og 1500 pund.

Det er faktisk også mulig å få en figur i en kommende Skiveverden-bok oppkalt etter deg selv. Vanligvis kommer man med i bøkene ved å kjøpe seg plass på veldedighetsauksjoner.

Omslagene på alle Skiveverden-bøker solgt i UK fram til 2001 ble alle laget av Josh Kirby.

Andre bøker av Pratchett[rediger | rediger kilde]

Andre bøker med bidrag fra Pratchett[rediger | rediger kilde]

Verk om Pratchett[rediger | rediger kilde]

En samling av essays om hans forfatterskap er utgitt i boken Terry Pratchett: Guilty of Literature?, redigert av Andrew M. Butler, Edward James og Farah Mendlesohn, utgitt av Science Fiction Foundation i 2000

To spørrebøker er blitt utgitt, begge samlet av David Langford. De er kalt The Unseen University Challenge og The Wyrdest Link.

Inspirasjon[rediger | rediger kilde]

Terry Pratchett skjuler ikke at han drar betydelige veksler på andres arbeider. En viktig del av hans humor består i å ta kjente figurer fra populærkulturen og lage en uventet vri på dem. Lister med forklaringer til alle de kjente referansene i bøkene hans kan finnes på Pratchett-fansider på internett.

Orangutanger[rediger | rediger kilde]

En av de mest populære figurene fra Skiveverden-serien (Bibliotekaren) er en orangutang, men Pratchett viser interesse for arten også utenfor bøkene. Han har stilt opp for The Orang-Utan Foundation, blant annet ved å besøke Borneo med et filmteam fra Channel 4 for å gjøre en episode av programmet «Jungle Quest» for å møte orangutanger i deres naturlige omgivelser. Fansen har fulgt i Pratchetts fotspor ved å donere penger til Orang-Utan Foundation ved fansamlinger som Discworld Convention.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]