Sabineodden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sabineodden på kartet over Svalbard
Sabineodden
Sabineodden
Sabineodden på kartet over Svalbard

Sabineodden er et flatt nes på Vasahalvøya langt nord i Albert I Land, nordvestre SpitsbergenSvalbard. Det ligger under Birgerfjellet og Tessinfjellet på østkysten av Svenskgattet med utsikt ut mot Indre Norskøya.

Fangsthytta på Sabineodden.

I sør avgrenses Sabineodden av Birgerbukta, som strekker seg helt ned til Kapp William med Sallyhamna 1,5 km mot sør. I nord strekker Sabineodden seg utover under navnet Arneliusneset. Det er laguner og gode havneforhold ved Sabineodden.

På stranden står en tidligere norsk fangsstasjonen som kaltes Svenskgattet da den ble etablert i 1920. Den ble bygd av Georg Bjønnes for Hagerup og Jensens ekspedisjon i 1920[1], og står fortsatt. Den inngikk da i det norske Fangstfelt 24 (Flathuken) i mellomkrigstiden, og ble brukt som hoved- og bistasjon for den norske overvintringsfangsten her.[2]

På Sabineodden ligger også to russiske pomortufter kloss inntil den norske fangsthytta. Det er også funnet fire revefeller på odden i øst og nord, og disse er vernet.

Sabineodden er en del av Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rossnes, Gustav: Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt meddelelser nr 127, Oslo 1993, side 123.
  2. ^ Rossnes, Gustav: Norsk overvintringsfangst på Svalbard 1895-1940, Norsk polarinstitutt meddelelser nr 127, Oslo 1993, side 123-125.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]