Slangehodefisker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Ormehodefisker)
Gå til: navigasjon, søk
Slangehodefisker
Channa striata
Channa striata
Vitenskapelig(e)
navn
:
Channidae
Norsk(e) navn: slangehodefisker,
ormehodefisker
Hører til: piggfinnefisker,
piggfinnede fisker,
egentlige beinfisker
Antall arter: 32
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Sør- og Øst-Asia, Afrika
Delgrupper:
  • Channa
  • Parachanna

Slangehodefisker (også kalt for ormehodefisker) er en fiskegruppe som er utbredt i ferskvann i deler av Afrika og Asia.

De har en langstrakt kropp med lang rygg- og gattfinne. Halefinnen er avrundet. Channa gachua blir bare 25 cm lang, men de fleste artene blir 60–100 cm lange. De er i stand til å puste luft ved hjelp av et såkalt suprabranchialorgan. Munnen er stor og har kraftige tenner. Slangehodefisker er grådige rovfisker som eter vanninsekter, bløtdyr, andre fisker, amfibier og små pattedyr.

De tre artene i slekten Parachanna er utbredt i Vest-Afrika. I Asia forkommer slekten Channa med 29 arter fra sørøstre Iran østover til Sumatra, Borneo og Java, men de har ikke krysset Wallacelinjen på naturlig vis. Channa finnes også i Øst-Asia helt nord til Amur og Khankasjøen.

Slangehodefisker har spredd seg til nye områder med menneskelig hjelp. Dette skyldes både utsettinger og fisker som har rømt fra akvakultur. De betraktes som farlige invaderende arter og kan gjøre stor skade på innfødt fauna. Innførte slangehodefisker forekommer på Madagaskar, Sulawesi, Filippinene, Taiwan, Japan og i de sentralasiatiske flodene Amu-Darja og Syr-Darja. I USA finnes de på Hawaii, samt i Florida og andre delstater på østkysten.

Slangehodefiskenes utbredelse:
gul - Channa
oransje - Parachanna

I linneansk systematikk regnes slangehodefiskene som familien Channidae. De ble tidligere regnet til en egen orden, kalt Channiformes eller Ophicephaliformes. De plasseres nå som den eneste familien i underordenen Channoidei blant piggfinnefiskene. Fylogenetiske undersøkelser viser at labyrintfiskene er søstergruppen til slangehodefiskene. Det er ikke helt overraskende når en betrakter utbredelsen og den felles evnen til å puste luft.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Channa argus
Commons-logo.svg Commons: Kategori:Channidae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Channidae – detaljert artsinformasjon