Akvakultur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dyrking av østers, illustrasjon fra ca. 1880.

Akvakultur er kultivering av organismer i vann, og omfatter dyrking av planter, alger og skjell og oppdrett av fisk. De tidligste eksempelene på akvakultur var oppdrett av karper i Kina, som man kjenner til har foregått fra ca. år 2500 f. kr. Akvakultur har hatt en stor vekst i moderne tid og står i dag for omtrentlig halvparten av verdens uttak av sjømat. Kina er fremdeles verdens største oppdretter, med rundt 70 % av verdensproduksjonen. Havbruk er akvakultur i sjøvann.

Akvakultur i Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Akvakultur i Norge

Norge er en liten oppdrettsnasjon i et global perspektiv, men oppdrett av fisk er en av våre største eksportnæringer. I 2009 utgjorde oppdrett av fisk og skalldyr omtrent 950 000 tonn rund fisk.[1] Til sammenligning ble det fisket 2 537 134 tonn vill fisk av norske fartøy i 2009.[2] Oppdrett av laksefisker er den dominerende form for akvakultur i Norge, og landet er verdens største produsent av atlantisk laks. Oppdrett av torsk og blåskjell er også etablerte næringer, men skjer ikke i så stor skala.

Oppdrett av rensefisk, slik som rognkjeks og leppefisker, bedrives også. Disse brukes av lakseoppdrettere, som en del av løsningen på lakselusproblematikken. Rensefisken spiser lakselus fra laksen.

Økologisk akvakultur[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Økologisk akvakultur

Økologisk akvakultur betegner akvakultur som gjennomføres i henhold til retningslinjer som regulerer økologisk produksjon. I Norge har regjeringen delegert ansvaret for å utvikle disse til Debio.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fiskeridirektoratet: Nøkkeltall fra norsk havbruksnæring Arkivert 12. juli 2010 hos Wayback Machine. Fiskeridirektoratet 2010.
  2. ^ Fiskeridirektoratet: Norges fiskerier Arkivert 14. desember 2010 hos Wayback Machine. Fiskeridirektoratet 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]