Nes (Buskerud)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°34′05″N 9°06′07″Ø

Nes

Våpen

Kart over Nes

Land Norge Norge
Fylke Buskerud
Status Kommune
Adm. senter Nesbyen
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

3&502&809.63&809,63 km²
3&502&775.53&775,53 km²
3&501&34.1&34,1 km²
Befolkning 3&503&3 414&3 414[a]
Kommunenr. 0616
Målform Bokmål
Internettside www.nes-bu.kommune.no
Politikk
Ordfører Tor Magnussen (H) (2011)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Nes

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2015)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 

Nes er en kommune i Buskerud. Den grenser i nord mot Gol, i øst til Sør-Aurdal, i sørøst til Flå, i sørvest til Nore og Uvdal, og i vest til Ål.

Nes kommune er en betydelig turistkommune. På begge sider av dalen er det veier som fører inn til fjellområder med setre og betydelig hyttebebyggelse. Eksempler er: Imle, Mythe, Fekjan, Saupeset, Liaset, Nystølen, Myking, Ranten, Grønhovd, Liemarka, Thoenmarka, Langevann/Buvannsområdet. Mest kjent er imidlertid Natten-området, med alpinanlegg, golfbane og en voldsom ekspansjon i antall hytter de siste årene. Det er også mange campingplasser i kommunen: Sjong, Sutøya, Nesbyen camping, Liodden camping, Fekjan setercamping og Bromma (Norsentret). I sentrum finner vi Thoen hotell. Tidligere var både Østenfor og Svenkerund store hotell på Nesbyen. De er begge lagt ned og bygd om til asykmottak og leiligheter. Nord i kommunen ligger Smedsgården hotell, og i Myking-området ligger Ranten hotell og Fagerhøy hotell.

Det drives også aktivt jord- og skogbruk i kommunen, men de fleste brukene er små, og mange har jobb ved siden av primærnæringen, eller bruket drives i kombinasjon med turisme.

Det er også et betydelig handelssentrum i Nesbyen. Av bedrifter kan nevnes Defa og Protan.

Utsyn over Nesbyen, med Nesbyen på andre siden av dalen og med Østbyen på denne siden og til høyre. Elven flyter mot venstre i bildet som er mot sør-øst. Dalen i bakgrunnen leder til Tunhovd
«Ness Hallingdal» tidlig på 1900-tallet
Blåfjell i Liemarka

Areal og befolkning[rediger | rediger kilde]

De fleste innbyggerne bor i Nesbyen, Rukkedalen, Sjong, Børtnes, Bromma (Øygardene), Svenkerud og på Liodden (Liagardene). Kommunesenteret ligger i Nesbyen.

Natur[rediger | rediger kilde]

Nes kommune kan ikke skilte med de aller høyeste fjellene, men har likevel veldig gode turmuligheter i attraktive fjellområder. Høyeste fjell er Hallingnatten (1314 moh.) Om vinteren er det mange mil med svært godt preparerte løyper nesten i alle retninger.

Verneområder[rediger | rediger kilde]

Verneområder i Nes kommune (alfabetisk):

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidligere sto Nes stavkirke i Nesbyen. Den ble revet i 1864, et par år etter at dagens kirke ble innviet. Stavkirketuften kan imidlertid fortsatt besøkes.·

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Kjente nesninger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Nes, Buskerud – bilder, video eller lyd