Mosul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mosul
الموصل, al-Mawṣil
Mosul
Mosul ligger ved bredden av Tigris.
Land Irak Irak
Guvernement Ninawa
Befolkning 1 800 000 (2008)

Mosul (arabisk: موصل, al Mawsil eller Nineveh, turkmensk:Musul, kurdisk: Mosul/Ninawa, gammelsyrisk ܢܝܢܘܐ) er Iraks nest største by, etter Bagdad, med ca. 1,8 millioner innbyggere (pr. 2008) og er hovedstad i provinsen Ninawa. Ruinene av oldtidsbyen Ninive ligger nær dagens Mosul.

Byen ligger nordvest i Irak, ved bredden av floden Tigris, i utkanten av det kurdiske selvstyreområdet. Det bor mange turkmenere i Mosul og områdene rundt,[1] og det har vært reist krav om å opprette en egen turkmensk region med navnet Turkmeneli[2].

Befolkningen består hovedsakelig av arabere, kurdere og turkmenere, men byen har en høyere andel kristne (assyrere, armenere og kaldeere) enn de fleste andre irakiske byer.

Mosul har etter den amerikanske invasjonen i 2003 vært et sentrum for sunniarabiske ekstremister tilknyttet grupper som al Qaeda og Ansar al-Sunnah. Disse har systematisk fordrevet det kristne mindretallet og har dessuten angrepet turkmenere og kurdere enten de måtte være sunnimuslimer eller yezidier. Verst har det likevel gått utover yezidiene som foruten å være kurdere også beskyldes for å være djevledyrkere[3].

Kurdiske peshmerga-styrker har idag kontrollen over østsida av byen, mens Irakiske regjeringsstyrker kontrollerer det urolige området vest for Tigris.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Mosul er et av de største i Midtøsten når det gjelder antall fakulteter. Det er spredd på tre campuser og har om lag 17 000 studenter og 750 ansatte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Turkmens, Turkmeneli and the Musul Region», Turkish Weekly mai 2007
  2. ^ Ketene, Orhan: Turkmen And Turkmeneli (PDF), folk.ntnu.no, årstall ikke oppgitt
  3. ^ Vindheim, Jan Bojer (18. mars 2012): «Verdt å lese om yezidiene». Omtale av boken Acikyildiz, Birgül: The Yezidis. The History of a Community, Culture and Religion, ISBN 978-1-84885-274-7