Bagdad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Utsikt over Tigris og de nordvestlige delene av Bagdad

Bagdad (arabiskبغداد, , «englegave»), er Iraks hovedstad og en provins i landet. Det er en av de største byene i Midtøsten (etter Kairo, Teheran og Istanbul) med en befolkning på 5,7 millioner (2003). Hovedflyplass er Baghdad International Airport.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt i år 762 av Abbasidekalifen Abou Giafar Al Mansur på plassen for en kristen by ved elven Tigris. Bagdad erstattet Damaskus som den muslimske hovedstaden i et imperium som strakte seg fra Nord-Afrika til Persia. Bagdad ble et ledende sentrum for utdannelse og handel. Noen kilder anslår at byen inneholdt en million innbyggere, men det er sannsynlig at det var betydelig færre. Mange eventyr i Tusen og én natt har sin bakgrunn fra denne perioden.

Bahá'u'lláh forkynte sin misjon for verden i Bagdad, i Ridván-parken under perioden 21. april–2. mai 1863, og er blitt et pilegrimsmål for bahá'íer.

Gulfkrigen i 1991 skadet Bagdad, spesielt transport-, kraft- og annen infrastruktur. Byen ble også tungt bombet under Irak-krigen i perioden mars-april 2003. Etter Saddam Husseins fall ble Bagdad okkupert av amerikanske tropper, og ble setet for et interrimstyre (Coalition Provisional Authority) som er ment å styre Irak frem till valget av en ny regjering.

  • Den 19. august 2003 ble The Canal Hotel, hovedkvarteret for FN-arbeiderne i Bagdad, ødelagt av en bilbombe som drepte 24 mennesker og såret over 100.
  • Den 23. september 2003 indikerte en Gallup-måling at omtrent 2/3 av Bagdads befolkning mente at å fjerne Iraks diktator var verdt prøvelsene de hadde under flere år og at de så frem til et bedre liv innen fem år.

Mutanabi-gaten[rediger | rediger kilde]

Mutanabi-gaten har blitt oppkalt etter dikteren Abul Tayyeb al-Mutanabi (915965), som blant annet blir tillagt følgende sitat: «Når en løve viser tenner, bør du ikke tro at den smiler til deg».

Bokhandlerne i Bagdad skal ha holdt til i Mutanabi-gaten fra Det osmanske rike kontrollerte Bagdad fra 1500-tallet. Foruten forretningene er det et livlig utendørs bokmarked. Gaten er dessuten kjent for kafeer hvor diskusjonene går intenst.

Mer enn tyve personer døde og mer enn seksti ble såret av en selvmordsbombe i gaten 5. mars 2007.

AsiastubbDenne Asiarelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.