Turkmenere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For den distinkte gruppen av turkmenere i Irak se Irakiske tyrkere.

Turkmenere (Türkmen, flertall Türkmenerli) er en etnisk folkegruppe av tyrkisk opprinnelse. Historisk ble alle vestlige eller Oghuz-tyrkere kalt turkmenere, men i dag knyttes begrepet til to grupper, turkmerene i Turkmenistan og omliggende områder i Iran og Afghanistan og turkmenerne nord i Irak som har et språk som er nærmere Aserbajdsjansk.

85% av befolkningen, eller rundt 4 150 000 mennesker, er etnisk turkmenere i Turkmenistan. I Iran er turkmenerene konsentrert i provinsene Golestan og nordlige Khorasan. I 1997 bodde rundt 2 000 000 turkmenere i Iran. Afghanistan har rundt 500 000 turkmensk-språklige, konsentrert hovedsakelig langs den turkmenske grensen i provinsene Faryab, Jowzjan og Baghlan.

Siden 22. oktober 1993 har Saparmurat Nijazov, president i Turkmenistan, brukt tittelen Turkmenbashi som betyr «leder for alle etniske turkmenere». Han har derimot ikke vist antydninger til å ville utvide Turkmenistans grenser.

En stor turkmensk minoritet, også kalt irakiske tyrkere, på 2-3 millioner lever i Irak [1] [2], først og fremst rundt Kirkuk. Mange bor også i byen Arbil som ligger i nord Irak og nord for Kerkuk og andre irakiske byer nord i landet. Turkmenere utgjør mer enn 90 % av befolkningen i Talafar (turkmensk: Telafir) [Hashim, Ahmed (2005), Insurgency and counter-insurgency in Iraq, Cornell University Press, ISBN 0-8014-4452-7 side 370].


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]