Flikmelde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flikmelde
Nomenklatur
Atriplex calotheca
L.
Synonymi
Atriplex hastata, A. prostrata subsp. calotheca
Populærnavn
flikmelde[1]
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøete blomsterplanter
KlasseTofrøbladete blomsterplanter
OrdenNellikordenen
FamilieAmarantfamilien
SlektTangmeldeslekta
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: havstrender
Utbredelse: Nord-Europa

Flikmelde (Atriplex hastata eller Atriplex calotheca) er en ettårig urt i amarantfamilien med frøreproduksjon. Fruktene spres med havstrømmer. Den er ganske høy, opptil 80 cm, og har en krypende eller opprett stengel. Bladene er spydformede med uregelmessige tenner; de er dypere innskåret enn hos tangmelde. Blomstene sitter i spisse aks, og forbladene har spisse tenner. Planten vokser i tangvoller på havstrender.

Planten er utbredt ved kystene i Nord-Europa og finnes i Tyskland, Danmark, Norge, Sverige, Polen, Russland (Kaliningrad og St. Petersburg), Litauen, Latvia, Estland og Finland. I Norge vokser den svært spredt fra Østfold til Sogn og Fjordane.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Vurderingsperioden er 10 år. Arten vokser på havstrand, i tangvoller, men er også funnet mange steder på ballastplasser på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Artsdatabanken mistenker at flere av de norske forekomstene på havstrand kan ha bakgrunn i gammel ballast, men neppe alle. Arten er nært beslektet med tangmelde A. prostrata, hybrider forekommer, og identifisering er ofte vanskelig.

Sikkert identifiserte planter er de siste 40 årene (siden 1980) funnet svært spredte steder rundt Oslofjorden fra Østfold inn til Oslo og sør til Sandefjord, og i økende omfang i Rogaland. Arten har store fluktuasjoner og kan variere fra ingenting på et sted ett år til god bestand neste, eller den kan ha flyttet tyngdepunkt til ei ny strand (med større og mer stabile tangvoller). Artsdatabanken regner med at det skjer hyppig rekruttering til den norske bestanden fra bestander langs kysten av Vest-Sverige og fra Danmark. Det er fullt mulig at delbestanden ved Oslofjorden er en felles bestand med den i Bohuslän, mens delbestanden i Rogaland er felles med den i Danmark, eller i hvert fall i en ‘source’- (Danmark) og ‘sink’- (Rogaland) situasjon. Den totale utbredelsen omfatter strendene i Østersjøen, Kattegat og Skagerrak.

Flikmelde vurderes i utgangspunktet som nær truet (NT). Ut fra B-kriteriet vurderes den slik på grunn av et noe begrenset forekomstareal og store fluktuasjoner i antall lokaliteter og individer mellom år. Vurderingen nedgraderes til livskraftig (LC°) på grunn av stor sannsynlighet for hyppig nyrekruttering fra større og mer vitale forekomster på strendene i Vest-Sverige og Danmark. Dette er en endring fra sterk truet (EN) i forrige rødlistevurdering på grunn av at arten har hyppig rekrutteringen til landet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 14. februar 2022. Besøkt 14. februar 2022. 
  2. ^ a b Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av flikmelde Atriplex calotheca som EN→LC° for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Flikmelde i Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2016.
  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 76. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Flikmålla». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 29. mars 2016. 
  • P. Uotila (2011). «Atriplex calotheca». Chenopodiaceae (pro parte majore). – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 29. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]