Den økonomiske og monetære union

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kartskisse over land som deltar i ØMU, deltakerlandene med blå farge, kandidatland med grønn farge, land som har opsjon på å stå utenfor i gult og rødt, mens restrerende EU-land i brunt

Den økonomiske og monetære union (ØMU) (engelsk: Economic and Monetary Union (EMU)) er den myntunion som er inngått mellom sytten av Den europeiske unions (EU) 28 medlemsstater. Disse land utgjør euroområdet. Med innføringen og opprettholdelsen av den felleseuropeiske myntenhet, euro, og felles pengepolitikk, som sitt formål, er EMU styrt av av et institusjonelt system hvori blant andre Den europeiske sentralbank (ESB) hører til.

EMU består av tre faser; tredje fase innebærer adopsjon av euroen som landets nye myntenhet. 17 av medlemslandene har entret tredje denne fasen og gått bort fra sin tidligere valuta; bare Sverige, Danmark og Storbritannia gjenstår. Sverige og Storbritannia har inflasjonsmål og flytende valutakurser, og har dermed styring over hjemlig pengepolitikk gjennom landenes sentralbanker, mens Danmark har fast valutakurs mot euroen og har dermed i praksis satt ut pengepolitikken til den europeiske sentralbanken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]