Benjamin Franklin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Benjamin Franklin

Benjamin Franklin (født 6. januar 1705jul./ 17. januar 1706greg. i Boston i USA, død 17. april 1790) var en amerikansk journalist, forfatter, filantrop, vitenskapsmann, oppfinner og diplomat, blant mye annet. Han var også en av lederne av den amerikanske revolusjon. Han huskes også for sine eksperimenter med elektrisitet.

Benjamin var den femtende av 17 søsken. Han måtte tidlig ta seg arbeid, som 12-åring kom han etter å ha jobbet en tid som såpekoker i boktrykkerlære. Sin utdannelse fikk han i London, og etterpå startet han sitt eget trykkeri i Philadelphia. Det skulle snart bli et av landets beste. Der startet han tolvmannsselskapet som drøftet politikk og vitenskap, og i denne gruppen kom han i gang med sine elektriske eksperimenter. Han innså at lyn var utladninger, og foreslo å plassere en mann på en harpiksplate på toppen av et tårn for å teste om skyene var elektriske. Dette førte senere til minst en dødsulykke. Franklin selv laget verdens første lynavleder, og fant opp bifokale briller og et instrument kalt glassharmonika.

Benjamin Franklin var den første som foreslo sommertid. Det skjedde i et essay så tidlig som i 1784, men det ble ikke innført før første verdenskrig

Benjamin Franklin var unitar.

Han er kjent for uttrykket «tid er penger» fra boken Advice to a young tradesman.

Benjamin Franklin og strømretningen[rediger | rediger kilde]

Franklin, 1825

For skoleelever blir Benjamin Franklin gjerne husket som han som tok feil av strømretningen. På Benjamin Fanklins tid opererte man med begrepene glasselektrisitet og lakkelektrisitet om henholdsvis positivt og negativt ladet statisk elektrisitet. Benjamin Franklin forstod at det under utladning av statisk elektrisk ladde gjenstander gikk en strøm av elektrisitet. Han antok at strømmen gikk fra de glasselektriske gjenstandene til de lakkelektriske, altså fra + til -. Senere fant vitenskapen ut at det faktisk var omvendt: Elektronene tiltrekkes glasselektrisk ladde gjenstander, og beveger seg bort fra lakklektrisk ladde gjenstander. Men da var allerede begrepene positiv (+) og negativ (÷) elektrisitet innarbeidet, og språkbruken som sier at strømmen går fra + til – ble beholdt. Dette kalles derfor den klassiske strømretningen i dag.

Vi sier derfor at:

Strømretningen er fra + til ÷ i en last.
Men: Elektronene vandrer fra ÷ til + gjennom lasten.

For kildene er det motsatt.

Elektronstrømretningen er altså den motsatte av den klassiske strømretningen. Kationer er molekyler som har et underskudd av elektroner i forhold til protoner, og er derfor positivt ladet. I en strømførende elektrolytt beveger kationene seg i den klassiske strømretningen.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikikilden: Benjamin Franklin – originaltekster av og om forfatteren
Commons-logo.svg Commons: Kategori:Benjamin Franklin – bilder, video eller lyd