Hjemmeundervisning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Hjemmeundervisning
Repreasentation1889.jpg
Barnlig Enfold.jpg

Hjemmeundervisning (HU) er grunnskoleopplæring foreldrene til barnet selv tar ansvaret for. Det er grunnskole-opplæringsplikt i Norge, ikke skoleplikt. HU skjer utenfor skolen. HU skal være tilsvarende den opplæring som blir gitt i skolen. I Norge skal kommunen føre tilsyn med HU. I Europa er Storbritannia det mest liberale og Tyskland det mest restriktive landet.

I alle land ser vi to ideologiske hovedgrupper av HU-ere: 1) konservative, ofte kristen middelklasse, som mye gir undervisning i hjemmet og 2) Unschoolere som legger vekt på barnesentrert og lite voksenstyrt læring (natural learning). I de senere år i Norge har antallet HU-ere fra middleklassen i byene, ofte pga sosial misnøye med skolen, økt. Unschooling tiltar i popularitet i USA, også i Norge og rundt om ellers i verden.

Det er over 1,5 million HU-elever i USA. I Europa er det færre, 10-50000 i Storbritannia, ca. 5000 i Frankrike, 500-1000 i Tyskland og ca. 300 i Norge. I Sverige (2010) og i Sør-Europieske land som Spania (2014) har retten til HU blitt sterkt innskrenket. I Nord-Europeiske land som Norge, Danmark, Finnland og Estland er retten til HU for tiden ikke truet. I Øst-Europa og Latin-Amarika er er det vekst i HU. Internasjonalt brukes betegnelsen «home education» mest i Europa og «homeschooling» i USA og resten av verden.

For å begynne med HU i Norge sender foreldrene et brev til kommunen/skolen og melder om at de skal starte opp. Det er så kommunens ansvar å føre tilsyn. Det er lovlig å samarbeide om HU i Norge, men dette må ikke være en skole. Det er skrevet en doktoravhandling om HU i Norge.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]