Brukerdiskusjon:Friman

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hei og velkommen! Flott at du bidrar. Jeg foreslår at du tar en titt på stilmanualen vår for å se hvordan artikler bør settes opp og hvordan du superenkelt kan formatere tekst! Ellers møtes flere av oss på IRC-kanalen #no.wikipedia på freenode (irc.freenode.net); stikk gjerne innom der! --–Duffman 26. mar 2005 kl.22:20 (UTC)

HTML på Wikipedia[rediger kilde]

Hei, husk at man ikke bruker HTML i wikipedia. Bruk derfor ikke <br /> i artikler. 85.164.130.104 30. aug 2005 kl.05:23 (UTC)

I utgangspunket er det riktig, men det er en sannhet med modifikasjoner. Det stemmer at <br> brukes sjelden, men for mer komplisert formatering kan det av og til være greit å ty til HTML når wiki-syntaksen ikke strekker til.
Uansett, har man problemer med formatering eller spørsmål omkring dette, er det bare å spørre, f.eks. på Tinget. –Peter J. Acklam 30. aug 2005 kl.06:04 (UTC)
Når jeg nå så denne diskusjonen tenkte jeg at jeg skulle hoppe inn med noen ting: man skriver ikke <br />, men <br />. Fordi det er nyere, og passer i xhtml. Marcus 20. aug 2006 kl. 12:16 (UTC)

Bildestørrelser[rediger kilde]

Når du laster opp bilder fra andre Wikipediaer er det lurt å klikke på bildet for å se om det finnes i et større format; ellers laster du bare opp en liten thumbnail. På et par som du lastet opp nå ble filnavnet 250px… og 300px…, hvilket indikerer at de er forminskede versjoner. Jeg har lastet opp større versjoner til Commons og slettet de små. Cnyborg 30. aug 2005 kl.08:17 (UTC)

Takk for tipset og hjelpen! --Friman 31. aug 2005 kl.12:55 (UTC)

Hej hej och hemskt mycket hej! Jeg og Thor-Rune har prøvd å finne svaret på eksempelgåten i artikkelen Gåte. Etter en kjapp studie av historien til artikkelen har jeg kommet fram til at du la inn denne gåten. Vi lurer på svaret på gåten slik at det kan legges inn i artikkelen:) (dette er viktig, da Thor-Rune har truet med å legge inn «Hva er det som går og går og aldri kommer til døra» isteden for nåværende gåte) Kan du gi oss svaret, evt hvor vi finner det? Vi ville være meget takknemmlige:) MVH OPus- (mld, film) 6. sep 2005 kl.10:16 (UTC)

Hmmm.. Poenget med gode gåter er jo nettopp at svaret ikke blir opplyst, slik at den tilfører løseren mange gode søvnløse netter.. Under trusselen om «klokkegåten» får jeg vel imidlertid opplyse om at løsningen er fjær (visstnok opprinnelig gåsefjær = fjærpenn - men fjæren i hatten var vel sjelden en gåsefjær..) Ut fra innledningen mener jeg altså at det vil være feil om eksempelgåten også inneholder løsningen på den. Mvh. --Friman 6. sep 2005 kl.23:48 (UTC)

Veranda[rediger kilde]

Det finnes ingen font som heter Veranda, derimot er Verdana en font som brukes mye, særlig i web-sider. BjørnN 15. okt 2005 kl.23:30 (UTC)

Av og til går det litt fort i svingene, ja... Anser meg heller ikke helt ferdig med egen korrektur og fintenking.... --Friman 15. okt 2005 kl.23:32 (UTC)

Årstider[rediger kilde]

Hei og hå:) Bare lurte på om du ikke er enig i at malen så bedre ut da alle bildene var like store? (Det nye bildet har definitivt bedre motiv though...) :) OPus- (mld, film) 4. nov 2005 kl.09:13 (UTC)

Enig - skal prøve å finne et som passer. --Friman 4. nov 2005 kl.09:46 (UTC)

Manipulerte litt med bildet (trakk det litt ut i bredden). Ikke så bra å manipulere et bilde, men jeg syntes det var et godt illustrerende vårbilde. --Friman 4. nov 2005 kl.11:12 (UTC)

Syns den ble bra nå jeg:) OPus- (mld, film) 4. nov 2005 kl.11:17 (UTC)

Vårjevndøgn[rediger kilde]

«Den astronomiske våren varer fra ca. 5. februar til ca. 6. mai. (midtpunkt=vårjevndøgn=ca.21. mars)

Hvor i all verden har du funnet den informasjonen ??? BjørnN 5. nov 2005 kl.00:05 (UTC)
Ren matematikk. Årstidene kan astronomisk deles inn i 2 eller 4. (kvartaler eller halvår) - Se Årstidene. --Friman 5. nov 2005 kl.00:09 (UTC)
Det er konvensjon i de fleste land (kansje alle?) at de astronomiske årstidene begynner ved henholdsvis solhverv og jevndøgn - se feks. engelsk og tysk wikipedia. Jeg ser ingen grunn til at norsk Wikipedia skal definere årstidene på annen måte, det er jo ikke mulig å begrunne dette matematisk. BjørnN 5. nov 2005 kl.00:21 (UTC)
Hmmm... Men dette er jo en del av mitt poeng! Det finnes ingen andre logiske betegnelser på astronomiske årstider. F.eks. er en: wiki (og mange andre som har kopiert en:wiki) FEIL!! her !!! --Friman 5. nov 2005 kl.00:45 (UTC)
Jeg tror ikke det er feil. Meteorologene på tysk TV feks. bruker disse konvensjonene. Jeg tviler sterkt på at fagfolk benytter wikipedia for å skaffe seg informasjon om eget fagområde. BjørnN 5. nov 2005 kl.00:52 (UTC)
Mere hmm... Dette er ren matematikk. Ta først å del inn året i to deler (vinterhalvår og sommerhalvår). Da må det astronomiske sommerhalvåret være fra vårjevndøgn til høstjevndøgn. Hvis man deretter deler hvert halvår i 2 (kvartaler), blir resultatet entydig... (Dette samsvarer også med det meteorologiske etterslepet i temperaturer).--Friman 5. nov 2005 kl.01:01 (UTC)
Kansje denne er interessant: [1] BjørnN 5. nov 2005 kl.01:21 (UTC)
Veldig bra og illustrativ link. Jeg mener imidlertid fremdeles at det må være riktig med den inndelingen jeg gjør. Hvis man definerer vinteren som den mørkeste tiden, og sommeren som den mest solrike. Da blir også inndelingen av sommerhalvår og vinterhalvår logisk.
--Friman 5. nov 2005 kl.22:06 (UTC)

Igjen, flott at du har tatt for deg denne artikkelen. Jeg foreslår imidlertid at du tar en titt på stilmanualen, særlig om formatering av overskrifter og avsnitt og bruk av kursiv m.v. Se ellers endringene jeg har foretatt etter en rask gjennomgang nå i kveld. Det er også greit å være seg bevisst at dette er en encyklopedi, og at man derfor er nøktern i språket og at man kan underbygge alt man skriver med kilder. Jeg ser at du stort sett er veldig flink til dette, men noe av det som sto om frihet syntes jeg kanskje var litt vel frimodig. Zerblatt 30. des 2005 kl.16:08 (UTC)

Takk for tilliten - forsøker alltid å være objektiv, men det bør ikke resultere i at «ubehagelige» sammenstilling av fakta unnlates her i landet.... --Friman 31. des 2005 kl.02:53 (UTC)

Hallo Friman. Jeg så du mente at Bilde:Baratz.jpg var fritt for rettigheter. Hva bygger du den antagelsen på? Hilsen Kjetil Ree 13. jan 2006 kl.21:51 (UTC)

Forstår at du setter spørsmålstegn ved alder. Bildet må være tatt ca. 1958. Den dagen jeg lastet opp bildet på min PC, sendte jeg e-post til hjemmesiden for Degania A med forespørsmål om bruk av dette bildet + andre bilder fra deres hjemmeside. Jeg har til nå ikke mottatt noen reaksjoner. mvh. --Friman 13. jan 2006 kl.23:16 (UTC)

PD-bilde[rediger kilde]

Commons
Commons
Du har lastet opp bildet Bilde:Hudiakov Smugglers.jpeg og oppgitt at bildet er i «public domain». Hvis du har tatt eller laget bildet selv, bør du laste det opp til Wikimedia Commons, og merke det med {{PD-self}} der, slik at andre Wikimedia-prosjekter også kan bruke det. Etter at du har gjort det, bør du merke Bilde:Hudiakov Smugglers.jpeg på norsk Wikipedia med {{NowCommons}}, slik at en administrator kan fjerne den overflødige kopien. Hilsen Kjetil Ree 18. jan 2006 kl.14:20 (UTC)
Bildet er hentet fra en:wiki, der det er merket «PD» --Friman 18. jan 2006 kl.20:37 (UTC)
Jeg så vel egentlig det, jeg tenkte bare å oppfordre deg til å heller bruke Commons, da dette bildet er interessant for flere Wikipedier. Hilsen Kjetil Ree 18. jan 2006 kl.20:44 (UTC)

Bilde uten lisens[rediger kilde]

Bildeopprydningen fortsetter...

Advarsel om mulig sletting av bilde Bildet Årstidene.jpg har blitt lagt til Kategori:Bilder med ukjent rettighetsstatus. Hvis bildets copyrightstatus og kilde ikke blir avklart så vil det bli slettet. Har du informasjon om kilden eller lisensieringen av dette bildet så gå til bildesiden og legg til. Se Wikipedia:Retningslinjer for billedbruk for hvilken lisens du bør bruke. Legg merke til at Wikipedia må ha godkjennelse for å bruke bilder underlagt opphavsrett. Se også Wikipedia:Maler/Bilder.

--–Duffman 19. jan 2006 kl.19:57 (UTC)

Taksoboks for fugler?[rediger kilde]

Hei Friman. Jeg ser at du etterlyser en "mer passende takso-boks for fugler". Jeg kan ikke se hvorfor de taksoboksene som funker på alle andre organismer, ikke skal passe på fugler også? Å lage egne taksobokser, slik du gjorde med myrhauk, ser jeg på som den minst ønskelige varianten. Hvis du har ideer om hvordan taksobokser kan forbedres, er disse selvfølgelig ytterst velkomne, og kan ytres på Wikipedia-diskusjon:Taksoboks. Hilsen, Hanno 12. feb 2006 kl.09:40 (UTC)

Opplasting av bilder[rediger kilde]

Du har lastet opp ett eller flere bilder under en fri lisens. Slike bilder skal ikke lastes opp på Wikipedia, men derimot på Wikimedia Commons, slik at de kan brukes av alle Wikimedia-prosjektene. For nærmere fremgangsmåte, se Commons:Første steg.

Pantemerker osv[rediger kilde]

Jeg ser du har lagt inn et par bilder fra Norsk Resirk A/S, som du lisenserte med GFDL. Jeg betviler forsåvidt ikke at dette er korrekt, men når de kommer fra en ekstern kilde på den måten bør du lenke til kilden på bildesiden. Videre kan det jfr ovenstående tekst være korrekt å laste de opp på commons, men da lisensen stemme. Hadde du gidda å finne lenkene til bildene fra de eksterne kildene? :) OPus- (Disk.|Bidrag) 15. mar 2006 kl.12:49 (UTC)

Lenke: http://www.resirk.no/sw223.asp --Friman 15. mar 2006 kl.13:00 (UTC)
Jah, men det som står der er fri bruk, så korrekt lisens vil være {{PD}} OPus- (Disk.|Bidrag) 15. mar 2006 kl.13:22 (UTC)

Kareler[rediger kilde]

Det finnes noen på engelsk wp som forfekter en del teorier rundt kareler. Jeg vet ikke om dette har noen rot i virkeligheten men noen av dem har skrevet en del. Mye av det er revertert på grunn av manglende dokumentasjon så du må nok søke litt skal du finne det. Jeg tror mye av det er litt løst fundert. — Jeblad 26. mar 2006 kl.09:47 (UTC)

Fordelingsnøkkel[rediger kilde]

Hei. Du har merket Fordelingsnøkkel for sletting, men glemt å føre den opp på WP:S. --–Duffman 7. apr 2006 kl.08:53 (UTC)

Har du bearbeidet Bilde:Torp.jpg så mye at det er et selvstendig verk som du kan slippe under PD-lisens? Det skal nokså store forandringer til for at så skal være tilfelle, og ut fra det jeg ser på kommunens nettside holder ikke dette. Kommunen tillater privat bruk; dels avgrenser de dette for lite til at det er sikkert at WP er akseptabelt, og dels har det kommet melding om at ikke-kommersielle lisenser ikke er tillatt, så dette virker ikke helt greit. Cnyborg 10. apr 2006 kl.22:55 (UTC)

Har sendt e-post til oppmålingssjefen i Sandefjord om rettighetene. Forventer positivt svar, men det er vel formodentlig påskeferie der.... Har informert ham om at jeg fjerner bildet dersom svaret er negativt. --Friman 10. apr 2006 kl.23:00 (UTC)
Flott, da er det i gode hender. Cnyborg 10. apr 2006 kl.23:04 (UTC)
Har i dag 18.12.2006 snakket med oppmålingssjef Jan Erik Larsen i Sandefjord kommune pr. telefon. I telefonsamtalen ga han muntlig tillatelse til fri bruk på wikipedia (alle rettigheter frafalt) --Friman 18. des 2006 kl. 15:36 (CET)
Det holder vel for bruk her, men andre wikipediaer kan antagelig ikke bruke det, og Commons må ha skriftlig tillatelse (blant annet av hensyn til at det skal være mulig å sjekke tillatelsen om 20-30 år også). Cnyborg 18. des 2006 kl. 15:56 (CET)

Mal:Bildeadvarsel

Dette er feil sted å avgi stemme i denne saken. Som det fremgår i toppen av siden så er dette en demoside og riktig sted å avgi stemme er på Tinget. — Jeblad 22. apr 2006 kl.01:40 (UTC)

Artikkelen om Thon[rediger kilde]

Jeg begynner å få større og større problemer med å følge logikken din når det gjelder denne artikkelen. Det er vanlig at alt som medfører dokumentasjonsbehov blir påført referanser, og at slike referanser blir respektert. Dette gjelder uansett hva som omtales. Slik jeg leser dine innlegg virker det som du bestrider at noe som helst skal diokumenteres i denne artikkelen og at all omtale utover at fyren er Askeladden er feil. Det er kjent at Olav Thon og Thon-gruppen er involvert i rettsaker. Det er kjent at han bruker penger på en del aktiviteter som tydeligvis betyr en del for han. Hvis slike forhold ikke skal omtales eller dokumenteres så har vi problemer med en hel serie artikler. Vi kan ikke bedrive kreativ sensur på hva slags referanser vi skal bruke og hva vi ikke skal bruke. Hvis du mener det er stoff som skal ut så tror jeg du bør starte med å definere noen gode grunner for hvorfor dette skal ut og hvordan vi skal lage entydige regler for slikt. — Jeblad 23. apr 2006 kl.02:29 (UTC)

Jeg er stort sett enig i din kritikk av artikkelen om Olav Thon, som du ser har jeg også lagt inn et siste innlegg på diskusjonssiden. Jeg velger imidlertid å fortsette arbeidet her på andre artikler, det er jo ellers nok å ta av. Og jeg har en følelse av at siste ord ikke er sagt i den saken, og regner med at den snart forsvinner. Ha en god dag på det blide sørlandet! Ulf Larsen 23. apr 2006 kl.09:27 (UTC)

Bjugn-saken[rediger kilde]

Hei, jeg har gjort en lett omskrivning av Bjugn-saken, der noen ord har blitt forandret, men informasjonen kommer like godt frem. Profoss 20. mai 2006 kl.04:19 (UTC)

Vanskelig sak det der. Flere sider i saken og artikkelen kan vel med fordel holdes i en mest mulig nøytral og objektiv tone. Hvis noen vil gå løs på det særdeles vanskelige matrialet så bør de ha all respekt for det, men det må nok legges mye arbeid i å få formen nøytral. — Jeblad 20. mai 2006 kl.05:38 (UTC)

http://no.wikipedia.org/skins-1.5/common/images/button_italic.png Kursiv tekst

Jeg har gått gjennom artikkelen og skrevet den om med rettsdokumentene som kilde. Har du, Friman, og for så vidt dere andre også, noen kommentarer? Zerblatt 28. mai 2006 kl.19:08 (UTC)
Jeg mener at artikkelen nesten er brukbar, men den mangler noen vesentlige poenger. Et poeng er at 33 av barna fikk «voldsoffer»-erstatning fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag (fra kr. 30.000,- til kr. 90.000,- , noe som ble ansett som en godkjennelse av de sakkyndiges uttalelser - og var et vesentlig bidrag til to-delingen av samfunnet).
Når det gjelder dokumentasjon for omfattende ettervirkninger, mener jeg dette bør med som ettervirkninger:
Saken på ny opp for menneskerettighetsdomstolen.
[2] [3]
Forslag om stortingsnedsatt granskningskommisjon.
[4][5]
Svartelister av barnevernansatte og psykologer på nettet.
[6][7]
Støttegruppe mot falske incest-anklager.
[8]
Når det gjelder referanser til kritikk av de sakkyndiges arbeid, var det jo et særdeles avslørende program på NRK-TV med skjult kamera fra en av de sakkyndiges kontor. Forøvrig: [9]
Forøvrig (og dette var årsaken til at jeg mildest talt ble forbannet) er det ikke god Wiki-skikk å intervernere i en artikkel, mens den er under utforming av en bidragsyter. Jeg jobber i hvertfall ikke på den måten at jeg skriver artikkelen komplett ferdig før den legges «ferdig» ut på wikipedia. --Friman 28. mai 2006 kl.21:33 (UTC)
En artikkel er aldri fredet mot andres endringer, og hvis man ønsker å markere at artikkelen er under utvikling finnes det egne maler for det. Jeg kan heller ikke se at du har lagt til noe vesentlig i etterkant.
Jeg foreslår at du tar tak i de punktene jeg har nevnt på Diskusjon:Bjugn-saken, og tilføyer informasjonen du har nevnt ovenfor her på en objektiv måte under Ettervirkninger. Zerblatt 28. mai 2006 kl.22:03 (UTC)
Har jeg hevdet at artikkelen var fredet? Det som ble problemet var at Bruker:Orland og Bruker:Profoss reverterte et vesentlig poeng med om det var barna eller de sakkyndige som var ansvarlige for fadesen (som om det var skrevet av en sabotør) uten å diskutere saken på forhånd. Dette er respektløst og strider mot wikipedias filosofi. Da trekker jeg meg tilbake, og overlater arenaen til de som føler at de har en overordnet posisjon her. --Friman 29. mai 2006 kl.06:41 (UTC)

Epost på brukersiden[rediger kilde]

Ser du har epostadressen liggende åpent på brukersiden. Dette er litt uheldig da boter rusler rundt på nettet for å finne slike og senere sende søppelpost til dem. Ta heller og legg adressen inn i feltet for epostadresse på innstillinger så kan brukere fortsatt sende mail til deg men slike «email harvesters» vil ikke få tak i den. — Jeblad 20. mai 2006 kl.05:36 (UTC)

Bilde av Torp[rediger kilde]

Heisann. Jeg har vanskelig for å skjønne at bildeutsnitt fra Sandefjord kommunes kart på nett er public domain. Tenker spesiellt på det som står på nettsiden man får opp ved å trykke på kart her. Er det akkurat det du påstår når du lastet opp Bilde:Torp.jpg ? Nordby73 11. jul 2006 kl.20:55 (UTC)

Det hadde vært kjempefint å få svar. Engelsk versjon av wikipedia etterlyser bildet -men i mine øyne stemmer det ikke at bildet er PD. Jeg har tidligere vært i kontakt med Sandefjord kommune om rettigheter til ikke-privat (og ikke-komersiell) bruk av bilder fra kartløsningen dems på nett. Nordby73 18. des 2006 kl. 00:08 (CET)
Se kommentar lenger oppe på denne siden om det samme forholdet. --Friman 19. des 2006 kl. 11:18 (CET)

Bilde av Kven gamme[rediger kilde]

Jeg er i ferd med å forbedre den engelskspråkelige artikkelen om Kvener, som desverre er full av feil. I den norske artikkelen om Kvener har du lagt inn ett bilde med biledtekst: "Gamme fra Øst-Finnmark. Fra slutten av 1800-tallet - Antas å være kvensk.". Det ser ut som damen i forgrunnen har en typisk sjøsamisk lue på seg. Mannen ser også ut som han har en samisk kofte på seg. Jeg lurer på hvor du fant dette bildet, og om du husker hvorfor de mener det er en Kvensk gamme? -Labongo 15. jul 2006 kl.05:55 (UTC)

Bildet er hentet fra "Norge i det nittende aarhundrede" som utkom i 1900. Det samme bildet har jeg lagt inn på artikkelen om gamme. Det er meg som antok at det måtte være kvensk bosetting fordi det er fra et område som noen av kvenene bosatte seg i. Hvis du mener at det er samer, er det meget mulig at du har rett. Jeg kjenner ikke bekledningene så godt. I såfall fjerner jeg bildet fra artikkelen om kvener. Men det hadde vært flott med et bilde fra den delen av den kvenske befolkningen som etablerte seg langs kysten også. "Norge i det nittende aarhundrede" er forøvrig et praktverk i 2 bind med mange fine bilder fra det 19. århundre. Det andre bildet i artikkelen om kvener har jeg fått bekreftet fra årsmøtet i kvenforbundet i Oslo er kvensk befolkning. Se forøvrig [[10]]--Friman 15. jul 2006 kl.11:51 (UTC)
Jeg er helt sikker på at de to personene i forgrunnen har samiske klær på seg, så bildet bør nok fjernes. Enig i at det ett bilde fra kysten hadde vært fint. -Labongo 15. jul 2006 kl.17:55 (UTC)
Godt. Da fjerner jeg billedet. --Friman 15. jul 2006 kl.22:36 (UTC)

Manglende bildelisens[rediger kilde]

Advarsel om mulig sletting av bilde Bildet P7150107.jpg har blitt lagt til Kategori:Filer som skal slettes. Hvis bildets copyrightstatus og kilde ikke blir avklart vil det bli slettet. Har du informasjon om kilden eller lisensieringen av dette bildet så gå til bildesiden og legg til. Se Wikipedia:Retningslinjer for billedbruk for hvilken lisens du bør bruke. Legg merke til at Wikipedia må ha godkjennelse for å bruke bilder underlagt opphavsrett. Se også Wikipedia:Maler/Bilder.

 Duffman, 5. aug 2006 kl. 14:26 (UTC)

Så du lekte deg litt med den... Det var jo nesten vandalisme... Du gjør vel ikke slikt?? Ødelegge Wikipedia? Artikkelen er for øvrig slettet. Marcus 20. aug 2006 kl. 12:18 (UTC)

Det ble for fristende en sen nattetime! Regnet med at den raskt ville bli overført til [11]. Dette er hverken vandalisme eller ødelegging av Wikipedia. Fantasifulle bidragsytere må vi faktisk ta vare på her på Wiki - og heldigvis er det et sted der slike bidrag blir lagret (og ikke slettet).. --Friman 20. aug 2006 kl. 14:27 (UTC)
Mm. Tror jeg og. Du kunne flyttet den selv, skrevet hurtigsletting og så skrevet? Men artig var det jo. Marcus 21. aug 2006 kl. 11:28 (UTC)

Klaging på Tinget[rediger kilde]

Fremfor å løpe til Tinget og klage til alle, er det god skikk å ta opp eventuelle uenigheter direkte med brukerne på deres diskusjonssider. -- Duffman, 29. aug 2006 kl. 21:31 (UTC)

Spørsmålet til tinget er hvem som bestemmer kategoriseringen, og om det bør være en «Kategori:Avgifter». Men jeg kunne ha unnlatt ditt brukernavn, og tatt spørsmålet generelt. Samtidig mener jeg at du ikke burde ha foretatt endringen uten diskusjon - det er ikke særlig inspirerende. --Friman 29. aug 2006 kl. 21:38 (UTC)
Det forstår jeg godt, men du kunne jo tatt det opp til diskusjon selv før du omkategoriserte..? En annen ting: kategorien skatt var aldri opprettet - den inneholdt kun ordet 'skatt'. Kategorier opprettes ved at de kategoriseres i en annen kategori. -- Duffman, 29. aug 2006 kl. 21:43 (UTC)

Objektivitetstagt på Bjugn-saken[rediger kilde]

Hvorfor har du satt objektivitetstagg på denne artikkelen? Som du selv har påpekt ved tidligere anlendinger, er det vanlig å grunngi en slik merking, da helst på artikkelens diskusjonsside. Zerblatt 2. sep 2006 kl. 11:16 (UTC)

Årsaken var at jeg mener at vesentlige forhold ikke fremkommer av artikkelen. Slik artikkelen nå fremstår fremstiller den Ulf Hammeren i et svært tvilsomt lys, på tross av at han faktisk er frikjent. Se forøvrig Diskusjonssiden - Bjugn-saken --Friman 4. sep 2006 kl. 20:23 (UTC)

Forvaring[rediger kilde]

Bare en liten takk for redigeringer på artikkelen om Forvaring. --KEBman 17. sep 2006 kl. 12:28 (UTC)

GIS-uttrykk[rediger kilde]

En oppmålingssjef er kanskje riktig person til å legge inn enkle forklaringer på GIS-uttrykk som er vanskelig å finne definert annensteds? Tilfeldige eksempler, f.eks. Markslag, SOSI, Arealis, Nasjonal Vegdatabank, Fastmerke, EUREF89, Felles KartdataBase, Desimalgrad, NGO1948, Norge digitalt, Fjernmåling, N50, Geovekst, UTM, Statens navnekonsulenter, Økonomisk kartverk, Reguleringsplan, Projeksjon, Geografisk nord osv. --H@r@ld 13. des 2006 kl. 13:09 (CET)

Hmmm.. Her var det noe å ta fatt på, ja. ..Og jeg burde kunne noe om det meste. Jeg får se hva jeg orker etterhvert. Dette var i hvertfall en god huskeliste... --Friman 13. des 2006 kl. 14:30 (CET)

Storebælt(s)broen[rediger kilde]

Vi har to artikler som bør flettes. Den andre har ligget lenge med både iwiki og bilde. Hvis du gjør noe med artiklen ville det være fint om du flettet. Haros 15. des 2006 kl. 19:56 (CET)

Det var nettopp dette jeg startet et arbeid med. :-)--Friman 15. des 2006 kl. 20:00 (CET)
Fint. Haros 15. des 2006 kl. 20:01 (CET)
Jeg liker forøvrig bedre det bildet på den andre siden - fra broen - bedre enn sattelittfotoet. På det siste ser man ikke broen i thumb format. Haros 15. des 2006 kl. 20:15 (CET)
Bedre nå? (Storebæltsbroen) --Friman 15. des 2006 kl. 21:45 (CET)
(redigeringskonflikt) En klar forbedring av den gamle artikkelen. Jeg er dessuten enig i at den nå ligger på den riktige tittelen. Flott! Haros 15. des 2006 kl. 21:48 (CET)

Hei, må bare si du har gjort en flott jobb på begge artiklene om de store broene sør for oss! Ulf Larsen 27. des 2006 kl. 17:46 (CET)

Takk for tilbakemelding - slikt hjelper på inspirasjon... --Friman 27. des 2006 kl. 21:29 (CET)

gården[rediger kilde]

Uavhengig av om vi er enige eller ikke - du MÅ tilbakestille artikkelen til versjonen FØR min siste redigering. Igjen - beklager bryderiet! krg 30. des 2006 kl. 01:13 (CET)

Klin Kokos[rediger kilde]

Fint med artikkelen Klin kokos Apropos siste setning, at han ikke fikk problemer med avsetningen, tvert i mot. Mustad var ikke gal nok. Jeg husker min mor fortalte at mot slutten av første verdenskrig måtte de spise margarin lavet av hvalfett. Og raffineringsmetodene den gang var langt fra hva de er i dag og den margarinen var lite velsmakende, for å si det mild F.bendik 2. jan 2007 kl. 16:15 (CET)

Original forskning[rediger kilde]

Jeg har fjernet følgende tekst fra tinglysning: «For eksempel har oppmålingsmyndigheten i Grimstad den 6. oktober 2006 innsendt dokumenter for tinglysing som fremdeles (19. januar 2007) hverken er dagbokført eller offisiellt avvist for tinglysing.» Dette er original forskning, og kan ikke være en del av Wikipedia. Zerblatt 20. jan 2007 kl. 03:19 (CET)

Nei. Dette er fakta. Og... Originale fakta bør ikke fjernes.. --Friman 20. jan 2007 kl. 03:21 (CET)
Ja, jeg forstår at dette er et faktum, og at det er du selv som opplever det. Det er likefullt imot Wikipedias retningslinjer om at ingen original forskning kan brukes i Wikipedias artikler. Zerblatt 20. jan 2007 kl. 05:17 (CET)

Fint fikset, jeg likte den bedre nå. mmvh --Bjørn som tegner 10. feb 2007 kl. 00:31 (CET)

Hmm... Hva likte du bedre? :-) --Friman 10. feb 2007 kl. 00:32 (CET)
Stereoskopet. Godt med noen med mere peil i bakhånd når en begir seg ut på faglig glattis
Takk for den. Men det var jo en flott jobb du hadde gjort med grunnlagsartikkelen også da (mye enklere å gjøre noen utvidelser).. --Friman 10. feb 2007 kl. 00:38 (CET)


Hei Friman! Jeg kom over stubben din om Jargon, bokmålsordlista liker fornorskingen sjargong. Du har vært Wikibruker mye lenger enn meg, men jeg foreslår at introen din endres til: Sjargong, jargon eller jargong (fra fransk jargon) ... (med tilsvarende endringer i omdirigeringer). jeg vil gjerne ha din mening før jeg «roter» i artiklene dine. -KjO- 7. mar 2007 kl. 20:41 (CET)

Helt ok for meg. --Friman 8. mar 2007 kl. 09:10 (CET)
Fint, da har jeg korrigert dette. -KjO- 18. mar 2007 kl. 08:54 (CET)

Moen-saken[rediger kilde]

J3g har skrevet en kommentar på diskusjonssiden til artikkelen, og jeg tror språkbruken i artikkelen må modereres. — Jeblad 16. apr 2007 kl. 14:13 (CEST)

Er enig, og har gjort noen endringer. Det er mulig at det kan gjøres flere, men endringene bør ikke svekke sakens alvorlige karakter! --Friman 18. apr 2007 kl. 23:33 (CEST)
Jeg synes du har gjort et godt stykke jobb i Moen-saken. Det er mye en må gå gjennom og ting tar tid, så all ære for det. Artikkelen bør nomineres til anbefalt når du anser deg ferdig med den, meld fra til meg når du er klar så kan jeg ta en siste korrektur før vi sender den over til Morten for nominasjon. Mvh - Ulf Larsen 3. mai 2007 kl. 07:30 (CEST)[svar]

God dag - i natten[rediger kilde]

Spennende tilføyelse du satt inn på Nattmann. Måtte slå opp i Riksmålsordboken og du har rett. «Rakker» er fra middelnedertysk og har samme betydning som nattmann, inkl medhjelper for bøddel. 91 17. mai 2007 kl. 00:17 (CEST)[svar]

Ang. Sfinx[rediger kilde]

Hei! Jeg har tenkt å skrive en artikkel om et rumensk rockeband som heter Sfinx, og jeg vet ikke hvordan jeg skal begynne på det, fordi "Sfinx" blir omdirigert til "Sfinks". Skal jeg bare slette omdirigeringen?

Hei! Artikkelen om rockebandet "Sfinx" bør hete "Sfinx (rockeband)", og det bør lages en side for "Sfinx (pekerside)" (i likhet med Ballade). I både artikkelen om fabeldyret og rockebandet bør der være henvisning til pekersiden for andre betydninger. Jeg mener at fabeldyret vil være det normale oppslagsordet, og redirect fra Sfinx til Sfinks bør derfor beholdes. --Friman 21. nov 2007 kl. 22:51 (CET)

Politivold[rediger kilde]

Jeg har lagt inn noen saker hvor jeg mener sakene er såpass spesielle at vi har berettiget grunn til å omtale de. I noen av sakene er det lite materiale tilgjengelig, men muligens har du sakset noe om dem. Hvis du legger inn stoff så må dette underbygges med referanser. For å sitere Tron Øgrim, dette er slikt som må ha dønn solide referanser i hue pog ræva. Ikke blogger og lignende, til nød kronikker om det er av etterettlige personer og det er eneste mulighet til å få referanser.

Husk, ingen spekulasjoner. Ingen subjektive ytringer. Ingen påstander det kan reises spørsmål om uten referanser. — Jeblad 22. des 2007 kl. 03:06 (CET)

Godt initiativ. Disse artiklene burde nok suppleres, ja. - Min erfaring er at det krever sinnsykt mye arbeid, hvis man ikke har direkte kjennskap til sakene (i Moen-saken ca. 20 A-4-permer med god hjelp ) - Tror ikke jeg kan påta meg en slik jobb igjen - hvis jeg ikke blir provosert. Håper at det er andre der ute som kan sette seg inn i sakene - det trengs - antagelig - --Friman 23. des 2007 kl. 04:54 (CET)


Hei, du er antagelig i stand til å gi et godt svar på spørsmålet som tas opp her: Wikipedia:Tinget#Areal_og_kommuner!?
Mvh --MHaugen 10. jan 2008 kl. 08:02 (CET)

Artikkelen om Struves meridianbue virker fascinerende. Jeg vet ikke mye om selve faget her, men skjønner såpass som at det var en viktig teori og en grunnleggende innsikt i sin tid. Jeg vet ikke om du liker å ta med deg faget ditt inn i wiki/fritid, men dersom denne artikkelen skal utvides, så er kanskje du den nærmeste av oss til å skjønne og forklare hva det handler om!? Jeg tror at den svenske wp-artikkelen er den beste pr i dag, og en utvidelse kan hente stoff derfra, men det ser også ut til å ligge mye stoff i eksterne lenker.

Tar du utfordringen? Mvh --MHaugen 18. jan 2008 kl. 17:13 (CET)

Blokkering[rediger kilde]

Da fikk du en dag for sjikane. Du får ta det på OTRS. Lykke til — Jeblad 27. jan 2008 kl. 01:57 (CET)

Sjikane av hvem? hvor? Nå går du langt over streken. 83.108.189.80 27. jan 2008 kl. 03:19 (CET)
Jeg forstår heller ikke denne blokkeringen. Jeg sjekket din bidragshistorikk og så at Jeblad tilbakestilte dine fire siste bidrag på Tinget. regner med at det er dette det er snakk om. nsaa 27. jan 2008 kl. 09:08 (CET)
Jeg forstår ingentng heller. Føler meg bare trakkasert og sjikanert her. Ønsker ikke å bidra mere her på Wikipedia etter slik behandling, men måtte bare legge inn bildene av Fritz Moen først--Friman 30. jan 2008 kl. 22:56 (CET)
Jeg må sitere Finn Bjørklid her: „Jeg håper at det som trakk deg til Wikipedia i første omgang igjen trekker deg tilbake til Wikipedia når du har fått litt tid for deg selv. La ikke dette bli adjø, men et på gjensyn.“ Kom tilbake når du føler for det. — H92 OOOO (d/t · b/c · @) 1. feb 2008 kl. 23:59 (CET)

Hei, jeg tilbakestilte dine endringer her. Begrunnelsen er at en del av språket ble dårligere, du introduserte skrivefeil der hvor det tidligere ikke var skrivefeil, og du slettet f.eks engelske interwiki-lenker. Jeg vil anmode deg om å heller gjøre flere og mindre endringer neste gang, slik at det blir mulig å beholde de som er gode og tilbakestille de som gjør artikkelen dårligere, eksempelvis fordi de introduserer skrivefeil. Mvh, Bjoertvedt 28. mar 2010 kl. 22:02 (CEST)

Norgeskart 1880[rediger kilde]

Hei, har du originalfilen til dette kartet? [12] Neitakk 18. jun 2010 kl. 14:45 (CEST)

DIS-Norge har digitalisert amtskart sammen med Kartverket som publiseres på Norgesglasset. Originalfilene i høy oppløsning er tilgjenelig for medlemer. H@r@ld 18. jun 2010 kl. 15:31 (CEST)

Sammenføyning[rediger kilde]

Hei. Jeg ser at du tidligere i år opprettet Sammenføyning (grunneiendom) som er nesten identisk med Sammenføyning, som også ble opprettet av deg for lenge siden. I tillegg la du inn en ikke-fungerende omdirigeringskommando i sistnevnte som refererer til førstnevnte. Hva var det egentlig du prøvde på her? Du nevner ordet peker, men da burde det vel lages en pekerside og ikke en omdirigeringsside. Ters 9. mar 2011 kl. 18:46 (CET)

Hm. Planen var å omgjøre Sammenføyning til en pekerside. Men så glemte jeg å gjøre dette. God påminning. Har endret siden nå. --Friman 9. mar 2011 kl. 20:02 (CET)
OK. Jeg endret en lenke fra å peke til pekersida til å peke til den grunneiendomsrelaterte sida, men nå tror jeg det er i orden. Ters 10. mar 2011 kl. 06:20 (CET)

Hei, Du har lagt inn et foto på artikkel Solur med teksten: Solur ved Hisøy kirke, Arendal 2006-05-15 17:30 - lokal soltid. Er dette en egnet tekst? Av foto synes å kunne lese at aktuell soltid er ca 18:05 (eller 6:05 pm), ikke 17:30. 17:30 er trolig aktuell klokketid? Videre viser teksten til en dato. Dette soluret synes ikke å vise noen dato og teksten er derfor forvirrende. Foreslår den endret til:Solur ved Hisøy kirke, Arendal kl 18:05 lokal soltid. Mvh KjellG 15. mar 2011 kl. 00:29 (CET)

Hei, det er den mørke streken på soluret som viser skyggen fra "polarstangen". Den viser ca. 5:35 (PM). Jeg har endret bildeteksten for en bedre forklaring.--Friman 15. mar 2011 kl. 11:26 (CET)
Nja, er du sikker på det? Klokkeskiven er fint oppdelt og skal vel egentlig ha en vinkel etter breddegraden? Skyggen fra gnomon/polarstangen blir normalt ordnet slik at den danner en distinkt skygge på skalaen. Her ser en to skygger: en som er "velkonstruert" og som viser ca 5:05 (eller 6:05, usikker på avlesningen) og en annen, uklar skjev skygge som viser 5:35 (eller 6:35?) Dersom den siste skyggen er den som viser tiden, så vil jeg si at dette soluret er dårlig konstruert. Er dette soluret forøvrig kalibrert ved oppstilling?
På denne linken en:Sundial#Spherical sundials danner gnomon en meget klar fin strek vinkelrett på timeskalaen. Det samme er ventet ved Hisøy. Er det noen konvensjon for hvordan denne skalaen skal leses? Dvs når skyggen står midt over "6" er en da på 5:30 eller 6:00? På den engelske siden er tallet å regne som tallet på en klokke, streken står over 15:00 og avleses som soltid 15:00. Mvh KjellG 15. mar 2011 kl. 13:36 (CET)
Den skjeve skyggen stammer åpenbart fra stativet og viser ikke tiden. Mvh BjørnN 15. mar 2011 kl. 21:10 (CET)
Er med nå. Skal tro hvor tankene var hen. KjellG 16. mar 2011 kl. 00:04 (CET)

Jeg er imponert![rediger kilde]

Som et tegn på hvor viktig du er for dette prosjektet og fordi du har fortjent det (ha! du er ikke enig med meg!) så slås du herved til ridder av det gylne Duracell-batteri! — Jeblad 3. apr 2011 kl. 01:47 (CEST) (…det er igrunnen så himla mange som har fortjent det… send en oppmerksomhet videre!)

Jeg ser at du har bidratt med artikkelen Norske mynter. Jeg vet ikke om du har lagt merke til det, men jeg opprettet artikkelen Pengenes historie, og det slår meg at det burde være et eget avsnitt om lokal pengehistorie, om ikke kun Norge, så iallfall for Norden. Jeg tenker meg at det ikke trenger nødvendigvis å være langt, men likevel et sammenhengende hele. Spørsmålet er, var det ikke en gang et nettsted som fortalte om norske penger og det historie? Jeg mente at jeg har sett noe slik. Denne artikkelen Penger i Norge og Danmark, er kort og fragmentarisk, men har antagelig klippet tekststrofer et eller annet sted fra. (Journalister er notorisk late). --Finn Bjørklid 16. aug 2011 kl. 23:59 (CEST)

Dine filer[rediger kilde]

Hej. Jeg er ved at kopiere filer til Commons. Jeg tænkte om du ville hjælpe med at tjekke dine opplastninger for at se om alt er som det skal være? Beskrivelse (gerne med link), kilde, fotograf/skaber og lisens osv. Norsk er ikke mit modersmål, så jeg kan fx ikke se om der er stavefejl i beskrivelse eller filnavn. --MGA73 (diskusjon) 28. okt. 2014 kl. 20:42 (CET)[svar]

Global account[rediger kilde]

Hi Friman! As a Steward I'm involved in the upcoming unification of all accounts organized by the Wikimedia Foundation (see m:Single User Login finalisation announcement). By looking at your account, I realized that you don't have a global account yet. In order to secure your name, I recommend you to create such account on your own by submitting your password on Special:MergeAccount and unifying your local accounts. If you have any problems with doing that or further questions, please don't hesitate to contact me on my talk page. Cheers, DerHexer (diskusjon) 17. jan. 2015 kl. 01:49 (CET)[svar]

Hei og godt nyttår. Vet ikke om du fortsatt er aktiv. Hva tror du om å flytte Skjerv til Wiktionary? Er vel mer en beskrivelse av et begrep, og dermed passer bedre der? Kommenter gjerne på Wikipedia:Sletting/Skjerv. Mvh. --Wikijens (diskusjon) 1. jan. 2017 kl. 13:58 (CET)[svar]

Stikningsassistent[rediger kilde]

Hei. Du har vel skrevet store deler av artikkelen Landmåling. Tror du det lille som står i artikkelen Stikningsassistent kunne flettes over dit på en fornuftig måte? Det hører vel naturlig sammen? Mvh. --Wikijens (diskusjon) 1. aug. 2017 kl. 23:45 (CEST)[svar]

Tredjemann nominert for sletting[rediger kilde]

Hei Friman! Jeg har nominert Tredjemann, en artikkel du opprettet, for sletting. Jeg ser ikke av artikkelen at det fremgår at den passer inn i Wikipedia, og ønsker derfor en diskusjon rundt artikkelen (se for øvrig Wikipedia:Relevanskriterier). Jeg har gitt min forklaring på Wikipedia:Sletting: Tredjemann. På den siden er du velkommen til å ytre din mening, og husk at dette ikke er en avstemning, men en diskusjon. For å vise at du ønsker at artikkelen skal beholdes, lim inn: *{{sb}} – Sett inn dine argumenter her ~~~~ på slettesiden og erstatt «Sett inn dine argumenter her» med hvorfor du mener den bør beholdes. Om du mener den kan slettes, bytt ut {{sb}} med {{ss}}. For mer informasjon, kontakt meg på min brukerdiskusjon eller les Wikipedia:Sletting. Vennlig hilsen Erik d.y. 13. nov. 2017 kl. 16:39 (CET)[svar]

Sletting[rediger kilde]

Hei og takk for dine bidrag! Ikke hyggelig å få en slettenominering, men informasjonen du har lagt inn forsvinner ikke og det kan være en fordel å la det stå blankt i stedet for en omdirigering. --Vennlig hilsen Erik d.y. 13. nov. 2017 kl. 16:46 (CET)[svar]

Hestehandel nominert for sletting[rediger kilde]

Hei Friman! Jeg har nominert Hestehandel, en artikkel du opprettet, for sletting. Jeg ser ikke av artikkelen at det fremgår at den passer inn i Wikipedia, og ønsker derfor en diskusjon rundt artikkelen (se for øvrig Wikipedia:Relevanskriterier). Jeg har gitt min forklaring på Wikipedia:Sletting: Hestehandel. På den siden er du velkommen til å ytre din mening, og husk at dette ikke er en avstemning, men en diskusjon. For å vise at du ønsker at artikkelen skal beholdes, lim inn: *{{sb}} – Sett inn dine argumenter her ~~~~ på slettesiden og erstatt «Sett inn dine argumenter her» med hvorfor du mener den bør beholdes. Om du mener den kan slettes, bytt ut {{sb}} med {{ss}}. For mer informasjon, kontakt meg på min brukerdiskusjon eller les Wikipedia:Sletting. Telaneo (Diskusjonsside) 23. feb. 2018 kl. 04:36 (CET)[svar]

Selvkomprimerende betong[rediger kilde]

Hei, artikkelen Selvkomprimerende betong har vært foreslått flettet med betong for flere år siden, og ingenting synes å skje. Artikkelen synes ikke å være spesielt god, en stor del er på engelsk. Som fagmann, kan du ta initiativ til å løse dette? Finn Bjørklid (diskusjon) 4. okt. 2022 kl. 08:03 (CEST)[svar]