Klin kokos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Uttrykket «Klin kokos» betyr «gal» og skal stamme fra et dumdristig storinnkjøp av tørket kokosmasse, kopra, og kokosfett under første verdenskrig. Bildet viser en åpen kokosnøtt, frukten fra en kokospalme, med hvit kokosmasse.
Herdet kokosolje - 100 % kokosfett - Clean cocos.

Klin kokos er et norsk slanguttrykk for å være noe mellom gal og dumdristig, og brukes for å beskrive en person som tar uvanlig store sjanser og utsetter seg selv for høy risiko. Handlingen vedkommende person utfører er utradisjonell, og vil normalt bli latterliggjort av massemediene.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Uttrykket sies å stamme fra begynnelsen av første verdenskrig da direktøren ved margarinprodusenten O. Mustad & Søn, Wilhelm Mustad, foresto innkjøp av ekstremt store mengder tørket kokosmasse, såkalt kopra, og kokosolje (på engelsk clean cocos og cocos clean oil). Kokosmassen ble brukt for å utvinne kokosolje til margarinpoduksjonen (Mustad margarin – senere Mills). Mustad importerte mye mer enn han hadde lagringsplass til på fabrikken på Lysaker utenfor Kristiania, og kokosmassen ble lagret på ulike steder i byen, både på havna og på åpne plasser, slik at allmennheten kunne se sjansespillet med egne øyne. Folk syntes at Mustad løp en voldsom risiko som grenset til galskap. Hensikten med hamstringen var å sikre råvaretilgangen fra utlandet under krigen.

Det skulle vise seg at hamstringen var høyst berettiget, og på slutten av krigen måtte margarinfabrikken bruke erstatningsoljer som blant annet hvalolje i produksjonen. Folk som fremdeles husker lagerplassene for kopraen, nevner den spesielle lukten som etterhvert utviklet seg på stedene.

Denne forklaringen er dog høyst sannsynlig uriktig og en såkalt folkeetymologi. For det første ville det engelske ordet brukt i denne sammenheng vært «pure» og ikke «clean». For det andre er ikke «cocos» et engelsk ord for kokosolje eller kopra. Cocos brukes kun om Kokosøyene. Kopra heter copra på engelsk og kokosolje coconut oil. Det engelske uttrykket vil altså være pure copra eller pure coconut oil. Opprinnelsen til ordet klin er sannsynligvis en forkortelse av «klinisk». Innenfor medisinen sier man for eksempel at noen har en klinisk lungebetennelse dersom alt taler for det, selv om man ikke har endelige beviser. At noen er «klin gær'n» er altså at vedkommende er klinisk gal.

«Koko» er et slanguttrykk som brukes i flere språk for å betegne at noen ikke er ved sine fulle fem. På svensk kan man også si «han är helt koko». Den S som er blitt lagt til i slutten har sin parallell i andre norske uttrykk som f eks «bankers», og forandrer ikke betydningen av ordet.

Annet[rediger | rediger kilde]

Klin kokos er tatt i bruk av Diplom-is som produktnavn på sine kokosboller, og i 1980-årene hadde humortrioen KLM et TV-show med dette navnet. Videre finnes et studentkor i Oslo som kaller seg Kling kokos.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]