James Doohan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
James Doohan
FødtJames Montgomery Doohan
3. mars 1920
Canadas flagg Vancouver, Britisk Columbia, Canada
Død20. juli 2005 (85 år)
USAs flagg Redmond Washington USA
BeskjeftigelseManusforfatter, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, skuespiller, romanforfatter, science fiction-forfatter, stemmeskuespiller, oversetter, militært personell Rediger på Wikidata
Utdannet vedNeighborhood Playhouse School of the Theatre
Sarnia Collegiate Institute and Technical School
EktefelleJanet Young (1949 - 1964) (Skilt)
Anita Yagel (1967 - 1972) (Skilt)
Wende Doohan (1974 - 20. juli 2005)
NasjonalitetCanada
GravlagtPuget Sound
Den internasjonale romstasjonen (del)
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år19522005
IMDbIMDb

James Montgomery Doohan (født 3. mars 1920 i Vancouver i Britisk Columbia i Canada, død 20. juli 2005 i Redmond i Washington i USA) var en canadisk skuespiller. Han er mest kjent for sin rolle som Scotty i fjernsynsserien Star Trek: The Original Series. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Doohan ble født i Vancouver i Britisk Columbia i Canada, som den yngste av fire barn av William Patrick Doohan og hans kone Sarah, nylige katolske flyktninger fra Bangor, County Down under den irske uavhengighetskrigen. Hans far var en apoteker, veterinær og tannlege, og hans mor var en husmor.[1] I Doohans biografi fra 1996, forteller han om farens alkoholisme og hvordan han plaget familien sin. Hans familie flyttet til Sarnia, Ontario og Doohan gikk på high school ved the Sarnia Collegiate Institute and Technical School (SCITS), der han utmerket seg i matematikk og vitenskap. I tillegg til sine studier ved Sarnia, vervet Doohan seg til the 102 Royal Canadian Army Cadet Corps.

Militær karriere[rediger | rediger kilde]

Canadiske soldater på Juno Beach

Da den 2. verdenskrigen brøt ut, ble Doohan (19 år gammel) med i the Royal Canadian Artillery, og fikk tilslutt graden løytnant i the 13th Field Regiment, del av the 3rd Canadian Infantry Division. Doohan reiste til Storbritannia i 1940 for det som ble år med trening. Hans første kamp ble i forbindelse med Invasjonen i Normandie ved Juno BeachD-Dagen. Han skøyt og drepte to tyske snikskyttere på veien, og ledet sin enhet til et høyere område gjennom et minefelt, der de satte opp forsvarsposisjoner for natten. Da han bevegde seg mellom posisjoner i løpet av natten, ble Doohan truffet av seks skutt fra en Bren avfyrt av en over-nervøs vakt;[2] fire i benet, et i brystet og en rett gjennom en finger på høyre hand. Kulen i brystet ble stoppet av en sigarett-eske han bar, og hans finger måtte amputeres, en skade som han skjulte i sin karriere som skuespiller. Den manglende fingeren kan allikevel bli sett i Star Trek-episoden «Trouble with Tribbles».

Trass i sine skader, fortsatte Doohan i det militære, trente seg som pilot, og fløy artilleri-observasjonsfly. Han fløy Taylorcraft Auster Mark V aircraft for 666 (AOP) Squadron, RCAF, som en Royal Canadian Artillery offiser i en flygende rolle til støtte for #1 Canadian AGRA (Army Groups Royal Artillery). Alle tre canadiske (AOP) RCAF Squadrons ble bemannet av artilleri offiserer-piloter og artilleri-personell som observatører.[3][4]

Selv om han aldri var et formelt offiser i Royal Canadian Air Force, fikk han tilnavnet "craziest pilot in the Canadian Air Forces." En av de legendariske historien om hans år som pilot, forteller da Doohan fløy slalåm med et fly, muligens en Hurricane eller et treningsfly, mellom telegraf-stolper på en fjellside, bare for å bevise at det kunne gjøres, noe som skaffet han en seriøs reprimande.[5]

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Doohan var gift tre ganger. Han hadde fire barn, Larkin, Deirdre, og tvillingene Christopher og Montgomery, med sin første kone Janet Young før de ble skilt i 1964. Hans ekteskap med Anita Yagel varte fra 1967 til 1972, men de fikk ingen barn sammen. Tidlig i 1974, ble han introdusert til 17 år gamle Wende Braunberger ved en teater-forestilling, og de to ble senere gift 4. oktober 1974 med Star Trek-skuespilleren William Campbell som forlover.[6] Doohan og Braunberger fikk tre barn sammen: Eric, Thomas og Sarah (Sarah ble født i 2000, da Doohan var 80 år gammel.)

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Etter krigen begynte Doohan sin skuespillerkarriere. Nedbrutt på grunn av den dårlige kvaliteten på radio-drama på den tiden, studerte han Shakespeare. Hans arbeide begynte med et radioprogram på Canadian Broadcasting Corporation (CBC) 12. januar 1946. Han tok et drama-kurs i Toronto, og vant senere et stipend til Neighborhood Playhouse i New York City, der hans klassekamerater blant andre var Leslie Nielsen, Tony Randall og Richard Boone. I flere år pendlet Doohan mellom Toronto og New York ettersom han fikk arbeide. Under denne perioden var han med i omtrent 4000 ulike radioprogrammer og 400 fjernsynsprogram, og fikk et rykte for sin fleksibilitet og brukbarhet.

Star Trek[rediger | rediger kilde]

Doohan på besøk i 1967 hos NASA Dryden Flight Research Center at Edwards, California. Han snakker her med astronaut Bruce Peterson

Doohans karriere startet for alvor da han fikk rollen som Scotty i science fiction-serien Star Trek. Han hadde rollen fra 1966 til 1969. Doohan ble ofte sitert på å ha sagt «Scotty is ninety-nine percent James Doohan and one percent accent».

Doohan hadde i mange år et dårlig forhold til medspiller William Shatner, han og George Takei anklaget Shatner for å være vanskelig å arbeide med. I 2004 Star Trek DVD settet, så det ut til at Shatner hadde begravd stridsøksen med Takei, men sprekken mellom Shatner og Doohan var verre å fikse. På 1990-tallet gjorde Shatner flere forsøk på å gjøre opp med Doohan, men uten suksess i lang tid; men en artikkel i Associated Press publisert da Doohan gjorde sin siste opptreden på en Star Trek-konvensjon sent i august 2004, sa at Doohan hadde tilgitt Shatner og de hadde fikset forholdet sitt.[7] Det er mulig at deres fornyet vennskap var resultatet av at Shatner bekymring over Doohan, som hadde blitt syk av Alzheimers.

Doohan fortsatte med å spille Scotty i seks påfølgende filmer, Star Trek: The Motion Picture, Star Trek II: The Wrath of Khan, Star Trek III: The Search for Spock,Star Trek IV: The Voyage Home, Star Trek V: The Final Frontier, Star Trek VI: The Undiscovered Country. Doohan gjorde også en gjesteopptreden som Scotty i en episode av serien Star Trek: The Next Generation, der Scotty våknet opp etter 75 år i dvale i en transportør-stråle han hadde overlevd i.

Etter Star Trek[rediger | rediger kilde]

Etter at serien tok slutt, fikk Doohan problemer med å finne nye roller. Etter en samtale med sin tannlege, innså han at han ville «alltid være Scotty» og han ble istand til å brødfø seg av personlige opptredener som det. I motsetning til flere av medspillerne fra serien, elsket Doohan å møte fansen, og var alltid klar til å underholde med en historie eller en sang.

Han hadde flere mindre roller, bl.a i en kortlevd serie Jason of Star Command, i Knight Rider 2000 og filmen National Lampoon's Loaded Weapon 1.

Helse og dødsfall[rediger | rediger kilde]

Doohan fikk Parkinsons, diabetes, og en lungesykdom i senere liv. I 2004 fikk han også diagnosen Alzheimers.[8]

20. juli 2005 klokken 5:30 om morgenen, døde James Montgomery Doohan i sitt hjem i Redmond, Washington med sin kone Wende og langvarig venn og agent Steve Stevens, ved sin side. Hans agent oppga dødsårsaken som influensa og Alzheimers. I det som mange anså som et ironisk sammentreff, døde Doohan på årdagen for Apollo 11 sin månelanding, tidenes største ingeniør-bedrift gjennom menneskenes historie.

Nesten to år etter sin død, ble 7 gram av Doohans aske sent opp i verdensrommet.[9] som han hadde bedt om i testamentet sitt. Asken hans, sammen med asken til astronaut Gordon Cooper og omtrent 200 andres, ble skutt opp av en SpaceLoft XL rakett, 28. april 2007, der raketten gikk opp i verdensrommet i en fire minutter lang suborbital ferd før den falt til jorden hengende under en fallskjerm, som planlagt, med asken fremdeles innvendig.[10] Resten av asken etter Doohan ble spredd over Puget Sound i Washington.[11][12]

Offentlig anerkjennelse[rediger | rediger kilde]

Doohans stjerne på Hollywood Blvd etter at hans dødsfall ble kjent

Doohans dødsfall var det fjerde store tapet for fans av Star Trek, etter Trek skaperen Gene Roddenberry i 1991, Mark Lenard i 1996 og DeForest Kelley i 1999.

Scottys eventyr som en ubestridte Sjefsingeniøren ombord på Enterprise inspirerte mange studenter til å bli ingeniør. På grunn av dette ga the Milwaukee School of Engineering Doohan en æresgrad i ingeniørvitenskap. Han fikk evig liv gjennom en stjerne på Hollywood Walk of Fame 31. august 2004. Trass i sin dårlige helse, var han til stede på det som ble hans siste offentlige opptreden.

Siden hans Star Trek-rolle "Scotty" var født i den skotske byen Linlithgow, planlegger myndighetene i West Lothian en plakett i byen til minne om Doohan. Andre byer har grupper som hevder de er "Scotty"s fødselssted og som også ønsker minnesteder er Aberdeen, Elgin og Edinburgh.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Saturn Award (Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA)

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Listene under er ikke komplett, se Internet Movie Database – James Doohan

Film og fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Videospill[rediger | rediger kilde]

 • 1997Star Trek: Generations
 • 1993Star Trek: Judgment Rites
 • 1992Star Trek: 25th Anniversary Enhanced

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Autobiografi Doohan, James (1996). Beam Me Up, Scotty: Star Trek's "Scotty" in his own words. ISBN 0-671-52056-3.  Science fiction novels:

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ filmreference.com
 2. ^ Graves, Donald E. (2005). Century of Service. New York: Midpoint Trade Books Inc. s. p.244. ISBN 1896941435. 
 3. ^ Battle History 666. Calgary: Abel Book Company. 2006. 
 4. ^ Fromow, D.L. (2002). Canada's Flying Gunners: A History of the Air Observation Post of the Royal Regiment of Canadian Artillery. Air O.P. Pilot's Association. ISBN 0973005505. 
 5. ^ The Making of Star Trek. New York: Ballantine Books. 1968. 
 6. ^ «Wende Braunberger Doohan». IMDb. Besøkt 6. februar 2006. 
 7. ^ Yahoo News
 8. ^ «Star Trek Scotty has Alzheimer's». BBC News. 7. juli 2004. Besøkt 6. februar 2007. 
 9. ^ Space Flights, Inc: Celestis Memorial Spaceflights Arkivert 13. mai 2008 hos Wayback Machine. "We offer the launch of a symbolic portion of the cremated remains as a memorial service, not final disposition of all the remains, because although dramatic progress is being made by entrepreneurs in reducing launch costs, spaceflight is still quite expensive." The ampules Arkivert 17. oktober 2007 hos Wayback Machine. carrying each person's remains.
 10. ^ CNN, 'Scotty's' 'beamed up' ashes fall in New Mexico Arkivert 15. juni 2007 hos Wayback Machine., May 19, 2007.
 11. ^ Lane, Frederick (3. april 2007). «Ashes of Star Trek's 'Scotty' Headed to Space». Sci-Tech Today. Besøkt 3. april 2007. 
 12. ^ CNN News: 'Star Trek' actor's ashes heading to space this month Arkivert 7. april 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]