DeForest Kelley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DeForest Kelley
DEFOREST KELLEY.jpg
FødtJackson DeForest Kelley
20. januar 1920[1][2][3][4]
Atlanta
Død11. juni 1999[5][1][2][3] (79 år)
Woodland Hills
Ektefelle Carolyn Dowling (1949-1999, sin død)
Beskjeftigelse Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, skuespiller
Nasjonalitet USA
Aktive år19451998
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Jackson DeForest Kelley (født 20. januar 1920, død 11. juni 1999) var en amerikansk skuespiller. Han er aller mest kjent for rollen sin som «Leonard McCoy» i science-fiction serien Star Trek, samt flere påfølgende filmer.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Kelley ble født i Atlanta, Georgia, sønn av Baptist-presten Ernest David Kelley og Clora Casey, født hjemme hos de, med onkelen, en kjent lokal lege som hjelper. Som et barn, sang han o kirke-koret[6] der han oppdaget at han likte å synge og var god til det. Til slutt førte dette til at han sang solo, og en opptreden på radio-stasjonen WSB i Atlanta. Som et resultat av arbeidet i radio, fikk han et engasjement med Lew Forbes og hans orkester ved Paramount Theater. Han gikk ut i 1938 fra Decatur High School i Decatur, Georgia. I en av tegneseriene om Star Trek ble det sagt at Dr. McCoys far hadde vært en Baptist-prest, en ide som angivelig kom fra Kelleys eget liv. Kelley hadde en eldre bror ved navn Ernest Casey Kelley.

Kelley tjenestegjorde i 2. verdenskrig som et vervet medlem av US Army Air Forces i perioden mellom 10. mars 1943 og 28. januar 1946. Etter et utvidet opphold ved Long Beach, California, bestemte han seg for å flytte til staten permanent for å forfølge en skuespiller-karriere, og å leve med sin onkel, Casey. Han arbeidet som betjent ved et lokalt teater for å tjene nok penger til flyttingen. Kelly fikk oppmuntring fra sin mor, men hans far likte ikke ideen.[7] Da han var i California, ble Kelley oppdaget av en speider fra Paramount mens han lagde en treningsfilm for US Navy.[7]

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Den første filmen i Kelleys skuespillerkarriere var filmen Fear in the Night i 1947. Lavbudsjettsfilmen var en stor suksess, noe som skaffet han oppmerksomheten til et større publikum. Hans neste rolle i Variety Girl, etablerte han som en skuespiller. Noen få år senere, bestemte Kelly og hans kone seg, for å flytte til New York City. Han fikk arbeid på teaterscener og fjernsyn, men etter tre år flyttet paret tilbake til Hollywood. I California, fikk han etterhvert en rolle i Gunfight at the O.K. Corral (1957) som Morgan Earp. Dette, hans virkelig første større rolle, skaffet han flere store filmtilbud.

I ni lange år spilte så Kelley hovedsakelig kriminelle rollefigurer. Han var med i en imponerende lang liste med filmer og serier. Men han var redd for bare åf å en type roller, så han brøyt vekk fra forbryter-rollene og spilte i Where Love Has Gone og en fjernsyns-pilot ved navn 333 Montgomery. Piloten var skrevet av Gene Roddenberry, og noen få år senere ville Kelley spille i en annen Roddenberry pilot, Police Story (1967), som det heller ikke ble noe mere av.

Star Trek[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Star Trek: The Original Series

Kelleys desidert mest kjente rolle er som "Dr. Leonard "Bones" McCoy", skipslegen i Star Trek, The Original Series, som gikk fra 1966 til 1969. Kelley fikk opprinnelig tilbud om å spille rollen som "Spock".[7]

Kelley fortsatte med å spille "Dr. Leonard "Bones" McCoy" i seks påfølgende filmer på 1980- og 1990-tallet, Star Trek: The Motion Picture, Star Trek II: The Wrath of Khan, Star Trek III: The Search for Spock,Star Trek IV: The Voyage Home, Star Trek V: The Final Frontier, Star Trek VI: The Undiscovered Country. Kelley gjorde også en gjesteopptreden som "Admiral Leonard McCoy" i pilot-episoden av serien Star Trek: The Next Generation. En av hans beste kjente setninger som "Dr. McCoy", var «I'm a doctor, not a ________!» Som en henvisning til den originale serien, ble denne frasen også ofte brukt av den holografiske doktoren i Star Trek: Voyager, samt en gang av "Dr. Bashir" i Star Trek: Deep Space Nine.

Kelley mislikte angivelig å lage den animerte Star Trek da han aldri fikk spille inn sin stemme samtidig med William Shatner og Leonard Nimoy. Kelley likte ikke dette, da han aldri fikk sjansen til spille mot de, noe som gjorde det å lese linjene sine vanskelig for han.[7]

Han var gode venner med Shatner og Nimoy fra 1964, da han møtte de for første gang. Han var veldig stolt over det faktum at av de tre, var han den eneste som forble gift med den samme konen, Carolyn, i hele sitt liv. Hans vanlige kommentar til dem var «I'm alive and well and living in the valley with the very same wife!».

Etter Star Trek[rediger | rediger kilde]

Etter Star Trek fikk Kelley problemer med å finne andre typer roller, noe han hadde fryktet. Han gjorde noen få opptredener på fjernsyn og filmer, men gikk etterhvert over i de facto pensjonering som skuespiller. I et intervju med TLC sent på 1990-tallet, sa han at hans største frykt var at ordene skrevet på gravstene hans ville være «He's dead, Jim», en setning som rollefiguren "Dr. McCoy" sa i mange Star Trek-episoder. Kelley begynte å skrive dikt som en hobby, og han publiserte de to første bøkene i en serie, The Big Bird's Dream og The Dream Goes On. Kelley opplevde aldri slutten av denne serien, da han døde 11. juni 1999, i Woodland Hills, California, 79 år gammel. Dødsårsaken var magekreft. Han ble ikke medtatt i the Memorium Montage ved Oscar-utdelingen året etter hans død, noe som gjorde svært mange Trek fans sinte. Hans kone, Carolyn, døde i oktober 2004.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Listene under er ikke komplett, se Internet Movie Database – DeForest Kelley

Film og fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Videospill[rediger | rediger kilde]

  • 1993Star Trek: Judgment Rites
  • 1992Star Trek: 25th Anniversary Enhanced

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, DeForest Kelley, 24158
  2. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, DeForest Kelley, 5788
  3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, DeForest Kelley, w6ft8srj
  4. ^ Internet Movie Database, 13. okt. 2015, nm0001420
  5. ^ Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb14023051r
  6. ^ pathcom.com Arkivert 9. juni 2008 hos Wayback Machine.
  7. ^ a b c d The Internet Movie Database: Biography for DeForest Kelley

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]