Hopp til innhold

Star Trek III: The Search for Spock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Star Trek III: The Search for Spock
Generell informasjon
SjangerScience fiction
Utgivelsesår1. juni 1984 USAs flagg
27. juli 1984 Storbritannias flagg
24. januar 1985 Norges flagg
Prod.landUSA
Lengde105 min
Språkengelsk
Aldersgrense11 år (Norge)
Bak kamera
RegiLeonard Nimoy
ProdusentRobert Sallin
ManusforfatterHarve Bennett
Jack B. Sowards (historie og manus)
Gene Roddenberry (Skaper)
MusikkJames Horner
SjeffotografGayne Rescher
KlippWilliam Paul Dornisch
Annen informasjon
Filmformat2.20 : 1
Budsjett$17 000 000 (estimert)
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Star Trek III: The Search for Spock er den tredje filmen basert på Star Trek-serien. Den blir ofte referert til som Star Trek 3 eller The Search for Spock. Det er den andre av tre filmer i en løs trilogi, der den første filmen er Star Trek II: The Wrath of Khan og den siste er Star Trek IV: The Voyage Home.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter å ha nedkjempet "Khan Noonien Singh" (se Star Trek II: The Wrath of Khan), kreker USS Enterprise seg tilbake til jorden, hardt skadet etter kampene. Da de når frem, blir Admiral "James T. Kirk" informert om at det utdaterte romskipets dager er over (det blir sagt at skipet er 20 år gammelt, men offisielle produksjonstidslinjer forteller at det er omtrent 40 år gammelt, mens Kirks kommando over Enterprise er omtrent 20 år); og at romskipet ikke vil bli reparert, men kun pensjonert, og mannskapet flyttet til andre oppdrag og skip. Mens dette skjer, viser Dr. "Leonard McCoy" frem en rar oppførsel, som er relatert til den avdøde kaptein "Spock". Han ser til og med ut til å vise frem både Spocks oppførsel og stemme.

Samtidig er Kirks sønn "David Marcus" og løytnant "Saavik" om bord på forskningsromskipet USS Grissom for å utforske den nylig dannede Genesis Planeten (se Star Trek II: The Wrath of Khan). Mens de undersøker planeten, oppdager "Saavik" en uidentifisert livsform. De oppdager så "Spock" sin begravelseskapsel. De to blir nektet å stråle livsformen om bord, men de får lov å dra ned for å undersøke nærmere, og oppdager der til sin enorme overraskelse, at "Spock" sin kropp har blitt gjenoppstått av "Genesis effekten" på planeten, selv om hans sinn ikke lenger er til stede og han opererer på et barnslig nivå. Ukjent for "Marcus" og "Saavik", har en Klingon kommandant ved navn "Kruge" oppfanget informasjonen om Genesis og blitt interessert i det (som et våpen). Han reiser mot Genesis Planeten for å lære dens hemmeligheter etter å ha stjelt ytterligere informasjon om den.

"Spock" sin far "Sarek", besøker jorden og oppdager, med "Kirk" sin hjelp, at "McCoy" har "Spock"'s "katra" (sjel). Både hans katra og kropp trengs for å endelig legge han til hvile på sin hjemverden Vulcan; uten rask intervensjon, vil "Spock"'s bevissthet overta "McCoy", og han vil også dø. I strid med direkte ordrer som forbyr noen i å besøke Genesis Planeten, samler "Kirk" sine offiserer og stjeler Enterprise for å reise til den fjerne planeten. "Scotty" saboterer før de drar, motorene på det forfølgende USS Excelsior.

"Kruge" ankommer planeten først, og Klingon angriper ved en feil Grissom og dreper alle om bord, unntatt de to som befinner seg nede på overflaten. Klingon-skipet oppdager så og tar til fange de to og en tenåringsgammel "Spock" nede på overflaten. "Kirk" og hans mannskap ankommer så med Enterprise, og vet ikke om Klingon-skipet som er skjult i nærheten, men når de ikke oppnår kontakt med Grissom, mistenker Enterprise sitt mannskap at det er et Klingon-skip like ved, og de klarer å slå til først, og treffer skipet når det ikke er skjult lenger. Klingonene skyter tilbake og skader Enterprise, slik at de fleste funksjonene i skipet blir slått ut. "Kruge" forlanger at de overgir seg, og gir ordren om å drepe en av de tre fra overflaten. Da "David Marcus" prøver å beskytte "Saavik" ender det til "Kirk" store fortvilelse med at hans sønn blir drept.

I stedet for å overgi seg, beordrer "Kirk" mannskapet til transporterne, mens "Kirk", "Scotty" og "Chekov" gir ordren om å selvdestruere romskipet, før de forlater skipet for siste gang. Computeren sin nedtelling forvirrer klingonene som stråler seg over til Enterprise, og de blir alle drept når skipet sprenges. Mannskapet på Enterprise ser på, når deres hjem går i oppløsning i atmosfæren til Genesis-planeten. De finner "Saavik" og "Spock" og setter de fri fra klingonene. Like etterpå stråler "Kruge" seg ned til planeten, og stråler alle unntatt "Kirk" og "Spock" tilbake om bord på sitt skip. Han fortsetter å kreve teknologien bak Genesis-prosjektet, og "Kruge" og "Kirk" støter sammen i slåsskamp på planeten som begynner å gå i oppløsning rundt dem. "Kirk" slår "Kruge", som styrter ned i en vulkansk kløft. "Kirk" griper fatt i "Spock" og ved å imitere "Kruge" sin stemme, får strålt de to ombord på klingon-skipet. Mannskapet fra Enterprise kan så lett fange skipet og den enslige klingonen som er igjen om bord.

Mannskapet reiser så til Vulcan, der "Spock"s katra blir gjenforent med kroppen hans i en farlig prosedyre kalt "fal-tor-pan". Dr. "McCoy" går med på ritualet, og vet at det er farlig både for han og "Spock". Det ender dog med suksess, og "Spock" har gjenoppstått, selv om minnene hans er sterkt fragmenterte. I den siste scenen, ender en kort diskusjon mellom "Kirk" og "Spock" med at "Spock" sakte husker mannen foran seg og sier: «Jim. Your name is Jim».

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
William Shatner Admiral James T. Kirk
Leonard Nimoy Captain Spock
DeForest Kelley Commander (Dr.) Leonard McCoy
James Doohan Commander/Captain Montgomery Scott
George Takei Commander Hikaru Sulu
Walter Koenig Commander Pavel Chekov
Nichelle Nichols Commander Uhura
Grace Lee Whitney Commander Janice Rand
Mark Lenard Ambassador Sarek
Merritt Butrick Dr. David Marcus
Judith Anderson High Priestess T'Lar
Robin Curtis Lieutenant Saavik
Christopher Lloyd Klingon Commander Kruge
Robert Hooks Fleet Admiral Morrow
James Sikking Captain Styles
Frank Welker Spock's skrik (voice-over)

Mottakelse og kritikk[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Produksjonen av filmen ble stoppet midlertidig på grunn av en brann som ødela flere studioer ved Paramount Studios i 1983, et av dem like ved settet til Genesis-planeten. En trodde innledningsvis at det var pyroteknikken som forårsaket brannen, men det ble etterhvert klart at brannen var påsatt. William Shatner hevdet at han var med på å slokke brannen, mens andre skuespillere motsier dette.
  • Edward James Olmos var på auditon for rollen som «Kruge». Han var angivelig Leonard Nimoys førstevalg til rollen, men produsent Harve Bennett overtalte Nimoy til å velge Christopher Lloyd til rollen i stedet.[1]
  • Leonard Nimoy stod for stemmen til Excelsiors computer i heis-scenen med «Scotty». Nimoy ble kreditert for den rollen som «Frank Force».
  • Saavik og Spock utfører i filmen et vulkansk sexritual kalt pon-farr. Det var tenkt at Saavik, som resultat av det, skulle være gravid med Spocks barn i neste film, men det kom ikke med i den ferdige filmen.
  • Leonard Nimoy, som spiller Spock og er stemmen til computeren på Excelsior, regisserte filmen. Han var den første av Star Trek-stjernene som regisserte en Star Trek-film, William Shatner regisserte The final frontier.
  • I The wrath of Khan blir Saavik spilt av Kirstie Alley, i The search for Spock blir hun spilt av Robin Curtis.
  • USS Grissom er oppkalt etter astronauten Gus Grissom som var den andre amerikaneren i rommet.
  • To kulisser som blir brukt i filmen er kulisser som forestiller interiøret til Enterprise; en bar er i virkeligheten sykestua på Enterprise og brua på Grissom er en litt ombygd utgave av brua til Enterprise.
  • Klingonene har sitt eget språk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]