Stoughton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stoughton
LandUSAs flagg USA
DelstatWisconsins flagg Wisconsin
FylkeDane County
Grunnlagt1847
Postnummer53589
Areal15,68 km²[1]
Vannfylt arealandel3,35 %
Befolkning13 173[2] (2020)
Bef.tetthet839,95 innb./km²
Antall husholdninger5 262
Høyde o.h.267 meter
Nettsideci.stoughton.wi.us
Politikk
OrdførerDonna Olson (6. april 2010-)
Kart
Stoughton
42°55′16″N 89°13′28″V

Stoughton er en by i Dane County i delstaten Wisconsin i USA. Byen, med om lag 13 000 innbyggere, ligger ved Yahara-elven omtrent 30 kilometer sørøst for statens hovedstad, Madison. Stoughton er en del av Madison Metropolitan Statistical Area. Stoughton ble grunnlagt i 1847 av Luke Stoughton, en engelskmann fra Vermont[3]. Byen er kjent for måten de både feirer og hedrer den norske utvandringen på.

17. mai-festival[rediger | rediger kilde]

Etter at Stoughton ble grunnlagt, og i årene som kom, var det mange norske innvandrere som bosatte seg i byen og de nærliggende områdene i Koshkonong-området. Stoughton er kjent for å ta vare på sin norske arv, og er vert for en stor byfest, «Syttende Mai», grunnlovsdagen. Byen feirer alltid 17. mai over tre dager[4]. I løpet av de tre dagene feires norske tradisjoner. Norske matretter, framvisning av bunader, rosemaling og hardangersøm er blant det som vises fram. I tillegg er Norwegian Dancers med på oppvisninger og det arrangeres kanoløp på Yahara-elven, maratonløp og konserter i løpet av feiringen.

Hvert år utnevnes «King & Queen of 17. mai» og de blir utnevnt gjennom en avstemning av personer som er aktivt med i Stoughton-samfunnet. De som utnevnes er ofte personer som har gjort en stor veldedig innsats for lokalsamfunnet i en årrekke.

Det er Stoughton Chamber of Commerce (handelskammeret) som arrangerer 17. mai-festivalen.

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Stoughton har påberopt seg å være fødestedet for kaffepausen, «Coffee break»[5]. De norske innvandrermennene som ble ansatt på «TG Mandts vognfabrik» fikk hjelp av konene sine for å fylle opp magasinene i tobakksbygningene. Kvinnene tok på seg jobben under under forutsetning av at de fikk gå hjem hver morgen og ettermiddag for å gjøre husarbeid, og selvsagt drikke kaffe. Byen Stoughton feirer kaffepausen hver sommer med Stoughton Coffee Break Festival. I byens rådhus ligger også Stoughtons svært berømte operahus som hver år bringer 10 000 publikummere til byen i forbindelse med oppsetningene av både lokale, regionale, nasjonale og internasjonale artister.

Livsreise-senteret (Norwegian Heritage Center)[rediger | rediger kilde]

Utstillingene i Livsreise-senteret viser hvordan norske innvandrere satte sitt preg på Stoughton-området.

17. mai 2014 åpnet også et senter i byen som gir kunnskap om den norske arven som er i området, og på hvilken måte innvandringen endret Stoughton fra 1850 og framover. Målet til senterets eiere er å skape en opplevelse som gjør det mulig for besøkende å utforske Stoughtons norske identitet og forholde seg til den kulturen som Stoughton og omegn lenge har tatt imot. Livsreise-senteret viser gjennom tekst, bilder og dataprogrammer reisen fra Norge, kulturarven som innvandrerne brakte med seg og deler individuelle historier om de norske utvandrerne. Senteret har et godt samarbeid med Vesterheim, det nasjonale norsk-amerikanske museet i Decorah i Iowa og slektsforskningssenteret «Norwegian American Genealogical Center and Naeseth Library» i Madison, Wisconsin. Senteret ble opprettet etter at styret i Bryant Foundation Inc. bevilget penger til etableringen og driften av senteret. Stiftelsens administrerende direktør, Jerry Gryttenholm, som stod i spissen for etableringen har sine aner fra gården Gryttenholm på Lena i Østre Toten kommune. Bryant Foundation er en stiftelse etter Edwin E. og Janet L. Bryant, der Edwin var en av grunnleggerne av Nelson Muffler Corporation som senere ble kjøpt opp av Nelson Industries.

Stoughton Norwegian Dancers[rediger | rediger kilde]

Bildet viser Stoughton Norwegian Dancers fra 2014.

Byens high school har også en dansegruppe, Stoughton Norwegian Dancers, som hvert år tar opp nye dansere som lærer mange nordiske folkedanser. I 1952 da Stoughton avholdt sin første Syttende Mai-fest hadde rektoren ved Stoughton High School, Albert Molderhauer, bedt skolens gymlærer, Jeanne Reek, om å starte en norsk dansegruppe som kunne vise fram norske folkedanser under feiringen av grunnslovsdagen. Det første året valgte hun ut seks jenter som selv valgte sine partnere i den første gruppen.

I 1964 dro hun til Norge for å samle informasjon om norske og nordiske folkedanser, og hun gjorde en tilsvarende tur i 1971. Hver eneste morgen kl. 07:00 møter elevene opp og øver på dansene før de går i gang med den ordinære undervisningen.

Danserne har norske bunader fra alle landets distrikter. Gjennom sine mange turneer og med støtte og hjelp fra talentfulle dansere, foreldre, skolepersonell og aktive instruktører, har danserne opptrådt for millioner av mennesker. De har hatt omfattende turneer i hele USA, Canada og Norge og har vært i flere nasjonale folkefestivaler. Hver vår reiser danserne til andre deler av USA for å vise fram sine ferdigheter. Å være en «norwegian dancer» er sett på som både en ære og en stor utmerkelse i Stoughton-samfunnet. I tillegg til danseferdigheter, må danserne også vise til gode skolekarakterer og så videre.

Norske forbindelser[rediger | rediger kilde]

Stoughtons norske vennskapsby er Gjøvik. De to byene har hatt en rekke visitter seg i mellom, og i 1986 ble det inngått et formelt samarbeid mellom kommunene. På grunnskolenivå er det utvekslingsprogram mellom de to kommunene.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

17. mai-paraden i Stoughton, WI i 2015.

Stoughton har mange internasjonale virksomheter, slik som Nelson Global Products, Universal AET og Cummins Filtration. En av de største arbeidsgiverne i byen er Stoughton Trailers, et internasjonalt kjent selskap for produksjon av noen av de beste semitrailere på markedet. Det er også andre produksjonsanlegg i byen, blant annet for Uniroyal og B & G Foods (Ortega and Cream of Wheat).

Stoughton Hospital er et akuttsykehus med 35 senger og har vært i drift siden 1904; det er i hovedsak finansiert ved hjelp av private pengegaver.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ United States. Bureau of the Census (2016) (på en), 2016 U.S. Gazetteer Files, Washington D.C.: Bureau of the Census, Wikidata Q32859555, https://www.census.gov/geographies/reference-files/time-series/geo/gazetteer-files.2016.html 
  2. ^ https://data.census.gov/cedsci/table?t=Populations%20and%20People&g=0100000US,%241600000&y=2020; folketellingen i USA 2020; redaktør: Bureau of the Census; besøksdato: 1. januar 2022.
  3. ^ «Luke Stoughton». www.stoughtonhistoricalsociety.org. Arkivert fra originalen 8. november 2017. Besøkt 7. november 2017. 
  4. ^ Gauper, Beth. «Syttende Mai festival in Stoughton, Wisconsin». midwestweekends.com. Arkivert fra originalen 8. november 2017. Besøkt 7. november 2017. 
  5. ^ «Stoughton, WI - Birthplace of the Coffee Break». www.roadsideamerica.com (engelsk). Besøkt 7. november 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]