Wilhelm Tvedt-Gundersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wilhelm Tvedt-Gundersen
Født12. sep. 1910Rediger på Wikidata
Død10. des. 1982Rediger på Wikidata (72 år)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
PartiHøyre
NasjonalitetNorge
GravlagtArendal kirkegård
Medlem avMilorg
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje

Tvedt-Gundersens grav på Arendal kirkegård

Robert Wilhelm Tvedt-Gundersen (født 12. september 1910, død 10. desember 1982) var revisor, politiker og leder av Milorg i Arendal. Medlem av Arendalsgruppen i 1940.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tvedt Gundersen ble født i Tvedestrand, og i 1923 flyttet familien til Arendal. Etter endt middelskole begynte han i apotekerlære, men skiftet tvert og tok revisorutdannelse på Otto Treiders Handelsskole. Etter hvert fikk han stilling som politisekretær ved Arendal politikammer. Han giftet seg i 1944 med Eli Danielsen.

Politimannen[rediger | rediger kilde]

Tvedt-Gundersen hadde fra 1937 frem til sommeren 1939 vært ansvarlig for det sivile luftvern i byen. Han skrev blant annet brev til Forsvarsdepartementet og ba om å få luftvernmitraljøser til Arendal, noe som aldri ble levert. Fra 1938 hadde han fått ansvar for etterforskningen i overvåkningsarbeidet ved politikammeret, og fra september 1939 hadde han ansvaret for bensinrasjoneringen.

Motstandspioneren[rediger | rediger kilde]

Etter angrepet på Norge i 1940 gikk han tidlig inn i det illegale arbeidet. Han meldte seg til krigstjeneste 11. april ved et regiment fra Telemark som var stasjonert i Vrådal. Han fikk i oppdrag å reise tilbake til Arendal og skaffe bensin, sprengstoff og en radiosender, siden han hadde politimyndighet. Før han fikk ordnet dette ble han innkalt til et møte hos ordføreren, hvor han fikk beskjed om å ikke foreta seg noe som kunne sette byen eller dens befolkning i fare. Etter noen få dager klarte han å skaffe bensin og sprengstoff og våpen. Under dette arbeidet fikk han også organisert utsending av et flyveblad med paroler til byens befolkning, noe som i realiteten var Norges første illegale avis. Dette arbeidet ble starten for ham som organisator av den første motstandsgruppen i Arendal, og som man regner som den første organiserte motstandsgruppen i landet. Denne gruppen fikk etterhvert navnet «Arendalsgruppen». Etter mye dramatikk hvor de ble skutt etter av tyskere og sjåføren fikk sjokk, ble bilen med utstyret levert til Vrådal før veiene ble sperret.

30. mai ble Tvedt-Gundersen arrestert for første gang. Han satt fire dager i avhør ledet av en person ved navn Abelln og kriminalkommissær Lappe. Avhørene var konsentrert om Tvedt-Gundersens stilling i overvåkningstjenesten, og om hans kontakter med Vinjesvingen. Det kom ikke noe ut av avhøret, og han ble sluppet fri om kvelden 3. juni.

Motstandsgruppen ble til slutt rullet opp, og Tvedt-Gundersen ble tatt sammen med flere andre, og sendt til Tyskland for å få saken sin opp i en rettssak. Han ble frikjent, og kom seg tilbake til Arendal igjen.

Milorg[rediger | rediger kilde]

Vinteren 1943/1944 fikk Tvedt-Gundersen i oppdrag fra Hjemmefrontens ledelse for Sør-og Vestlandet om å opprette en ny Milorggruppe i Arendal, etter at den første, under ledelse av major Arne Laudal, var blitt opprullet. Personlig måtte han selv sette igang, da han ikke fikk noen andre til å ta jobben. Han opprettet ni grupper med femten mann i hver gruppe. Kun gruppelederne visste om hverandre.

Sommeren 1944 ble en tredje Milorgruppe etablert i Arendal av Cedrik Sørensen, denne på oppdrag fra London-regjeringen. Gruppen til Tvedt-Gundersen kjente ikke til dette, og overraskelsen var stor ved krigens slutt da det viste seg å være to separate operative Milorgrupper i byen.

Ettertid[rediger | rediger kilde]

Etter krigen jobbet Tvedt-Gundersen aktivt i mange år for krigsseilernes sak, og ble æresmedlem i Aust-Agder Krigsseilerforening, uten å ha vært sjømann.

Politikeren[rediger | rediger kilde]

Som 24 åring ble han valgt inn i Arendal bystyre. I perioden 1958 til 1961 var han vararepresentant for Aust-Agder HøyreStortinget.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Tvedt-Gundersen, Wilhelm: Nedenes sparebank Arendal 1887-1962, 1962

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]