Cedrik Sørensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cedrik Sørensen
Født26. april 1903[1]
Død1. november 1985[1] (82 år)
Gravlagt Arendal
Beskjeftigelse Ingeniør
Nasjonalitet Norge

Cedrik Harald Sørensen (født 26. april 1903, død 1. november 1985) var en norsk ingeniør og leder av Milorg i Arendal.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av skipshandler Emil Sørensen og ble født i Antwerpen i Nederland. Ved starten av første verdenskrig flyttet familien til Arendal. Etter middelskolen tok han en lengre teknisk utdannelse både i Norge og i utlandet, og i 1926 ble han ingeniør. Han giftet seg i 1933 med Rigmor Borch Olsen fra Tromøy.

Milorg[rediger | rediger kilde]

Både Cedrik og hans kone var innblandet i det illegale arbeidet etter angrepet på Norge i 1940 av Tyskland. De hadde ingen barn, så de hadde kun seg selv å ta ansvar for. Cedrik fikk i oppdrag fra London-regjeringen på sommeren 1944 om å starte en Milorggruppe i Arendal, etter at den første gruppen med major Arne Laudal som leder var blitt opprullet. Det regjeringen og Sørensen ikke visste, var at det allerede var opprettet en ny gruppe i byen, av Wilhelm Tvedt-Gundersen på oppdrag fra Hjemmefrontens ledelse på Sør- og Vestlandet. Stor var derfor overraskelsen ved krigens slutt da det viste seg å være to separate Milorgrupper i byen som ikke visste om hverandre.

Gruppen til Cedrik Sørensen ble etterhvert opprullet, og han ble arrestert av det tyske Sicherheitspolizei (Sipo) fra Kristiansand 2. november 1944, og utsatt for harde avhør. Han hadde mest trolig blitt dømt til døden og blitt henrettet om ikke krigen tok slutt kort tid etter. Han ble sendt til Grini fangeleir, men ble frigjort 8. mai 1945.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]