Krigsseiler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Høytidelig dekorering av en del av mannskapet fra MS «Talabot». Salongpike Margit Johnsen fra Ålesund står i sentrum med serveringsforkle og tar imot British Empire Medal av admiral J.S. Ritchie.

Krigsseiler er en sjømann som seiler eller har seilt i utenriks fart under en krig. Uttrykket er særlig blitt brukt om norske sjøfolk som seilte ute på handelsskip under andre verdenskrig og til en viss grad sjøfolk under første verdenskrig. Disse seilte ofte i konvoi med militære og sivile forsyninger til en av de krigende partene og var under stadig trussel om å bli senket av fiendtlige bombefly, torpedobåter og ubåter.

I 1926 ble Minnehallen i Stavern reist til minne om sjøfolk som falt under første verdenskrig. I hallen er det kobberplater med navn på alle norske krigsseilere og utenlandske som seilte for Norge, som omkom under første og andre verdenskrig.

I ettertid[rediger | rediger kilde]

Mange krigsseilere fikk psykiske senskader av opplevelsene og følte seg delvis sviktet av det offentlige etter andre verdenskrig. I 1970 ble Norges Krigsseilerforbund dannet for å ivareta interessene deres.

Gunnar Sønsteby og andre veteraner jobbet etter krigen aktivt for å skaffe krigspensjon til de norske krigsseilerne. Sønsteby, som selv var Norges høyest dekorerte borger, uttalte at krigsseilerne var de eneste nordmenn som gjorde en innsats av betydning for krigens varighet.[1]

Registeret norske krigsseilere og utenlandske krigsseilere på norske skip under andre verdenskrig og deres historie ble åpnet for nettsøk i 2016.[2]

I 2018 ble 75-årsjubiléet for 'The Battle of the Atlantic' - da de allierte fikk overtaket over Nazi-Tysklands ubåter i 1943 - markert. I forbindelse med jubiléet ble portrettet "Krigsseileren 1939-1945. Ingvald Wahl" donert av private givere til Forsvarsmuseets avdeling Marinemuseet i Horten.

Maleriet er laget av kunstneren Ross Kolby og viser krigsseileren Ingvald Wahl som symbol på alle krigsseilernes innsats under 2. verdenskrig. Bildet ble avduket med Wahl til stede i november 2018 på sjømannshjemmet i Stavern.[3] Wahl arbeidet utrettelig sammen med Sønsteby for krigsseilernes rettigheter gjennom mange år.

Kjente krigsseilere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]