Sjåfør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En privatsjåfør i Japan
Wiktionary-logo-en.png
Wiktionary har ordbokoppføringer om sjåfør

Sjåfør er en yrkestittel, og viser til en person som kjører et motorisert transportmiddel i forbindelse med transport av personer eller gods, også omtalt som yrkessjåfør. Begrepet nyttes også for en vanlig person som til enhver tid styrer en bil. Ordet kommer fra fransk chauffeur (litt. «en som varmer») i meningen fyrbøter, eller varme opp.

norsk er det vanlig å spesifisere yrket ved å legge til transportmiddelet foran tittel, eksempelvis bilsjåfør, bussjåfør, taxisjåfør, lastebilsjåfør, og videre. Ved noen tilfeller forenkles begrepet til bare fører, eksempelvis trikkefører og togfører.

For å bli en sjåfør må personen bli godkjent gjennom å tilegne seg et sertifikat, eller førerkort. Slik sertifisering skjer via føreropplæring på godkjente kjøreskoler.

Utdanning til yrkessjåfør i Norge tar 2 år på videregående skole og 2 år i lære. Man får truckførerbevis lastebilkran teori, stroppekurs og kompetansebevis i ADR på vg2 transportfag. Avhengig om man velger godstransport eller persontransport, tar man førerkort hhv. klasse CE eller DE på yrkessjåførlinja.

Tidligere har det vært tilstrekkelig med bare førerkort når man søker jobb som buss- eller lastebilsjåfør. Mens idag må man ha yrkessjåførkompetanse, også kalt yrkessjåførdirektivet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.