Hopp til innhold

Sjåfør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En bussjåfør i Tyskland

En sjåfør er en person som fører et motorisert transportmiddel. Sjåfør brukes også som yrkestittel i forbindelse med transport av personer eller gods, da gjerne spesifisert som yrkessjåfør. Ordet kommer fra fransk chauffeur (litt. «en som varmer») i meningen fyrbøter, eller varme opp.

norsk er det vanlig å spesifisere yrket ved å legge til transportmiddelet foran tittel, eksempelvis bilsjåfør, bussjåfør, taxisjåfør, lastebilsjåfør, og videre. Ved noen tilfeller forenkles begrepet til bare fører, eksempelvis trikkefører og togfører.

For å bli en sjåfør må personen bli godkjent gjennom å tilegne seg et sertifikat, eller førerkort. Slik sertifisering skjer via føreropplæring på godkjente kjøreskoler.

Utdanning til yrkessjåfør i Norge tar to år på videregående skole og to år i lære. Man får truckførerbevis, stroppekurs og kurs i transport av farlig gods (ADR) på Vg2 transport og logistikk. Avhengig om man velger godstransport eller persontransport, tar man førerkort hhv. klasse C og CE eller D på yrkessjåførlinja avhengig av lærekontrakten.[1]

Det kreves i dag yrkessjåførkompetanse (YSK) for transport av personer eller gods mot vederlag med et kjøretøy som krever førerrett for tunge klasser.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Læreplan i vg2 transport og logistikk (TOL02-01)». www.udir.no. Besøkt 16. september 2023. 
  2. ^ «Yrkessjåførkompetanse». Statens Vegvesen. Besøkt 4. januar 2023. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]