Croix de guerre (Belgia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Croix de guerre 1914-1918
Croix de guerre 1940-1945
Croix de guerre 1954

Croix de guerre, flamsk Oorlogskruis, norsk Krigskorset, er benevnelsen på tre belgiske krigsdekorasjoner, to for innsats i første og andre verdenskrig, den tredje for allmenn krigsinnsats. Utmerkelser med samme navn finnes også i Frankrike og Luxembourg.

Krigskorset 1915[rediger | rediger kilde]

Croix de guerre ble første gang innstiftet 25. oktober 1915 til belønning av den som særlig utmerket seg under den første verdenskrig.

Utmerkelsen er utformet som et malteserkors med to korslagte sverd. Korset er av bronse. Midt i korset er Belgias løve avbildet. Korset er opphengt i båndet i et ledd bestående av en kongelig krone. Baksiden har en «A», for kong Albert I. Båndet er rødt med fem grønne striper. Som tilleggsutmerkelse kunne båndet utstyres med en løve i gull, sølv eller bronse eller med en palme med bokstaven A i gull, sølv eller bronse.

Krigskorset 1940[rediger | rediger kilde]

Croix de guerre 1940 ble innstiftet 20. juli 1941 av Belgias regjering, under dens eksil i London, til belønning av militært personell som hadde utmerket seg med tapperhet i kamp mot fienden. Utmerkelsen kunne også tildeles militære avdelinger og utledninger.

Utmerkelsen er utformet som et malteserkors med to korslagte sverd. Korset er av bronse. Midt i korset er Belgias løve avbildet. Korset er opphengt i båndet i et ledd bestående av en kongelig krone. Baksiden har en «L», for kong Leopold III. Båndet er rødt med tre smale grønne striper på hver side. Som tilleggsutmerkelse kan båndet utstyres med en løve i gull, sølv eller bronse eller med en bronsepalme med bokstaven L. Videre kunne korset tildeles med korslagte ankre i bronse for sjøfolk eller med bronsetårn for sivile innsats.

Krigskorset[rediger | rediger kilde]

Dekorasjonen Croix de guerre ble innstiftet 3. april 1954 som en allmenn dekorasjon for fortjenstfull innsats i krigs. Korset er identisk med Croix de guerre 1940 bortsett fra at korsmidten prydes av Belgias kongelige våpen og baksiden av Belgias løve. Ordensbåndet er også her rødt med tre smale grønne striper på hver side.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (da) Rolf Christensen: Kongeriget Belgiens ordner, hæderstegn og medaljer 1830–1995, Næstved: Forlaget Devantier, 1995.
  • (da) Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966.