Lucy (Australopithecus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lucys skjelett, fotografert på Museo Nacional de Antropología i Mexico by

Lucy er tilnavnet til et av de mest kjente og mest komplette fossile eksemplarene av apemenneskeslekten Australopithecus. Det ble funnet i 1974 i Awash-dalen i Etiopia.

Lucy er oppkalt etter Beatles-sangen «Lucy in the Sky with Diamonds», men hennes berømmelse skyldes at hun er et enestående funn.

Der er blitt funnet 52 fragmenter, som hver representerer én av Lucys knokler. De vulkanske lagene i den etiopiske gravplassen gjør det mulig å datere hennes alder innenfor en tidsramme på kun 100 000 år.

Arten Lucy tilhørte, Australopithecus afarensis, eksisterte i minst 900 000 år.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Takket være dateringsmetoder basert på måling av radioaktivitet vet man at det er mellom 3,1 og 3,22 millioner år siden at Lucy gikk rundt ved Afar i det nordlige Etiopia. Lucy var over én meter høy, og vekten hennes er anslått til 31 kg. Skjelettet viser en blanding av såvel menneske- som apeaktige egenskaper.

Kropp og oppbygning[rediger | rediger kilde]

Lucys bekkenben er, som vårt, lavt og bredt. Man kan konkludere med at Lucy kunne stå og gå på to bein. Lemmene hennes tilhører helt sikkert et tobeint vesen. På grunn av bekkenets bredde satt lårbeinet i skrå stilling, som hos mennesket.

Hennes proporsjoner var derimot litt annerledes enn våre. Hun hadde kortere ben og lengre armer. Dessuten var kneleddene løsere enn våre. Det samme gjaldt skuldrene og armene. Faktisk ligner lemmene og leddene mye på dagens sjimpansers. Det ser ut til at Lucy både kunne gå oppreist og klatre i trær.

Etter bekkenet og leddene å dømme gikk hun ikke helt likt oss mennesker. Hun må ha hatt en slags rullende gange, som trolig ikke har vært fullt så effektiv som hos de senere menneskearter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]