Lucy (Australopithecus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lucys skjelett, fotografert på Museo Nacional de Antropología i Mexico by

Lucy (AL 288-1) er tilnavnet til et av de mest kjente og komplette fossile eksemplarene av førmennesker i slekten Australopithecus. Hun tilhørte arten Australopithecus afarensis, som eksisterte i minst 900 000 år, og ble funnet i 1974 i Awash-dalen i Etiopia. Fossilet er oppkalt etter Beatles-sangen «Lucy in the Sky with Diamonds», men berømmelsen skyldes at hun er et enestående funn.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Det ble funnet 52 skjelettære fragmenter av Lucy (omkring 40 prosent av det komplette skjelettet), som hver representerer én av hennes knokler. De vulkanske lagene på den etiopiske gravplassen gjør det mulig å datere hennes alder innenfor en tidsramme på kun 100 000 år.

Takket være dateringsmetoder basert på måling av radioaktivitet (såkalt argon-argon datering) vet man at det er mellom 3,18 og 3,22 millioner år siden Lucy gikk rundt ved Afar i det nordlige Etiopia.[1] Lucy var over én meter høy, og vekten hennes er anslått til 31 kg. Skjelettet viser en blanding av såvel menneske- som apeaktige egenskaper. På tross av oppreist gange og svai i ryggen, hadde hun forholdsvis lengre armer og kortene bein enn oss, og hjernekassa har vært liten med store kjever. I levende live har hun sannsynligvis liknet en liten, tynn sjimpanse på to bein.

Kropp og oppbygning[rediger | rediger kilde]

Lucys bekkenben er, som vårt, lavt og bredt. Man kan konkludere med at Lucy kunne stå og gå på to bein. Lemmene hennes tilhører helt sikkert et tobeint vesen. På grunn av bekkenets bredde satt lårbeinet i skrå stilling, som hos mennesket.

Hennes proporsjoner var derimot litt annerledes enn våre. Hun hadde kortere ben og lengre armer. Dessuten var kneleddene løsere enn våre. Det samme gjaldt skuldrene og armene. Faktisk ligner lemmene og leddene mye på dagens sjimpansers. Det ser ut til at Lucy både kunne gå oppreist og klatre i trær.

Etter bekkenet og leddene å dømme må ganglaget hennes vært litt annerledes enn ganglaget til dagens mennesker. Hun må ha hatt en slags rullende gange, som trolig ikke har vært fullt så effektiv som hos de senere menneskearter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]