Homo habilis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Homo habilis
Homo habilis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Homo habilis
Leakey, 1964
Norsk(e) navn: det nevenyttige mennesket
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Primater
Overfamilie: Menneskeaper
Familie: Store aper
Slekt: Menneskeslekten
Habitat: savanne, skog
Utbredelse: Afrika

Homo habilis er betegnelsen på den eldste formen for menneske, som også kalles urmennesket. Homo habilis levde i det østlige og sørlige Afrika for mellom 2,3 millioner og 1,65 millioner år siden.

Betegnelsen[rediger | rediger kilde]

Sammen med funnene av Homo habilis ble det også funnet enkle steinredskaper[1], og indikasjonen på at de var i stand til å tilvirke og bruke redskaper er årsaken til at disse menneskene ble gitt betegnelsen Homo habilis, som er latin og betyr «det nevenyttige mennesket».

De første funnene[rediger | rediger kilde]

I 1960 gjorde forskeren Jonathan Leakey et funn i Olduvai Gorge i Tanzania av det som for første gang ble bedømt som en til da ukjent, eldre menneskeart. Det han fant, var en del av skallen til et ungt individ, samt ben fra en hånd og en fot. Funnet har blitt katalogisert som OH 7; bokstavene «OH» står for «Olduvai Hominid», det vil si mennesketype fra Olduvai. Datering viste at disse delene av et skjelett var 1,75 millioner år gamle. Det viste seg senere at en assistent av Jonathan Leakeys foreldre, Louis og Mary Leakey, hadde funnet en like gammel jeksel året før. Assistenten het Heselon Mukiri, men funnet hans ble ikke kategorisert før etter at Jonathan Leakey hadde gjort sin oppdagelse. I ettertid er funnet fra 1959 katalogisert som OH 4.[2]

Hjernestørrelse[rediger | rediger kilde]

Hjernestørrelsen på Homo habilis var bare halvparten av det vi finner hos det moderne mennesket (Homo sapiens).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ de la Torre, Ignacio (12. april 2011). «The origins of stone tool technology in Africa: a historical perspective». Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences. 1567. 366: 1028–1037. ISSN 0962-8436. PMC 3049100Åpent tilgjengelig. PMID 21357225. doi:10.1098/rstb.2010.0350. Besøkt 26. april 2021. 
  2. ^ «Proceedings of a Symposium on Human Evolution» (PDF). Canadian Journal of Anthropology/Revue Canadienne d'Anthropologie. 1983. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.