Hopp til innhold

Nasjonalt Garborgsenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nasjonalt Garborgsenter
Garborgsenteret sett fra Forum Jæren
Etablert2012
Kart
Nasjonalt Garborgsenter
58°44′02″N 5°39′02″Ø
AdresseHetlandsgata 11, 4344 Bryne
Nettstedhttps://www.jaermuseet.no/garborgsenteret/

Nasjonalt Garborgsenter, eller Garborgsenteret, er et nasjonalt formidlingssenter for forfatterskapene til Hulda og Arne Garborg i Bryne i Rogaland, som åpnet 5. september 2012. Senteret drives av Jærmuseet, og er et supplement til kunstnerhjemmene Garborgheimen og Knudaheio.[1] Nybygget, som kostet 50 millioner kroner å føre opp, er tegnet av Asplan Viak, og rommer også Time bibliotek i underetasjen.[2] Bygningen er lokalisert mellom Forum Jæren og nye Bryne videregående skole, som sto ferdig i 2014.

Ideen om et Garborg-senter i Time kommune, Arne Garborgs hjemkommune, sprang ut av 150-årsjubileet for Arne Garborg sin fødsel, «Garborg-året 2001». I etterkant av jubileet tok Time Mållag initiativ til en utredning av ideen, og en arbeidsgruppe ledet av Tarald Oma, daværende leder i Time Mållag, la i 2004 frem forprosjektet «Nasjonalt Garborgsenter på Bryne – for lesing og litteratur». Prosjektet startet opp i oktober 2006 med Time Mållag, Time kommune og Rogaland fylkeskommune som initiativtagere. Time kommune fikk ansvaret for å drive prosjektet, og fra 1. april 2008 tok Jærmuseet over arbeidet. Dørene åpnet 2. juli 2012,[3] to måneder før den offisielle åpningen.

Den permanente utstillingen i senteret er laget av Media Farm og Arkidea, til en pris av 13 millioner kroner. Siden det allerede finnes fire kunstnerhjem som presenterer ekteparets Garborg liv (Garborgheimen og Knudaheio, Kolbotn og Labråten), har senteret fokusert på å løfte frem tema fra forfatterskapene i utstillingen, og engasjere publikum i disse.[2] En måte dette gjøres på er gjennom et rollespill, kalt Strid. Utstillingen passer godt inn i undervisningen i skolefagene norsk og samfunnsfag.[2]

Leder av Garborgsenteret siden 2010 er Inger Undheim.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cora Skylstad (6. september 2012). «Garborgsenteret åpnet». Bok & samfunn. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. 
  2. ^ a b c Ingunn Økland (8. september 2012). «Garborg forklart for barn». Aftenposten: 12 (kultur-delen). 
  3. ^ Eirin Larsen (2. juli 2012). «Nå tar Arne Garborg imot besøk». NRK. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]