Villa Grande

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°53′56,245″N 10°40′42,006″Ø

Villa Grande
Villa grande oslo.jpg
Inngangspartiet
Beliggenhet
NavnVilla Grande
AdresseHuk aveny 56
StrøkBygdøy
KommuneOslo
Historiske fakta
ArkitektChristian Morgenstierne og Arne Eide
Påbegynt1917
Bygningsdata
Commons-logo.svg
 Villa Grande på Commons

Villa Grande er navnet på en eiendom på Bygdøy i Oslo. Huset ble påbegynt i 1917 etter tegninger av arkitektene Christian Morgenstierne og Arne Eide for Sam Eyde, grunnlegger av Norsk Hydro. Eyde solgte prosjektet etter mindre enn ett år. Det ufullførte huset skiftet eier flere ganger, og ble til slutt overtatt av staten. I 1941 ble det ferdigbygget, og innredet som bolig for Maria og Vidkun Quisling. De bodde der til han ble arrestert i 1945. I denne perioden ble villaen kalt Gimle.

Etter at Maria Quisling var blitt kastet ut, overtok øverstkommanderende allierte militærmyndighet i Norge, general Andrew Thorne, sammen med sin stab Villa Grande som hovedkvarter fra 22. mai 1945 og holdt til der inntil han 31. oktober dro tilbake til Storbritannia.

Villa Grande huser i dag Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (Holocaustsenteret).

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Villa Grande er et kulturminne og har nummer 90331 i Riksantikvarens kulturminnebase.

Quislings førerbunker[rediger | rediger kilde]

Quislings bunker ligger under Villa Grande og ble bygget under andre verdenskrig for å beskytte Vidkun Quisling mot bombeangrep, samt at bunkeren kunne fungere som sykestue[1]. Bunkeren har inngang fra kjelleren til Villa Grande, samt en «hemmelig» nødutgang på baksiden av bygget ut mot hagen. Bunkeren stod ferdig i 1943, er 67 m², en 4 meter tykk betongkappe over seg, samt 2,4 meter tykke betongvegger. I bunkeren var det blant annet installert et «moderne» elektrisk anlegg, matforråd, kjøleanordninger og eget kontorrom med både eksterne og interne telefonlinjer.

Bunkeren ble stengt i mai 1945, og forfalt frem til den ble pusset opp og åpnet for publikum i 2014[2][3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]