Victor Sparre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Victor Sparre
62345 Victor Sparre.jpg
Victor Sparre i sitt atelier på Landøya, 1969. Foto: Delphin, Rigmor Dahl / Oslo Museum
Født4. november 1919
Bærum
Død16. mars 2008 (88 år)
Asker
Ektefelle Aase Marie Sparre
Far Victor Smith
Mor Eli Sparre Smith (1886- 1966)
Barn Veronica Sparre, Veslemøy Sparre, Sunniva Sparre
Beskjeftigelse Billedkunstner
Nasjonalitet Norge
Medlem av Oxfordbevegelsen (Moralsk Opprustning)
Utmerkelser Deltagermedaljen

Victor Sparres monumentale glass-utsmykningsørveggen i Jeløy kirke kalles «Livets tre» og viser en dominerende Kristus-figur. Arbeidet er fra 1975 og regnes som et av kunstnerens hovedverk.
Victor Sparres glassutsmykning av Ishavskatedralen i Tromsø (1972), tittel: Jesu gjenkomst

Victor Sparre (Victor Smith til han var 50[1]) (født 4. november 1919 i Bærum, død 16. mars 2008 i Asker) var en norsk billedkunstner. Han var særlig kjent for sin fargesterke malerkunst og sine glassmalerier.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Sparre var sønn av sjefsbibliotekar ved Bergen Offentlige Bibliotek, Victor Smith (d. 23. august 1937) og hustru, kunstneren Eli Sparre Smith. Han vokste opp i Bergen og ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han var aktiv deltaker i den protestantiske Oxfordbevegelsen (senere kjent som Moralsk Opprustning). Under krigen var han medlem av Milorg. I 1955 vant han konkurransen om glassmalerier til Stavanger domkirke. Siden laget han utsmykninger til 25 norske kirker, bl. a. Ishavskatedralen, Hinna kirke, Jeløy kirke som han etter eget ønske ble bisatt fra, og Gruben kirke. Han har laget alterbildet til Immanuelskirken i Tel Aviv.

Sparres fargeglade malerier av interiører, figurer og landskap har ofte symbolfylte og religiøse undertoner, og maleren har vært aktiv i menneskerettsbevegelsen. Blant hans mest kjente aksjoner var en internasjonal sultestreik for å redde den sovjetiske dissidenten og fredsprisvinneren Andrej Sakharov samt hans kampanje for å skaffe Aleksandr Solzjenitsyn asyl og æresbolig i Norge, før denne vant Nobelprisen i litteratur.

I 2003 ble Sparre utnevnt til ridder av St. Olavs Orden. For sin innsats under andre verdenskrig ble han tildelt Deltagermedaljen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Stenene skal rope : Om kunst og frihet, Tiden, Oslo, 1974
  • The Flame in the Darkness : The Russian Human Rights Struggle – As I Have Seen It, Grosvenor, London, 1980

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)