Kunstnerforbundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kunstnerforbundet
Kunstnerforbundet i Kjeld Stubs gate 3 i Oslo sentrum.
Kart
Kunstnerforbundet
59°54′46″N 10°44′08″Ø
Nettstedhttps://kunstnerforbundet.no/

Kunstnerforbundet er et kunstgalleri i Oslo, og Norges eldste privateide galleri for samtidskunst. Galleriet ble etablert i 1910 av kunstnere, og er organisert som et aksjeselskap. 150 samtidskunstnere er i dag tilknyttet galleriet som aksjonærer. Kunstnerforbundet har siden 2018 også satset på produksjonslokaler for samtidskunstnere i samme bygg, med prosjektet Atelier Kunstnerforbundet. For dette mottok de Oslo Opens hederspris i 2022.[1]

Bygning[rediger | rediger kilde]

Kunstnerforbundet eier bygården i Kjeld Stubs gate 3, sentralt beliggende bak Rådhuset i Oslo sentrum, hvor utstillingsvirksomheten foregår. Gården ble ervervet i 1917 etter pådriv fra arkitekt Arnstein Arneberg, som senere tegnet Rådhuset. Hans assistenter Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas tegnet overlyssalen samme år, og i 1919 sto salen ferdig. Overlyssalen er klassisk, og regnes av flere som det vakreste utstillingsrommet i Norge.

Utstillinger og butikk[rediger | rediger kilde]

Kunstnerforbundet har et aktivt utstillingsprogram med 27 separatutstillinger innen alle uttrykk, inkludert kunsthåndverk, samt tre kollektive utstillinger årlig. Galleriet representerer flere enn 300 kunstnere, hvorav 120 grafikere. I salgsavdelingen har galleriet et rikholdig utvalg grafikk, skulptur og maleri for daglig salg, samt en egen butikk for kunsthåndverk i underetasjen.

Daglig leder er f.o.m 2022 Lars Sture.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mørch, Hilde. «Oslo Opens hederspris 2022 delt ut». kunstavisen.no. Besøkt 13. juni 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]