Vepsere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Veiskilt med stedsnavnrussisk og på vepsisk.

Vepsere er et finsk-ugrisk urfolk som holder til på Karelen i Russland. Håkon Stang kaller vepserne «folket lengst øst i Norden». Sammen med samer og nenetsere regnes vepserne som ett av tre urfolk i Barentsregionen.

Vepserne teller i dag[når?] 6 000 – 13 000 mennesker, litt etter hvordan man regner på det. Om man teller med såkalte kareliserte vepsere, teller de nærmere 100 000.[trenger referanse] De stammer fra områdene rundt Kvitsjøen. I dag holder de fleste til 70-80 km sør for Petrozavodsk, hovedstaden i den autonome russiske republikken Karelia. Flest bor det i den lille russiske byen Sheltozero, som har omkring 3 000 innbyggere, hvorav halvparten er vepsere.[trenger referanse]

Russere har kalt både vepsere, votere, estere og karelere for tsjuder.[1] (russisk чудь, som betyr fremmed) Ordet har gått inn i samisk som čuđit, og blei brukt om finsk–ugriske folkeslag i øst. Noen forskere mener tsjudene som røvet i samiske områder i første rekke var vepsere. Tsjudene er her kjent fra mange stedsnavn i Finnmark og fra filmen Ofelaš – Veiviseren.

Det er også hevdet at vepserne er synonyme med bjarmene, som bl.a. er kjent fra vikinghøvdingen Ottars fortelling om sin reise til Kvitsjøen i 890. Bjarmene var et finsk-ugrisk folk.

Vepserne snakket opprinnelig vepsisk, men på grunn av hard statlig russifisering har språket gått kraftig tilbake, og i dag kan bare omkring halvparten av vepserne snakke vepsisk. I motsetning til russerne, som bruker det kyrilliske alfabetet, bruker vepserne det latinske.

De tradisjonelle leveveiene hos vepserne har i stor utstrekning gått tapt, men før de var gode murere, tømrere og snekkere. Flesteparten av vepserne er i dag russisk-ortodokse.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.