Vepsere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vepsernes flagg

Vepsere er et finsk-ugrisk urfolk som holder til på Karelen i Russland. De har også blitt kalt tsjuder (av samene, som i filmen Veiviseren) og er trolig synonyme med sagalitteraturens bjarmer i Bjarmeland. Håkon Stang kaller vepserne «folket lengst øst i Norden». Sammen med samer og nenetsere regnes vepserne som ett av tre urfolk i Barentsregionen. Russiske forskere har klassifisert både vepsere, votere, estere og karelere som tsjuder.[1]

Vepserne teller i dag 6 000 – 13 000 mennesker, litt etter hvordan man regner på det. Om man teller med såkalte kareliserte vepsere, teller de nærmere 100 000. De stammer fra områdene rundt Kvitsjøen. I dag holder de fleste til 70-80 km sør for Petrozavodsk, hovedstaden i den autonome russiske republikken Karelia. Flest bor det i den lille russiske byen Sheltozero, som har omkring 3 000 innbyggere, hvorav halvparten er vepsere.

Vepserne har vært kjent siden vikingtiden. De er trolig synonyme med bjarmene, som Snorre nevner da han forteller om vikinghøvdingen Ottars reise til England i 890. Nyere forskning støtter denne teorien, selv om det ikke har blitt endelig fastslått. Bjarmene var imidlertid et finsk-ugrisk folk. I samiske legender nevnes vepserne som tsjuder, trolig en forvanskning av norrønt tjod (= folk).[2] (Samme ordet kan ha gitt opphav til utyske, egentlig «umenneske».)[3]

Vepserne snakket opprinnelig vepsisk, men under kommunismen ble det forbudt å snakke dette språket utendørs. I dag kan bare omkring halvparten av vepserne snakke vepsisk. I motsetning til russerne, som bruker det kyrilliske alfabetet, bruker vepserne det latinske.

De tradisjonelle leveveiene hos vepserne har i stor utstrekning gått tapt, men før de var gode murere, tømrere og snekkere. Flesteparten av vepserne er i dag russisk-ortodokse.

Årsaken til at samene kalte vepserne tsjuder, kan ha sammenheng med et annet russisk urfolk, nemlig tsjuktsjiene. Om det er en sammenheng eller en misforståelse vet man imidlertid mindre om.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.russland.no/hXGYBUwtDG07.42.idium
  2. ^ http://www.heimskringla.no/nettbibliotekaren/gbook.php?page=8
  3. ^ http://arkiv.thisted-bibliotek.dk/Historisk%20%C3%85rbog/%C3%85rgang%201945/Sch%C3%BCtte,%20Gudmund%20%20Teutoner%20og%20Thy.pdf
RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.