Hopp til innhold

Ordbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Færøsk Anthologi, den første færøyske ordboka av V. U. Hammershaimb og Jakob Jakobsen.
Firspråklig ordbok med ord på tysk, latin, jiddisk og hebraisk.
Den kinesiske ordboka Shuo wen zhen ben

En ordbok eller ordliste er en samling av ord fra ett eller flere språk. Den angir hvordan ordene staves, og gir gjerne definisjoner, bøyninger, uttalehjelp, eksempler på bruk og ordenes etymologi. Hvis det er en ordbok mellom ulike språk (flerspråklig ordbok), gir ordboken tilsvarende ord eller et forklarende uttrykk på det andre språket. Ordene i ordbøker er vanligvis ordnet alfabetisk.

Ordbøker kan dekke mindre eller større områder. De kan ha som mål å beskrive de fleste ord som er dokumentert brukt i et visst språkområde, eller kan konsentrere seg om ett enkelt fagfelt eller en enkelt historisk periode. I teorien skiller en ordbok seg fra et leksikon ved at ordboka bare gir korte definisjoner på ord, ikke lengre forklaringer, men i praksis glir de to boktypene ofte over i hverandre.

Mange ord forklares ved hjelp av synonymer, det vil si med enkeltord som har nesten samme betydning som oppslagsordet. Dette kan være nyttig, men også gi opphav til misforståelser, fordi synonymene ikke alltid brukes i samme sammenheng som det opprinnelige ordet. Det gjelder særlig for ordbøker mellom to forskjellige språk. Ellers finnes det egne synonymordbøker. Også kryssordbøker liste opp synonymer.

Ordbøker publiseres tradisjonelt i papirutgaver. Disse er vanligvis alfabetisk ordnet, men det finnes også ordbøker og ordlister som er tematisk ordnet. Papirordbøker utgis i ulike størrelser, alt fra lommeordbøker og mindre skoleordbøker til store fagordbøker.

Første norske ordbøker

[rediger | rediger kilde]

Den første norske ordbok kom i 1634 og var en ordbok over norske og danske juridiske uttrykk, utgitt på anmodning av kansleren Jens Bjelke.[1] I 1646 utga presten Christen Jenssøn i Sunnfjord en liten norsk ordbok kalt Den Norske Dictionarium Eller Glosebog med rundt tusen ord.[2] I 1802 kom en nokså stor norsk ordsamling av Laurents Hallager, mens han ennå var student.[3]

Elektroniske ordbøker

[rediger | rediger kilde]

Det er mer og mer vanlig å publisere ordbøker elektronisk. De kan enten distribueres på ulike lagringsmedier (f.eks. CD-ROM og DVD) slik at de kan installeres direkte på datamaskinen, eller de kan gjøres tilgjengelig på Internett i en vanlig nettleser. En mellomløsning er ordbøker som lastes ned via Internett, men installeres på datamaskinen etterpå. Felles for disse elektroniske ordbøkene er at de vanligvis ikke er ordnet alfabetisk, men at man bruker en egen søkefunksjon for å finne ordene man er interessert i. Søkefunksjonalitet gir store fordeler i forhold til et alfabetisk ordnet papirprodukt, fordi det i papirordbøkene bare er oppslagsordene som er ordnet alfabetisk. I en elektronisk ordbok kan man søke i hele innholdet i ordboken, og man kan da finne frem til definisjoner, eksempler, etymologi og annet som er plassert under andre oppslagsord enn man ville lete under i en alfabetisk ordbok. Man kan også få kjøpt elektroniske ordbøker i lommekalkulatorformat med de vanligste ordene på over 25 språk. Disse kan i tillegg brukes til enkle setninger på samme måte som lommeparløren.

Tilgjengelige på Internett

[rediger | rediger kilde]

Ettspråklige

[rediger | rediger kilde]

Tospråklige

[rediger | rediger kilde]
 • Clue Lookup har ordbøker på flere språk og innen en rekke fagområder. Det kreves betalt abonnement.
 • Dansk-svenske specialordlister – ordlister innenfor en rekke fagområder, 15 000 dansk/svenske opslagsord, 40 000 søkeord totalt[7]
 • Ordnett har ordlister og ordbøker innenfor en rekke språk og fagområder som krever betalt abonnement.
 • ifinger har ordlister og ordbøker innenfor en rekke språk og fagområder som krever betalt abonnement.

Andre ordbøker på Internett

[rediger | rediger kilde]
 • Easytrans.org – enkel oversettelse av ord mellom engelsk, spansk og norsk[8]
 • DinOrdbok.no – oversetter til og fra bokmål, nynorsk, samisk og andre språk; til sammen dekkes 29 språk[9]

Kjente ordbøker (utvalg)

[rediger | rediger kilde]

Rettskrivningsordlister

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ Didrik Arup Seip: Liten norsk språkhistorie (s. 24), Aschehoug, 1971
 2. ^ https://snl.no/Christen_Jenssøn_-_norsk_prest_og_ordboksutgiver
 3. ^ https://nbl.snl.no/Laurents_Hallager
 4. ^ «Rimordbok - La ordene danse i sang, dikt og prosa!». www.rimord.no (norwegian). Besøkt 10. juli 2024. 
 5. ^ «Forside - Kryssordbok». kryssordbok.no. Besøkt 10. juli 2024. 
 6. ^ «Gratis synonymer og antonymer». www.synonymordboka.no. Besøkt 10. juli 2024. 
 7. ^ «Dansk-svensk ordlista, 54 000 danska uppslagsord, 140 000 sökord totalt, fackord, danskt-svenskt lexikon, svenskt-danskt, svensk leksikon, online-ordbog, ordbok». www.danska-svenska.se. Besøkt 10. juli 2024. 
 8. ^ «Online ordbok med verbbøying, synonymer og uttale». www.easytrans.org. Besøkt 10. juli 2024. 
 9. ^ «DinOrdbok». www.dinordbok.no. Besøkt 10. juli 2024. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]