Hopp til innhold

Rødask

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rødask
Nomenklatur
Fraxinus pennsylvanica
Marshall
Populærnavn
rødask[1]
(grønnask)
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenLamiales
FamilieOljetrefamilien
SlektFraxinus
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
CR - Kritisk truetUtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig
CR - Kritisk truet

CR — Kritisk truet

Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Rødask (Fraxinus pennsylvanica) er et løvfellende tre i oljetrefamilien og er utbredt i sentrale og østlige deler av Nord-Amerika.

På gunstige steder i de sørlige delene av utbredelsesområdet kan den bli 37 m høy, mens vanlig høyde i nord er 15–18 m. Barken er purpurgrå. Den er særbu og vindpollinert. Bladene er finnete og 15–30 cm lange. Det er 7–9 småblad. Arten skiller seg fra kvitask ved at skudd, bladstilk og bladunderside er hårete, og bladundersiden er grønn. Varieteten grønnask (var. lanceolata) har hårløse blad og skudd, og småbladene er smalere.

Rødask vokser på fuktig, næringsrik jord og har det største utbredelsesområdet av alle de amerikanske askeartene. Den finnes både i de østlige skogene og langt inn på prærien, der rødask vokser langs elver. Utbredelsen strekker seg fra sørøstlige Alberta, Nova Scotia og Cape Breton i nord sørover til østlige Texas, nordlige Florida og Georgia. Den danner skog sammen med Celtis laevigata og kvitalm. Andre treslag som den vokser sammen med, er blant annet asklønn, rødlønn, pekantre, ambratre, amerikaplatan, amerikaosp, virginiapoppel og pileik.

En invaderende art, asiatisk askepraktbille (Agrilus planipennis), dreper rødask og andre amerikanske askearter, og rødask er derfor vurdert som kritisk truetIUCNs rødliste.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 27. september 2023. Besøkt 27. september 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for rødask Fraxinus pennsylvanica som LO (ikke vurdert i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 27. september 2023. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]