Vordingborg slottsruin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vordingborg slottsruin
LandDanmark[1]
StedVordingborg kommune[1]
Historiske fakta
Eier(e)Valdemar I av Danmark
Etablert1175 (Julian)
Kart
Kart
Vordingborg slottsruin
55°00′25″N 11°54′42″Ø

Vordingborg slottsruin. I bakgrunnen ses Gåsetårnet - den eneste velbevarte delen av den gamle kongeborgen.
Gåsetårnet bygget av kong Valdemar Atterdag er den eneste velbevarte delen av borgen. Kjeglespiret og gullgåsen på toppen stammer fra 1800-tallet.

Vordingborg slottsruin er restene av den middelalderske kongeborgen Vordingborg slott. Ruinen ligger i VordingborgSyd–Sjælland i Danmark. Selve Gåsetårnet ble fredet i 1950.[2]

Vordingborg slott ble grunnlagt av kong Valdemar den store rundt år 1160. Men allerede før dette har det på stedet ligget en stormannsgård. Nyere arkeologiske utgravinger har funnet en del av en kirkegård fra begynnelsen av 1100–tallet. Dengang var det vanlig at kirkene ble bygget i forbindelse med stormannsgårdene og det var sannsynligvis også tilfellet i Vordingborg.

Man har begrenset kunnskap om kong Valdemars borganlegg. Arkeologiske undersøkelser har vist at det var en ringvoll med en omkransende vollgrav. Selve borgplassen har vært 30 x 40 meter. Det er ikke funnet spor etter faste bygninger fra den eldste borgen.

Vordingborg ble sentrum for den ekspansive utenrikspolitikken som kong Valdemar og erkebiskop Absalon førte på den sydlige delen av Østersjøkysten. Kongen oppholdt seg gjerne på Vordingborg slott når flåten samlet seg i Grønsund, i Fanefjord eller i viken nedenfor Vordingborg før et tokt. Kulminasjonen ble Arkonas fall og erobringen av Rügen i 1169. Og det var på Vordingborg slott at kongen døde i 1182.

Borgen fornyes[rediger | rediger kilde]

Valdemar den stores Vordingborg ble endret allerede i neste generasjon. Om arbeidet ble startet under Knut VI av Danmark eller Valdemar Seier vet man ikke, men begge konger benyttet ofte Vordingborg til residens og base for hær og flåte. Byggearbeidene menes å ha blitt foretatt fra ca. år 1200.

Rett nord for borgen ble det bygget en kirke i teglsten, Skt. Andreaskirken. Den gamle randvollen ble sløyfet til fordel for en ringmur oppført av munkesten. Jorden fra randvollen ble benyttet til å heve nivået på borgplassen innenfor muren.

Langs den sydlige ringmuren ble det på omtrent samme tid oppført et 30 meter langt stenhus. Det er mulig at dette var kongens bolig.

I århundret etter kong Valdemar Seier ble borgen utvidet flere ganger.

Valdemar Atterdags Vordingborg[rediger | rediger kilde]

Kong Valdemar Atterdag var fra sin overtakelse av tronen langt fra herre over hele Danmark. Store dele av riket var pantsatt til grever i Holsten. Kongen brukte de første årene av sin regjeringstid til å betale de forskjellige panthavere. Vordingborg ble innløst i 1346 for de pengene som Valdemar mottok for at korsridderne Den tyske orden overtok Estland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata