Ingeborg av Danmark (fransk dronning)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingeborg av Danmark
Dronning av Frankrike
Ingeborg of denmark.jpg
Født1175 el. 1176
Død1236 el. 1237
Corbeil-EssonnesRediger på Wikidata
Embete
  • Consort of France Rediger på Wikidata
Ektefelle Filip II August av Frankrike
FarValdemar I av Danmark
Mor Sofia av MinskRediger på Wikidata
Søsken Helene av Danmark, Rikissa av Danmark, Knut VI av Danmark, Valdemar II av Danmark, Sophia av DanmarkRediger på Wikidata
Barn Ingen
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Gravlagt Île-de-FranceRediger på Wikidata

Ingeborg av Danmark, (også Ingeborg Valdemarsdatter, Ingelburge, Ingelborg, Isemburge) (født 1175 el. 1176, død 1236 el. 1237) var dronning av Frankrike 11931196 og 1213–1236/1237 gjennom sitt ekteskap med Filip II August av Frankrike. Hun var datter av Valdemar I av Danmark og hans dronning Sofia av Minsk.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ingeborg giftet seg med Filip 15. august 1193. I Frankrike fikk hun navnet Isambour. Av ukjente grunner ble hun frastøtt av ham og han nektet å tillate at hun skulle krones til dronning. Ingeborg protesterte mot denne behandlingen og hans svar var å sende henne i kloster. Deretter ba han pave Celestin III om å oppløse ekteskapet fordi det ikke var blitt fullbyrdet. Filip hadde imidlertid ikke tatt Ingeborg med i beregningen. Hun insisterte på at ekteskapet faktisk hadde blitt fullbyrdet og at hun derfor var hans ektefelle og den rettmessige dronningen av Frankrike. Den danske konges kansler, Anders Sunesen som var vel bevandret i kirkerett og den franskfødte Abbed Vilhelm af Æbelholt, ble pålagt av den danske kongen å reise til paven for å tale Ingeborgs sak.

Filip inngikk et tredje ekteskap i mai 1196 med Agnes av Merania til tross for at han fremdeles var gift med Ingeborg.

Den nye pave Innocens III erklærte Filips ekteskap med Agnes for ugyldig og annullert ettersom han fortsatt var ektet til Ingeborg. Han beordret kongen å skille seg fra Agnes og da han ikke gjorde det, bevirket paven at Frankrike i 1199 ble lagt under interdikt. Dette fortsatte frem til 7. september 1200. Etter press fra paven og fra Ingeborgs bror, kong Valdemar II av Danmark, tok kong Filip til slutt Ingeborg tilbake som sin dronning, men først i 1213. Etter dette bodde hun i flere franske byer som Pontoise, Saint-Germain-en-Laye og hadde sitt enkesete i Corbeil i nærheten av Orléans, hvor hun også døde og ligger begravet. Etter Filips død i 1223 oppholdt Ingeborg seg stort sett i kloster.

Det såkalte Ingeborg-psalteret hvori hun har innskrevet sine foreldres dødsdager, er ennå bevart.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Isabella av Hainaut 
Dronning av Frankrike
(1193–1196)
Etterfølger:
 Agnes av Merania 
Forgjenger:
 Agnes av Merania 
Dronning av Frankrike
(1200–1223)
Etterfølger:
 Blanka av Castilla