Vømmøl Spellmannslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vømmøl Spellemannslag»)
Vømmøl Spellmannslag
OpphavNorges flagg Verdal, Norge
Periode19742024
1984
SjangerVise
Medlemmer
Kristian Schravlevold
Konrad Vømmølbakken
Peder Storvømmølvold
Birger Skruddusvingen
Andre forhold

Vømmøl Spellmannslag var en venstreradikal visegruppe fra Trøndelag stiftet i 1973 av Hans Rotmo. Bandet gav ut platene Vømmøl'n (1974), Vømlingen (1975) og Vømmølåret (1984) – samt samleplata Vømmølmusikken (1996) som inneholdt utdrag fra alle tre foregående platene, utdrag fra musikk av Arbeidslaget hass K. Vømmølbakken samt to nyskrevne sanger for anledningen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Alle tekstene i Vømmøl Spellmannslags sanger ble skrevet av Kristian Schravlevold (Hans Rotmo). Platene Vømmøl'n og Vømlingen var kombinert med en trykksak som fulgte med som et bilag. Trykksakene inneholdt tekster, introduksjoner og bakgrunnsstoff til sangene. Med den første plata Vømmøl'n fulgte et 24-siders hefte i A4-format med tekst, bilder, tegninger og kart. Vedlegget til Vømlingen var utformet som en avis, Porcelen Tidende (hvori opptatt Vømlingen). Dette var en firesiders lokalavis med nyheter, kunngjøringer osv. I avisas kulturspalte var tekstene fra plata trykket.

De to første Vømmølplatene ble en kommersiell suksess og solgte henholdsvis 50- og 60 000 eksemplarer.[1]

Visetekstene skildret livet og ulike problemer folk i Utkant-Norge måtte stri med. Folket flyttet fra Vømmøldalen og ned til nabokommunen i sør: Porselen (utpekt som vekstsenter med Europavei og industri), og kommersielle krefter truer stadig med å utrydde vømmølkulturen. Vømmølplatene kan ses på som et tegn på utviklingen på venstresida i Norge fra slutten av 60-åra og utover det tidlige 70-tallet.

Bandet ga ut platene på plateselskapet MAI, der overskuddet gikk til finansiering av andres plateutgivelser som ikke solgte så godt.

Påvirkning fra AKP(m-l)[rediger | rediger kilde]

Vømmøl Spellemannslag hadde tilknytning til AKP(m-l), og dette skinner gjennom i noen av deres mest kjente sanger. I «Det e itjnå som kjæm tå sæ sjøl» fra platen Vømlingen (1975) lyder teksten: «da e det opp te dæ og mæ, ka lei allting ska ta og hus på det som Lenin og Marx og Mao sa: De e itnjå som kjem tå sæ sjøl».

Et annet eksempel på hvor influert Vømmøl Spellemannslag var av AKP(m-l)s syn på historie og politikk er den stevlignende sangen «Tyskern» fra platen Vømmølåret (1984) der det stalinistiske Sovjet fremstilles som den eneste makten som faktisk sloss mot det nazistiske Tyskland. «Og storkapitalen var så sjalu på russern og ville tukte han, de planla en krig i niogtju men så kom krisa og slukten.... Men han Hitler han starta på ega hand og ført den germanske eliten, men for så støgt ått engelskmann at han trakk sæ i siste liten». Her fremstilles England og det nazistiske Tyskland nærmest som allierte, mens Sovjet under Stalin, som faktisk en stund hadde en pakt (Molotov–Ribbentrop-pakten) med Nazi-Tyskland, sees på som en folkestyrt stat som stod i mot undertrykkelsen.

Vømmøl Spellemannslag var på linje med AKP(m-l) i synet på Sovjetunionen. Det gamle Stalin-styrte Sovjet holdes frem som noe positivt mens det post-stalinistiske Sovjet kritiseres. Dette gjelder både Vømmøl Spellemannslag og Arbeidslaget hass K. Vømmølbakken. I sangen «Velge du en klasse å kjemp for» (gitt ut av Arbeidslaget hass K. Vømmølbakken på platen Grovarbeid (1976) heter det «Og pampan i Kreml og Pentagon dæm krige førr profitt...» Her fremstilles det post-stalinistiske Sovjetunionen som en imperialistisk supermakt, helt i tråd med AKP(m-l)s syn.

Tiden etter Vømmøl[rediger | rediger kilde]

I 1994 oppsto Vømlingan, som besto av fire personer og ble dannet i miljøet rundt Ole Vig videregående i Stjørdal. De bygget videre på de gamle vømmøltradisjonene og hadde spilt på fester rundt i Stjørdalsdistriktet i noen år da de kom ut med en singel i 1994. Singelen ble godt mottatt. Vømlingan hadde fått med seg Rotmo som låtskriver. Singelen inneholdt tre sanger og ble etter noen år etterfulgt av Örderpop (1997), en CD med egenprodusert materiale. I 2007 ga Vømlingan ga ut albumet "Vømmølminner", med låter skrevet av Hans Rotmo.

Hans Rotmo har også vært virksom som låtskriver andre steder. I 1994 var det premiere på stykket «Gammelpotetas Venner», et stykke som ble spesialskrevet for 4H-klubber. 4H-klubben i Elvran sto for urpremieren på stykket, som for øvrig fikk gode kritikker.

I 2019 gav Rotmo ut albumet Vømmølbuen under navnet Vømmølbasen og Porcelen Band. Foruten Rotmo består bandet av Berit Lillevold på trekkspill, Arild Moe på gitar, Lars Erik Fisknes på bass og Tony Waade på trommer og lurk.[2][3]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Singler:

Album:

Samlealbum:

Filmmusikk[rediger | rediger kilde]

Relaterte artiker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Børre Haugstad: Vømmøl´n og vinylmafiaen - Klassekampen 22. oktober 2020
  2. ^ Vømmølbuen/Vømmølbasen og Porcelen Band - musikknyheter.no
  3. ^ https://www.adressa.no/pluss/kultur/2019/05/30/Rotmo-har-fortsatt-kloa-19150211.ece

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]