4H-bevegelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra 4H)
Hopp til navigering Hopp til søk
4H-bevegelsen
4H Emblem.svg
Stiftet1902
HovedkontorChevy Chase
Nettstedhttp://www.4-H.org/

4H-bevegelsen er en betegnelse på liknende barne- og ungdomsorganisasjoner i mer enn 80 land rundt om i hele verden. I Norge er bevegelsen representert av 4H Norge.

4H har som mål å utvikle en aktiv og samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker. Bevegelsen er ikke-religiøs og partipolitisk nøytral. Det finnes mange 4H-klubber, og det organiseres utflukter og leirer. Hvert år velger medlemmene en oppgave som de skal jobbe med gjennom et år. Da kan man velge veldig fritt, og det finnes temaer til stort sett alt. Eksempler er fotografering, fisking, baking, gartnerarbeide, sying eller matlaging. Når man har gått et bestemt antall år i 4H, vil man få plaketten som bevis for at du har gått i 4H.

De fire H-ene står for hode, hjerte, hender og helse.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første spirene til 4H ble bokstavelig talt sådd i USA rundt forrige århundreskifte, og «landbruksklubbene» spredte seg videre til andre land innen få år. I dag varierer både navnet og arbeidsområdene fra land til land, men så godt som alle deler firkløveren som symbol.

4H i Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: 4H Norge

Bevegelsen i andre land[rediger | rediger kilde]

USA[rediger | rediger kilde]

I USA administreres 4H, eller «4-H» som det skrives der, av det amerikanske landbruksdepartementet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]