Peder og Hammarforsens brus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Peder og Hammarforsens brus»
AlbumVømmøl'n
Artist, bandVømmøl Spellmannslag
Utgitt1974
Innspilt1974
Sjangerfolkemusikk, pop
Lengde2.05
PlateselskapMAI
Låtskriver(e)Kristian Schravlevold
Produsent(er)Arvid Esperø,
Harald Are Lund

«Peder og Hammarforsens brus» er en sang fra Vømmøl Spellmannslag, utgitt på deres debutalbum Vømmøl'n i 1974. Sangen er skrevet av Kristian Schravlevold alias Hans Rotmo i 1967, og er basert på en vits.[1]

Historien og musikken[rediger | rediger kilde]

Vitsen handler om en kar som er på bygdefest, og ønsker å høre en spesiell låt. Han går frem til spellemannen som spiller til dans, og spør om han kan spille «Hammarforsens brus». Spellemannen svarer bekreftende, og setter i gang med å spille låta. Problemet er at det spellemannen spiller ikke ligner på den ønskede låta: «Sei mæ nu, du Peder, va det der Hammarforsens brus?» Spellemannen har svar på tiltale: «Ja, sa Peder, men du skjønne det – det va fossen ætte utbygginga (til kraftverk) i 1963» Musikken er en blanding av folkemusikk og pop, en stil som gjode Vømmøl Spellmannslag populære i Norge første gang i 1974 og 1975. Det benyttes enkle instrumenter som lurk, bass, mandolin og fiolin.

Musikere[rediger | rediger kilde]

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

«Peder og Hammarforsens brus» ble spilt på nærmest samtlige konserter med Vømmøl Spellmannslag i bandets korte karriere. Senere ble den tidvis spilt av Hans Rotmo og hans forskjellige band og prosjekter på 1970-tallet og 1980-tallet.

Offisiell utgivelse med konsertopptak av «Peder og Hammarforsens brus»:

  • Vømmøl'n, på bonus-CD fra ny-utgivelsen i 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vømmøl'n – 2CD ny-utgivelse 2009, Tekst på innercoveret av Hans Rotmo