FNs utviklingsprogram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «UNDP»)
De forente nasjoners utviklingsprogram
United Nations Development Programme
AkronymUNDP
Grunnlagt22. november 1965; 58 år siden (1965-11-22)
HovedkvarterNew York
Nettstedhttps://www.undp.org/
ModerorganiasjonFNs økonomiske og sosiale råd

FNs utviklingsprogram (engelsk: United Nations Development Programme, UNDP; fransk: Programme des Nations unies pour le développement, PNUD) er verdens største utviklingsorganisasjon.

UNDP er til stede i 170 land og territorier,[1] der organisasjonen samarbeider med lokale myndigheter for å fremme langsiktig utvikling.[2][3] UNDP jobber for å utrydde fattigdom og redusere ulikhet. UNDP har også en viktig funksjon som pådriver for å nå FNs bærekraftsmål. Organisasjonen bistår lokale myndigheter med å utvikle politikk, lederskap, partnerskap og institusjonell kapasitet for å bygge motstandsdyktige og bærekraftige samfunn.[2] UNDP samarbeider med mennesker på alle nivåer i samfunnet for å bidra til å bygge nasjoner som kan takle kriser, og samfunn som legger til rette for bærekraftig vekst som forbedrer livskvaliteten for alle.

UNDPs øverste leder er Achim Steiner. UNDP-lederen er nummer tre i FNs hierarki, etter generalsekretæren og visegeneralsekretæren. UNDP har hovedkontor i New York City og blir i sin helhet finansiert med bidrag fra medlemsnasjonene.

Som FNs ledende utviklingsaktør har UNDP en sentral rolle i å støtte innsatsen for å nå FNs bærekraftsmål. Bærekraftsmålene er 17 globale felles mål for en bærekraftig utvikling, som ble vedtatt av FNs medlemsland i 2015 for de neste 15 årene fram mot 2030. De 17 målene avløste FNs tusenårsmål, som ble vedtatt i år 2000. Målene som medlemslandene vedtok i 2015 handler blant annet om å utrydde ekstrem fattigdom, utjevne sosiale ulikheter og bremse klimaendringer.[4][5]

UNDP tilbyr rådgivning, opplæring og støtte til myndigheter og det sivile samfunnet i de land organisasjonen opererer. UNDP har tre brede fokusområder for utvikling: utrydde fattigdom, fremme strukturelle endringer, samt å forebygge kriser, katastrofer og konflikter.[6] UNDP leverer på disse fokusområdene og bidrar til gjennomføringen av bærekraftsmålene gjennom seks såkalte signaturløsninger: bekjempe fattigdom, fremme demokratisk styresett for fredelige og inkluderende samfunn, forebygging av katastrofer og økt motstandskraft, klima og støtte til naturbaserte løsninger for utvikling, skape fornybar energi for alle, samt likestilling og økt deltagelse blant kvinner.[6]

Hvert år offentliggjør UNDP flaggskiprapporten Human Development Report (HDR).[7] Rapporten måler og analyserer trender i verdens menneskelige utvikling, og rangerer land etter menneskelig utvikling i Human Development Index. Norge har lenge toppet denne indeksen. I tillegg til den globale rapporten utgir UNDP også regionale og nasjonale utgaver. Disse rapportene har vært med å sette søkelys på hva som trengs for å skape menneskelig utvikling, og at menneskelig utvikling er langt mer enn bare BNP per innbygger.[8]

Norge samarbeider med UNDP på mange områder og er en viktig partner for UNDP.[9][10] UNDP har også et eget nordisk representasjonskontor i Oslo. Høsten 2003 ble H.K.H Kronprins Haakon utnevnt til goodwill-ambassadør for UNDP.[11][12][5]

UNDPs nordiske representasjonskontor[rediger | rediger kilde]

UNDPs nordiske kontor (NRO) er UNDPs representasjonskontor overfor de nordiske landene.[13][14] Kontoret jobber med å informerer publikum, media og myndigheter om FNs bærekraftsmål og UNDPs rolle i arbeidet for å nå disse. Hovedkontoret ligger i København, og det er tilhørende representasjonskontorer i Oslo, Stockholm og Helsinki.[14]

Kontoret bidrar til å gi de nordiske landene lettere tilgang til UNDP og FN-systemet i sin helhet, og fungerer som et bindeledd mellom de nordiske landene og UNDPs hovedkvarter. UNDPs nordiske kontor er ansvarlig for å informere om UNDPs mandat og arbeid med bærekraftsmålene. UNDP arbeider også for å sette sentrale utviklingsspørsmål på dagsorden i de nordiske landene.      

Kontoret ledes (per mai 2022) av direktør Camilla Brückner, som tiltrådte stillingen i 2012.[13] Det er en del av UNDPs Bureau of External Relations og Advocacy, som har ansvar for UNDPs partnerskap og samfunnskontakt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «UNDP around the world». undp.org. UNDP. Arkivert fra originalen 18. februar 2021. Besøkt 27. februar 2021. 
 2. ^ a b «About us». UNDP (engelsk). Besøkt 10. februar 2021. 
 3. ^ «Annual Report 2019». UNDP (engelsk). Besøkt 15. februar 2021. 
 4. ^ «Bærekraftsmålene». Norad (norsk). Besøkt 10. februar 2021. 
 5. ^ a b «I fokus: Internasjonalt arbeid». www.kongehuset.no (norsk). 19. februar 2019. Besøkt 10. mai 2022. «Kronprins Haakon ble utnevnt til goodwillambassadør for UNDP i 2003. De første 12 årene arbeidet han med å promotere tusenårsmålene, som ble evaluert og avsluttet i 2015. Da vedtok FNs medlemsland 2030-agendaen for bærekraftig utvikling. Agendaen søker å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet, urettferdighet og å håndtere klimaendringene innen 2030. Agendaen ledsages av 17 bærekraftmål, og Kronprinsen er gjennom sin rolle for UNDP dedikert til å arbeide spesielt med mål nr 1: å utrydde fattigdom.» 
 6. ^ a b «Vårt fokus». UNDP (norsk). FNs Utviklingsprogram UNDPs nordiske kontor i Norge. Besøkt 10. februar 2021. 
 7. ^ «Human Development Reports». www.hdr.undp.org. United Nations Development Programme. Besøkt 10. mai 2022. 
 8. ^ «Norge på topp for første gang». ssb.no (norsk). 28. februar 2002. Besøkt 10. mai 2022. «I 2001-utgaven av Human Development Report kom Norge for første gang på topp på den internasjonale levekårsindeksen Human Development Index (HDI). Denne indeksen er basert på forventet levealder, hvor mange som kan lese, hvor stor andel som går på skolen og inntektsnivå. Norge er imidlertid ikke på topp på noen av de enkelte indikatorene som inngår i indeksen, bl.a. ligger vi bak de ledende når det gjelder levealder. Artikkelen ser også på helse og inntektsfordeling. Konklusjonen er at levekårene i Norge er blant de beste i verden, men at det er små forskjeller mellom de land som ligger øverst på indeksen.» 
 9. ^ Utenriksdepartementet (8. desember 2010). «Pressemelding: Fornyet norsk støtte til FNs utviklingsfond (UNDP)». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 10. mai 2022. 
 10. ^ «Finansiering». UNDP (norsk). FNs Utviklingsprogram UNDPs nordiske kontor i Norge. Arkivert fra originalen 17. april 2021. Besøkt 10. februar 2021. 
 11. ^ «His Royal Highness Crown Prince Haakon of Norway». UNDP (engelsk). United Nations Development Programme. Besøkt 10. mai 2022. «Crown Prince Haakon Magnus of Norway was appointed a UNDP Goodwill Ambassador in 2003 and has been committed toward efforts to end global poverty.» 
 12. ^ «Våre partnere». UNDP (norsk). FNs Utviklingsprogram UNDPs nordiske kontor i Norge. Arkivert fra originalen 25. oktober 2021. Besøkt 10. mai 2022. «Høsten 2003 ble H.K.H Kronprins Haakon utnevnt til goodwill-ambassadør for UNDP. I sin rolle som GWA reiser han bl. a. på årlig feltbesøk for å følge opp UNDPs arbeid over hele verden.» 
 13. ^ a b «Om os». UNDP (dansk). Arkivert fra originalen 8. mars 2022. Besøkt 10. mai 2022. «FN's Udviklingsprogram UNDP's nordiske kontor i Danmark» 
 14. ^ a b «Om oss». UNDP (norsk). FNs Utviklingsprogram UNDPs nordiske kontor i Norge. Arkivert fra originalen 14. april 2021. Besøkt 10. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]