Trollbærmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trollbærmåler
Baptria tibiale
Baptria tibiale
Vitenskapelig(e)
navn
:
Baptria tibiale
Esper, 1791
Norsk(e) navn: trollbærmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Baptria
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat: gran- og blandingsskog
Utbredelse: Palearktis

Trollbærmåler (Baptria tibiale) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne karakteristiske, svarte og hvite arten er ganske sjelden og knyttet til rik, fuktig gran- eller blandingsskog der det vokser trollbær. Den er en typisk art for nordiske skoger og er avbildet i logoen til Finlands lepidopterologiske selskap, foreningen for sommerfuglinteresserte i Finland. I Norge er den bare funnet på tre lokaliteter og er regnet som Kritisk truet i den norske rødlisten fra 2010.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 23 – 28 mm), slank, svart og hvit måler. Den kan ikke forveksles med noen annen europeisk art. Kroppen og vingene er fløyelsaktig brunsvarte, begge vingepar i midten med et bredt, snøhvitt tverrbånd. Frynsene langs vingenes ytterkant er snøhvite ved for- og bakhjørnene av forvingen og langs hele bakvingen, brunsvarte midt på forvingen. Larven er slank, naken bortsett fra noen fine, hvite børster, blåaktig lysgrønn med en mørk blåfiolett ryggstripe som er bred foran og bak, smalere i midten men utvidet ved segmentgrensene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i fuktige, rike gran- eller blandingsskoger der det vokser trollbær (Actaea spicata), som er larvenes næringsplante. Den trenger små lysninger i skogen. Slike lysninger er midlertidige og gror gjerne igjen etter noen år, så arten er avhengig av at nye lysninger blir dannet. De voksne målerne flyr om dagen, helst i solskinn, i juni – juli. Hunnene legger egg på undersiden av trollbær-blader, der larvene spiser til de er fullvoksne i august. De kryper da ned i bakken, spinner seg inn i en kokong og forvandler seg til pupper, som overvintrer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Alpene, i Skandinavia og videre østover gjennom Russland til Kurilene og Japan. I Norge er den bare funnet på tre lokaliteter: det er eldre funn fra Saltdal i Nordland og Skien i Telemark, mens nyere funn bare kjennes fra en lokalitet i Bærum i Akershus. En så oppsiktsvekkende art er neppe oversett, selv om den lever i et miljø som sjelden blir besøkt av sommerfuglsamlere, så alt tyder på at den er meget sjelden i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]