Trebizond-riket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Trapezunt)
Hopp til: navigasjon, søk
Trebizond-riket
Βασίλειον τής Τραπεζούντας (Gresk)
Trebizond-riket
Rikets største utbredelse, rundt år 1340.
Språk Lazisk, gresk
Hovedstad Trapezunt
Styringsform Keiserrike, monarki
Statsoverhode Keiser
Styringsorgan Basilevs
Regjeringssjef Basilevs (Gresk:Βασιλεύς)
Etablert 1204
Oppløsning Trapezunt falt til det osmanske riket
sultan Mehmet II i 1461.
Første keiser Alexios I Megas Komnenos (12041222)
Siste keiser David Megas Komnenos (14511461)
Foregående stat Bysantinske riket
Etterfølgende stat Osmanske Riket

Trebizond-riket (gresk Βασίλειον τής Τραπεζούντας) var et bysantinsk-gresk stat som ble dannet i 1204 i kjølvannet av at det bysantinske riket, Østromerriket, kollapset samme år da Konstantinopel ble erobret av det fjerde korstoget. Dronning Tamar av Georgia ga soldater til hennes nevø Alexios I som erobret de pontius-greske byene i Trebizond, Sinope og Paphlagonia. Trebizond har blitt kalt for det «siste greske riket».[1]

Grunnleggelse[rediger | rediger kilde]

Da Konstantinopel falt for det fjerde korstoget i 1204 for vesteuropeiske og venetianske korsfarere var Trebizond-riket ett av tre mindre greske stater som oppsto ut av Østromerrikets sammenbrudd, sammen med Keiserriket Nikea og Despotatet Epirus. Alexios, et barnebarn av den bysantinske keiseren Andronikos I Komnenos, sønn av Rusudan, en datter av Giorgi III av Georgia, gjorde Trebizond til sin hovedstad og hevdet et krav på å være den legitime etterfølger av det bysantinske riket.

Herskerne av Trebizond kalte seg selv for «De store Komnenos», Megas Komnenos, da de tilhørte den prestisjefylte familien Komnenos, og i førstningen hevdet den tradisjonelle bysantinske tittelen «keiser og autokrat av romerne». Etter å ha oppnådd en enighet med det bysantinske riket i 1282 ble det offisielle tittelen endret til «keiser og autokrat av hele Østen, av iberianerne, og de utvandrete provinser» og forble det helt til Trebizond-rikets avslutning i 1461. Staten er noen ganger blitt kalt for det «Komnenianske riket» ettersom dets herskende familie var etterkommere av Alexios I Komnenos.

Trebizond-riket kontrollerte opprinnelig et sammenhengende område på sørkysten av Svartehavet mellom Soterioupolis og Sinope, bestående av dagens moderne tyrkiske provinser Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Bayburt, Gümüşhane, Rise og Artvin. På 1200-tallet kontrollerte riket Perateia som omfattet Cherson og KerchKrimhalvøya. David Komnenos utvidet hurtig mot vest, okkuperte først Sinope, deretter Paphlagonia og Heraclea Pontica inntil hans rike grenset til Keiserriket Nikea grunnlagt av Theodore I Laskaris. Områdene vest for Sinope gikk tapt til Keiserriket Nikea i 1206. Sinope selv ble erobret av seldsjukkene i 1214.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Miller, William: Trebizond: The Last Greek Empire, 1926; Chicago: Argonaut Publishers, 1968
  • Uspensky, Fyodor: From the history of the Empire of Trabizond (Ocherki iz istorii Trapezuntskoy Imperii), Leningrad, 1929, 160 sider: en monografi på russisk
  • Bryer, Anthony: The Empire of Trebizond and the Pontos. London 1980: Variorum Reprints. ISBN 9780860780625.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Miller, William: Trebizond, the Last Greek Empire
historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.