Hopp til innhold

Transport Tycoon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Transport Tycoon
UtviklerMicroProse
UtgiverMicroProse
DistributørApp Store (plattform: iOS)
DesignerChris Sawyer
ProgrammererChris Sawyer
KomponistJohn Broomhall
Siste versjoningen
PlattformDOS, Windows 95, PlayStation
UtgivelsePC

UK, USA: 15. juni 1994
iOS, Android

3. oktober 2013
SjangerStrategispill
ModusEnspiller, flerspiller
Format1 x CD-ROM
Nettstedwww.transporttycoon.com
Del av en serie

Transport Tycoon er Chris Sawyers videospill om transport og logistikk. Spillet ble gitt ut av Microprose i 1994. Året etter kom påbyggingspakken, Transport Tycoon Deluxe, som inneholdt flere nye typer kjøretøy, en landskapsbygger, i tillegg til en del andre forbedringer. Chris var i stor grad inspirert av Sid Meiers Railroad Tycoon som kom ut i 1990, ett spill som igjen var inspirert av suksessen til spill som SimCity.

Spilleren er overhode i et transportselskap, og målet er å skape en stabil inntekt for dette selskapet. Som i de fleste andre økonomiske simulasjoner er det ingen måte å vinne eller tape spillet på. Man spiller til et visst år der spillet stopper opp, også kan man sammenligne seg selv med motstandere og tidligere spill, basert på inntjening og aktivitet.

I 1996/97 begynte Chris Sawyer å eksperimentere med en ny versjon av Transport Tycoon, men etter litt arbeid ble prosjektet lagt til side og grunnet en plutselig interesse for berg- og dalbaner, ble koden skrevet om til det som til slutt ble Roller Coaster Tycoon. Akkurat det samme var tilfellet med Roller Coaster Tycoon 2. Ett nytt spill som ble gitt ut i september 2004, med navn Locomotion, var ment å være arvtageren til det gamle Transport Tycoon-spillet.

Transport Tycoon[rediger | rediger kilde]

I den opprinnelige utgaven av Transport Tycoon starter spiller i 1930 og ender i 2030. Spilleren presenteres for et åpent landskap med bakker, byer i forskjellige størrelser og ulike typer fabrikker. Utfordringen er å bygge opp et lønnsomt transportnettverk som frakter gods mellom fabrikkene, og passasjerer og post mellom byene.

Til rådighet har spilleren busser, lastebiler, skip, fly, tog og mot slutten av spillet monorail. Etterhvert som årene i spillet går, får man tilgang på nyere og bedre utgaver av kjøretøy. Til å begynne med har man damplokomotiver og propellfly, men etterhvert får man jetfly, diesel- og elektriske lokomotiver.

Transport Tycoon Deluxe[rediger | rediger kilde]

Transport Tycoon Deluxe inneholder flere forandringer i forhold til originalutgaven. Spillet starter først i 1950, men varer til gjengjeld helt til 2050. Grunnet dette inneholder spillet futuristiske transportmidler, som for eksempel Maglev. Transport Tycoon Deluxe har også flere forskjellige landskapstyper som påvirker hvilke industrier som finnes. Spilleren kan også kjøpe opp konkurrerende selskaper.

En merkelig endring er at alle kjøretøyene i Transport Tycoon Deluxe har fiktive navn, mens Transport Tycoon hadde virkelige transportmidler som Boeing 747, Concorde og TGV. Grafikken er likevel beholdt og det er mulig for spilleren å døpe om kjøretøystypene. Det er også flere mindre forbedringer.

TTDPatch[rediger | rediger kilde]

Etter hvert begynte mange amatørprogrammerere og erfarne spillere å tenke over hvilket stort utviklingspotensial spillet egentlig hadde. Den første versjonen av TTDPatch ble startet utviklet i 1999 av Josef Drexler for å fikse noen feil, samt etter hvert lage nye funksjoner.

TTDPatch inneholder følgende forandringer i forhold til det originale spillet:

  • Nye kjøretøy og ny grafikk.
  • Maksimum antall kjøretøy per spiller er fjernet.
  • Støtte for større stasjoner. Det vil si togstasjoner med opp til 7 spor og en lengde på 7 ruter i motsetning til 5 i originalen.
  • Togstasjoner med flere typer spor.
  • Nye lyssignal. Støtte for signal som bare vender en vei.
  • Mulig å bygge langsetter skråninger.

Og mens originalversjonen av Transport Tycoon og Transtort Tycoon Deluxe var laget for DOS, noe som gjorde det umulig å få spilt det på Windows 2000 og Windows XP fordi støtten for DOS var fjernet, fikset patchen dette problemet.

I dag vedlikeholdes TTDPatch av en gruppe programmerere og grafikere og er kommet ut i versjon 2.0 rev 1.

OpenTTD[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: OpenTTD

OpenTTD er en åpen kildekode-klone av Transport Tycoon Deluxe. OpenTTD implementerer ekstremt mange nye funksjoner, som for eksempel flerspillermodus med støtte for maksimalt 255 spillere og 16 transportfirma. For å spille OpenTTD tidligere, krevdes det at en hadde de originale lyd- og grafikkfilene fra Transport Tycoon Deluxe, men nå har det blitt laget nye lyd- og grafikkfiler som gjør at en kan spille OpenTTD som et 'eget' spill.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «OpenTTD 1.0.0-beta1» (engelsk). 24. desember 2009. Besøkt 11. mars 2010. «As a little Christmas present we present the first beta for 1.0.0. With this version you can run OpenTTD without the original Transport Tycoon Deluxe data files.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Eksterne dedikerte Wiki-er[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata