MicroProse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
MicroProse
BransjeVideospillindustrien
Etablert1982
Opphørt 2001
HovedkontorHunt Valley
LandUSA
Produkt(er)programvare[1]
Grunnlegger(e)Bill Stealey, Sid Meier
Daglig lederSid Meier
Nettsted Offisielt nettsted (en)

MicroProse Software, Inc. (også kjent som MicroProse Simulation Software) er en amerikansk videospillutvikler og -utgiver som ble grunnlagt av Sid Meier og Bill Stealey i 1982. Firmaet er kjent for å ha produsert og distribuert mange av Meiers klassiske spill, som Pirates!, Civilization, Colonization og Railroad Tycoon.

Merkenavnet MicroProse gjenoppstod i 2007 da Interactive Game Group kjøpte det fra Atari Interactive. Fra 2010 har Cybergun Gruppen eid merkenavnet MicroProse.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1982 møttes den pensjonerte piloten Bill Stealey programmereren Sid Meier via en felles venn. Meier slo Stealey flere ganger i flyspillet Red Baron, og forklarte at han forstod programmeringen av spillet og kunne lage et bedre spill på en uke.[2][3] Stealey lovet å selge spillet om Meier kunne lage det. Innen to måneder kom Hellcat Ace, og Stealey skrev et fire siders notat om alt som var feil med det, i den tro at det var slutten for spillet. Innen en uke hadde Meier korrigert alle feilene. Stealey solgte 100 kopier på sitt første kundemøte, og det ble MicroProse's første produkt.[4]

I 1987 var MicroProse ansett som et av verdens fem på topp spillselskaper, og PC og Commodore 64 var prioriterte plattformer. Selskapet startet også en avdeling i Storbritannia, og kom med spill som F-19 Stealth Fighter, Red Storm Rising og Sid Meier's Pirates!

Tidlig på 90-tallet kom Sid Meier's Railroad Tycoon og Sid Meier's Civilization fra den interne gruppen MPS Labs. Samtidig forsøkte selskapet å bevege seg utenfor spesialfeltet som var simulatorer og strategi-spill, og utviklet rollespill som Darklands, men investerte mye penger på mislykkede arkade-spill. I 1991 bad selskapet om penger fra investorene for å dekke tapet.

I desember 1993 ble MicroProse Software Inc. kjøpt av Spectrum HoloByte og ble MicroProse Inc [5]. MicroProse UK måtte stenge, og 40 ansatte måtte gå. I 1994 forlot Bill Stealey selskapet samtidig som UFO: Enemy Unknown, første spillet i X-COM-serien, ble en uventet hit. Manglede midler gjorde at MicroProse konsentrerte seg om PC markedet.

I 1996 kuttet selskapet flertallet av de originale MicroProse ansatte, og Sid Meier, Jeff Briggs og Brian Reynolds forlot selskapet og grunnla Firaxis Games [6]. I 1997, etter et mislykket forsøk på oppkjøp fra GT Interactive Software [7] ble MicroProse saksøkt av Avalon Hill og Activision for å bruke deres merkenavn Civilization. MicroProse kjøpte da Hartland Trefoil, som originalt hadde rettighetene, og saksøkte Avalon Hill og Activision for brudd på konkurranselovene. Hasbro Interactive ønsket samtidig å kjøpe både Avalon Hill og MicroProse, så det ble inngått et forlik i 1998, der Activision fikk lisens til å lage Civilization: Call to Power.

I 2001 opphørte MicroProse som selskap, og Hasbro solgte merkenavnet MicroProse til Infogrames Entertainment.[8]

I dag[rediger | rediger kilde]

Sid Meier, som jobber hos Firaxis Games, fikk etterhvert tilbake rettighetene til spill han hadde ansvar for fra Atari. Nyere utgivelser som Sid Meier's Railroads!, Sid Meier's Civilization III, IV og V samt UFO: Enemy Unknown (kalt XCOM: UFO Defence i USA) er blant disse.

Fra 2010 har Cybergun Gruppen eid merkenavnet MicroProse.

5. mai 2020 ble det kjent at Microprose gjenoppstår med adresse i Australia og planlegger tre spill: Sea Power: Naval Combat in the Missile Age av utvikleren Triassic Games AB, Task Force Admiral - Vol.1: American Carrier Battles av Drydock Dreams Games og Operation: Harsh Doorstop av Drakeling Labs. MicroProse har også publisert spillet Warfare 1944 av Drakeling Labs. [9][10][11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ National Software Reference Library[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Sid Meier: The Father of Civilization
 3. ^ "Introduction to Game Development: Second Edition" redigert av Steve Rabin. Side 18
 4. ^ Introduction to Game Development: Second Edition redigert av Steve Rabin. Side 40
 5. ^ http://www.mobygames.com/company/spectrum-holobyte-inc
 6. ^ SID MEIER, av Retro Gamer Team, 12. februar 2014 (en)
 7. ^ http://www.wsj.com/articles/SB881362455706224000
 8. ^ MicroProse
 9. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 7. mai 2020. Besøkt 6. mai 2020. 
 10. ^ https://www.gamer.no/artikler/microprose-gjor-comeback-etter-18-ar/491490
 11. ^ https://www.pressfire.no/artikkel/legendariske-microprose-gjenoppstar

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]