OpenTTD

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
OpenTTD
Openttdlogo.svg
Cardhill Transport, 2000-06-25.png
UtviklerLudvig Strigeus
Distributør Steam, GOG.comRediger på Wikidata
Basert påTransport Tycoon Deluxe
SpillmotorSDL
Siste versjon12.0
PlattformLinux, Mac, Windows
Utgivelse6. mars 2004
SjangerSanntidsstrategispill / Økonomispill
ModusEnspiller / Flerspiller
FormatNedlasting
Nettstedopenttd.org

OpenTTD er en åpen kildekode-kopi og utvidelse av spillet Transport Tycoon Deluxe. Spillet er en fullverdig kopi av Transport Tycoon Deluxe, men tilbyr tillegg en rekke ekstra funksjoner som større kart, flerspillermodus og flere språk. Mange av problemene og begrensningene i Transport Tycoon Deluxe har også blitt fikset.

Prosjektet er utviklet fra bunnen av og er skrevet i C++. Fordi OpenTTD er utviklet fra bunnen av kan en forandre på meget fundamentale deler av spillet, i motsetning til TTDPatch.

Selv om OpenTTD har en åpen kildekode, krevde det i starten grafikkfiler fra Windows-versjonen av Transport Tycoon Deluxe for å fungere. Dette ble det arbeidet med å forandre på, og den 1. april 2010 ble versjon 1.0.0 utgitt.[1] I denne og senere versjoner trengs ikke de originale datafilene lenger,[2] noe som betyr at hele spillet er Fri programvare.

OpenTTD kjører på alle større operativsystemer. I tillegg er det også laget dedikerte versjoner for Linux med AMD Athlon 64 prosessorer. Fra versjon 0.7.2 tilbys enveiskjørte veier, høydejustering under bygninger og smartere motstandere.

Offisielle versjoner av spillet lastes ned fra openttd.org.

Spillet[rediger | rediger kilde]

OpenTTD fungerer i store trekk likt som Transport Tycoon Deluxe, men det er store forbedringer både i innstillinger og brukervennlighet. Spillerens mål er å lage et transportnettverk med lastebiler, busser, tog, fly og båter for å transportere råvarer, gods og passasjerer. Hver gang et kjøretøy leverer en vare mottar spilleren betaling. Pengene kan brukes til å bygge infrastruktur (veier, stasjoner osv.), kjøretøy, flytte landmasser eller samhandle med lokale bystyrer. Spillet foregår standard fra år 1950 til 2050, hvor spilleren prøver å få en så stor prestasjonspoengsum som mulig. Poengsummen blir basert på antall kjøretøy, inntekt, mengde varer levert osv.

Spillbrettet er dekket av både industrier og byer. Varer blir levert av både industriene (kull fra kullminer for eksempel) og byene (som produserer passasjerer og post), og disse varene godtas av andre industrier. (kullkraftverk godtar kull for eksempel) Hvis en stasjon blir plassert nær en kilde og mottaker kan varer transporteres mellom disse. Mengden varer eller passasjerer som leveres avhenger av kvaliteten på transporten spilleren tilbyr. Betalingen du mottar avhenger av mengden varer i en levering, hvor fort varene har blitt levert og strekningen varene har blitt transportert. Noen varer, for eksempel passasjerer, må leveres fortere enn andre, for eksempel kull, for å få en bra betaling.

Hovedmenyen i OpenTTD

Gjennom spillet må spilleren bygge og utvide transportinfrastrukturen deres. Den eneste infrastrukturen på spillbrettet i starten av spillet er veier inni byer. Alt annet; stasjoner, flyplasser,

jernbaner og depoter, må bygges av spilleren. Verktøyene for bygging av tognettverk er meget avanserte og spilleren har tilgang til mange forskjellige typer signaler for å bygge et stort og komplisert tognettverk.

Gjennom spillet gir teknologiske framskritt spilleren tilgang til nyere, raskere og kraftigere kjøretøy. Når det gjelder togtransport får spilleren også tilgang til nye typer jernbane over tid. Først elektrisk jernbane, deretter monorail og til slutt maglev. Nyere kjøretøy er typisk dyrere i innkjøp og drift, og spilleren må ha tjent nok penger i tidligere deler av spillet for å ha råd til å oppgradere. Hele spillet, fra 1950 til 2050, tar omtrent 24 timer. Spilleren kan velge å begynne før 1950 eller forbi 2050, selv om ny teknologi ikke blir innført utenfor den tidsrammen.

OpenTTD kan spilles som enspiller, mot en datakontrollert AI eller flerspiller, både over lokalt nettverk eller internett.

32-biters grafikkmotor[rediger | rediger kilde]

Ved versjon 0.6.0 skulle egentlig OpenTTD støtte en 32 biters grafikkmotor. Det vil si at man vil gå fra dagens 256 farger til en versjon som bruker 32 biter, det maksimale man kan få på dagens datamaskiner. Dette ble ikke gjennomført før versjon 0.7.0.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «OpenTTD 1.0.0» (engelsk). 1. april 2010. Besøkt 17. juni 2010. 
  2. ^ «OpenTTD 1.0.0-beta1» (engelsk). 24. desember 2009. Besøkt 17. juni 2010. «As a little Christmas present we present the first beta for 1.0.0. With this version you can run OpenTTD without the original Transport Tycoon Deluxe data files.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]