Railroad Tycoon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sid Meier's Railroad Tycoon
Utvikler MPS Labs
Utgiver MicroProse
Plattform Amiga, DOS, Macintosh, Atari ST
Utgivelse 1990
Sjanger Strategispill
Modus Enspiller
Aldersgrense Alle


Sid Meier's Railroad Tycoon er et økonomisk simulasjonsspill designet av Sid Meier i 1990. Spillet kan nå lastes ned og spilles gratis.[1] Spillet er det første i Railroad Tycoon-serien.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Målet med spillet er å bygge og administrere et jernbaneselskap ved å legge spor, bygge stasjoner og kjøp og planlegging tog. Spilleren kan starte bedrifter i alle fire geografiske steder: på vestlige USA, nordøstre USA, Storbritannia eller Sentral-Europa. Selskapet starter med en million dollar i kapital; halvparten egenkapital, halvparten lån. Selskapet kan skaffe ytterligere kapital gjennom salg av obligasjoner.

Spilleren styrer virksomheten som er beskrevet ovenfor, og kan også håndtere individuelle togbevegelser og lage flere næringer. Spillet modellerer tilbud og etterspørsel av varer og passasjerer, samt et miniatyr aksjemarkedet der spillerne kan kjøpe og selge aksjer i sin egen eller konkurrerende selskaper. Spillet har også andre jernbaneselskaper forsøker å få spilleren til å gå konkurs ved hjelp av aksjehandel og priskrig.

Det finnes fire typer stasjoner: Signaltårn, depot, stasjon og terminal. Signaltårn fungerer som passeringspunkt og kan kontrollere bevegelser. Resten yter omkringliggende områder tjenester: Depottjener sitt eget område og tilstøtende åtte områder, en stasjon en annen runde og en terminal håndterer opptil tre områder unna. Spilleren kan bygge opptil 32 stasjoner. Når spilleren bygger den første stasjonen de også bygge sitt første verksted. Hvert verksted er produksjonensområde for spillerens forskjellige tog. Spilleren kan oppgradere og nedgradere depoter, stasjoner og terminaler. Andre fasiliteter som kule butikker og hoteller kan bli lagt til.

Når spilleren bygger en stasjon kan de bygge sitt første tog (av de 32 tillatte) i hvilket som helst verksted. Spilleren kan da legge tilvogner som toget kan hente på forskjellige stasjoner på sin vei. Spilleren kan når som helst endre «consist», som er listen over vognene toget skal hente på de forskjellige stasjonene langs ruten. Disse inkluderer vanlig post og passasjoervogner og spesialiserte godsvogner for hver av de ni andre typene salgsvarer som er produsert i spillet.

Spilleren kan fortsette å bygge banenettverk og bygge stasjoner til spilleren går tom for midler. Spillet løper for et århundre, med regnskapsperioder på to års lengde. Stasjoner bygget eller ombygd i en bestemt regnskapsperiode resluterer i at doble fraktrater betales spilleren for alt de kjøper i denne perioden. Det kan være verdt å utføre byggningsarbeider på de mest aktive annethvert år.

Post betaler mye bedre når den leveres raskt. Andre laster betaler også bedre for hurtigere leveringer, men på «bulk»-enden av skalaen er det få fordeler (brukerveiledningen feilaktig sier det er ingen). Det er vanligvis bedre å holde et tog ved en kildestasjon inntil flere bulkvogner er fulle før det drar.

Togets fart er en faktor som skal vurderes ved sporlegging. Å sparer penger under utbyggingen ved å legge spor rett over et fjell i stedet for rundt på slettene eller gjennom en kostbar tunnel kan forårsake trege tog som taper penger i det lange løp. Lignende betraktninger gjelder ferjer, som er dyre og trege, men kan i enkelte tilfeller være økonomiske hvis de resulterer i mye kortere avstand.

Ikke alle stasjon kjøper alt som blir tilbytt. Noen gode produsenter kjøpe intet. Det er to alternativer spilleren kan velge mellom: Enkel økonomi (hvor for eksempel en stasjon betjener to eller flere byer som vil kjøpe noe) og kompleks økonomi (der «to byer» vil kjøpe post, passasjerer, og et par andre produkter; «fire landsbyer» vil kjøpe passasjerer og ulike godsprodukter, bare en stasjon med et stålverket vil kjøpe kull og andre produkter har andre typer kjøpere). Det er produktvariasjoner over de fire geografiske scenariene.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Utgivelsen i 1990 av Railroad Tycoon ble hyllet i anmeldelser som en av de beste spillene det året.[2]

Spillet ble omtalt i 1991 i Dragon nr. 165 av Hartley, Patricia og Kirk Lesser i «The Role of Computers»-kolonnen. Vurdererene gav spillet 5 av 5 stjerner.[3] De vurderte MacIntoshversjonen av spillet i Dragon nr. 174, og ga den versjonen av spillet 5 av 5 stjerner.[4]

Railroad Tycoon Deluxe[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Railroad Tycoon Deluxe

Railroad Tycoon Deluxe hadde kart for Syd-Amerika og Afrika, med noen nye ressurser respektive til disse kontinentene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sid Meier's Railroads – Official Site
  2. ^ Lockwood, Russ (Desember 1990). «Holiday alert: the year's best games; Accolade's Cycles, Broderbund's Galleons of Glory, Taito's Qix, MicroProse's Sword of the Samurai, Origin Systems' Ultima VI and more; Leisure Forum; product announcement». PC Sources, 1 (12), s. 58. 
  3. ^ Lesser, Hartley, Patricia, & Kirk (januar 1991). «The Role of Computers». Dragon (165), s. 47-55. 
  4. ^ Lesser, Hartley, Patricia, & Kirk (oktober 1991). «The Role of Computers». Dragon (174), s. 57-64.