Vejlerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fugler i Vejlerne

Vejlerne er et stort naturområde mellom Thisted og Fjerritslev på grensen mellom Thy og Han Herred (tidligere også grensen mellom Viborg amt og Nordjyllands amt). Området var opprinnelig to fjordarmer langs halvøyen Hannæs i Limfjorden, som man forsøkte å inndemme til landbruksland på 1800-tallet. I 1912 ga man opp avvanningen av fjordene, og området har siden utviklet seg til et fantastisk naturområde med stor fuglerikdom, med blant annet Danmarks største bestand av ynglende grågjess (ca. 1000 par), sivhauk og de truede artene rørdrum og svartterne. Området i sin helhet utgjør omkring 150 km², hvorav 60 km² opprinnelig var dekket av vann. Det består i dag av sjøer, strandenger og utstrakte sivskoger.

I det vestlige Vejle ligger innsjøene Tømmerby Fjord på 790 ha, Vesløs Vejle og Arup Vejle på tilsammen 485 ha og Østerild Fjord på 560 ha. I det østlige Vejle ligger innsjøene Lund Fjord på 615 ha, Han Vejle 85 ha, Selbjerg Vejle på 900 ha og den nesten uttørkede Bygholm Vejle på 1260 ha.

I 1958 fredet de daværende eierne området, og i 1960 ble det utpekt som Danmarks største naturvitenskapelige reservat. I 1965 ble det bygd en ny effektiv sentralsluse på Bygholmdemningen som også fører hovedvei 11 over området; dette medvirket til en vannstandssenkning i de østlige Vejler og et forringet fugleliv i området, som dog fortsatt har stor betydning som rasteplass for trekkfugler, i tillegg å være yngleplass.

Vejlerne er utpekt til RAMSAR-område og EU-fuglelokalitet og fra 1978 til 2003 drev Skov- og Naturstyrelsen (og senere Danmarks Miljøundersøgelser) en biologisk feltstasjon. Offentlig tilgjengelige utsiktstårn er oppført flere steder i utkanten av vannområdene.

I dag eies Vejlerne av Aage V. Jensen naturfond.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 57°4′N 9°0′Ø