Klitmøller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klitmøller
Klitmøller - der båter tidligere ble dradd opp på stranden hver dag.
LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Nordjylland
KommuneThisted kommune
Befolkning968 (2018[1])
Posisjonskart
Klitmøller ligger i Danmark
Klitmøller
Klitmøller
Klitmøller (Danmark)
Kart
Klitmøller
57°02′24″N 8°30′29″Ø

Klitmøller er en by og tidligere ladested i Thy på Jylland i Danmark. Byen ligger 10 km sydvest for Hanstholm og 17 km nordvest for Thisted. Byen har 878 innbyggere (2016), men befolkningen mangedobles i sommerhalvåret på grunn av de mange sommerhusgjester. Byen hører til Thisted kommune og ligger i Region Nordjylland.

Fordi Klitmøller fungerer som turistby hele året, finnes et variert tilbud av forretninger. I nyere tid er mange av de gamle fiskerhus blitt renovert, og der er bygd nye parsellhus og almennyttige boliger.

Før fiskerkutterne i 1967 ble flyttet til ny havn i Hanstholm, var Klitmøller et driftigt fiskeleje, og hele miljøet fra dengang er stadig bevart. Der drives fortsatt litt fiskeri fra Klitmøller, men i dag er stedet et av områdets viktigste fritidssentere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fiskekuttere strandsatt

Navnet Klitmøller stammer fra at det omkring år 1600 lå tre møller ved åen helt ute ved Nordsjøen omgitt av klitter. Møllene ble brukt til å male korn beregnet på eksport til Norge. Byen ble på 16- og 1700-tallet kjent for sin skutehandel med Norge. Beliggenheten i en bukt med gode landingsforhold og kun 110 km til Norge gjorde plassen til et viktig utskipningssted. Man benyttet seg av en bestemt type skip, kalt sandskuter som nesten bare er kjent fra denne type seilas. Skipene hadde flat bunn og var konstruert slik at de kunne trekkes på land om vinteren.

I Sørnorge var det mangel på matvarer, så hovedeksporten besto av korn, rug og andre landbruksprodukter. Med seg tilbake hadde sandskuterne tømmer og annen trelast fra de norske skoger, som der var mangel på i Thy. Byen var derfor lenge av stor betydning for hele området, da den lenge var den mest betydningsfulle handelsby i området. Flere av skuteskipperne ble da også svært rike etter datidens forhold.

En ting som hadde stor betydning for Klitmøllers suksess, var at Limfjordens åpning mot Vesterhavet på denne tiden var lukket. Man kunne derfor ikke komme inn i Limfjorden med skip, uten å seile rundt Skagen og inn på den østlige side av Jylland. Det gjorde at spesielt kjøpmennene fra Thisted handlet med skuteskipperne i Klitmøller, men det var også vei mellom Klitmøller og Aalborg, hvilket beskriver litt om den store handel, der foregikk i området. Skutehandelen foregikk flere steder langs den nordvestkysteav Jylland, men viktigst var Klitmøller. Byen hadde sin storhedstid mellom år 1660 og år 1810 og mistet sin store betydning, da havet brøt gjennom ved Agger Tange, og der dermed ble fri passasje for seilas inn Limfjorden.

Redningsstationen i Klitmøller ble opprettet 1847 og 1852 kom stasjonen under Redningsvæsenets organisasjon, og i 1860 ble stasjonen utvidet til også å være båtstasjon. Stasjonen ble nedlagt i 1979. Fra 1852-1954 var som 57 aksjoner, hvor der ble reddet 543 mennesker.

Klitmøller hadde i 1801 336 innbyggere, i 1840 452 innbyggere, i 1860 378 innbyggere, i 1870 375 innbyggere, i 1880 372 innbyggere.[2]

Natur[rediger | rediger kilde]

Fra Thy nasjonalpark

Rundt Klitmøller ligger Thy nasjonalpark.

På sandklitterne ved byen vokser bl.a marehalm, røsslyng, krekling, strand-mandstro og klokkesøte, som finnes mange steder på klitheden. På klithederne yngler bl.a. tinksmeden og tranen. Mot øst ligger i dag store nåletreplantasjer Nystrup, Vannet og Vilsbøl med de to store sjøer Vester Vandet Sjø og Nors Sjø.

Klitmøller Å slynger seg fra Vandet sjø ned gjennom Klitmøller by til utløpet i Vesterhavet.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Ved den gamle landingsplass ligger den tolv meter lange fiskekutter Bellis T97 som minne om en svunden tid, hvor man hver dag trakk båtene opp på stranden.

Der er gode muligheter for bading og surfing. Ofte blir byen nevnt som hovedstaden i Cold Hawaii. Det er spesielt disiplinen Waveperformance innen for windsurfing, surfing og standup paddleboarding, der er optimale forhold for. kitesurfing har også mange utøvere fra Danmark og utlandet til å dra til Klitmøller, hvor der er ofte er sterk vind og store bølger.

Byen har vært vertskap for danske mesterskap i waveperformance innen for windsurfing stort sett hele veien oppgjennom 1990'erne samt EM i 1996 og VM i 1998. I dag er byen likeledes vert for det danske mesterskap i surfing og standup paddleboarding. Fra 2010 har byen arrangert Cold Hawaii PWA World Cup i windsurfing.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «BY1: Folketal 1. januar efter byområder, landdistrikter, alder og køn» (dansk). Danmarks Statistik. Besøkt 9. august 2018. 
  2. ^ Danmarks Statistik: Statistiske Meddelelser, Tredie Række, 4de Bind; Kjøbenhavn 1882; s. 85

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]