DSB (jernbaneselskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
DSBs logo i en eldre utgave fra museumsjernbanestasjonen i Græsted.
DSB Me 1532 ved Trekroner stasjon, sør for Roskilde.
Danske jernbanelinjer hvor DSB kjører tog.

DSB (tidligere en forkortelse for Danske Statsbaner) er den danske stats jernbaneselskap, som driver jernbanetrafikk på den statseide delen av jernbanenettet. Etter at den delen av selskapet som tidligere drev med godstog ble solgt til Railion i 2001 kjører selskapet utelukkende persontog. En liknende omorganisering av jernbanen som den som ble gjort i Norge i 1996 gjennom oppdelingen av gamle NSB i Jernbaneverket og NSB BA (nå NSB AS) ble gjennomført i Danmark gjennom at DSB fikk begrenset sitt asnvar til å kjøre jernbane mens jernbanenettet forvaltes av Trafikstyrelsen for jernbane og færger mens jernbanevedlikeholdet blir gjennomført av Banedanmark. DSB har flere datterselskaper, blant annet det deleide DSB Øresund (tidligere DSB First, eid sammen med britiske FirstGroup) og DSB Sverige AB. I tillegg til jernbanetrafikk kjørte DSB tidligere også ferjer.

Historie[rediger | rediger kilde]

DSB ble opprettet i 1885 ved en sammenslåing av Det Sjællandske Jernbaneselskab og De Jysk-Fynske Statsbaner. Det Sjællandske Jernbaneselskab hadde staten tatt over i 1880. De Jysk-Fynske Statsbaner hadde vært i statens hender siden 1867, da staten hadde tatt over det konkurrsrammede jernbaneselskapet: Det Danske Jernbanedriftselskab. Disse to selskapene ble drevet hver for seg i perioden 1880 til 1885.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Danske Statsbaner – bilder, video eller lyd
DanmarkDenne Danmark- og jernbanerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.