Hopp til innhold

Thyborøn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thyborøn
Sneglehuset, Thyborøn
LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Midtjylland
KommuneLemvig kommune
Befolkning1 898 (2023[1])
Høyde o.h.2 meter
Kart
Thyborøn
56°41′49″N 8°12′28″Ø

Thyborøn er en by i Lemvig kommune i Region Midtjylland i Danmark. Den ligger ved Limfjordens utløp mot Nordsjøen. Byen hadde i 2023 et innbyggertall på 1 898.

Byen er oppstått rundt havna lengst nord på Harboøre Tange, ved Thyborøn Kanal. Havnen ble anlagt i 1915-1918 og er en av Danmarks største fiskerihavner, med over 110 hjemmehørende fiskefartøyer med en samlet tonnasje på cirka 15 000 bruttotonn. Ved havna ligger ankeret fra den russiske orlogsfregatten «Aleksander Nevskij», som forulykket 25. november 1868 utenfor Harboøre Tange. Ankeret ble funnet i 1958 og er fem meter langt og veier fem tonn.

Byen er endepunkt for Lemvigbanen, som går fra Vemb, via Lemvig, til Thyborøn.

Ved Thyborøn ligger Thyborøn-festningen, som er en av de største som ble anlagt av tyskerne under andre verdenskrig. For å forsvare innseilingen til Limfjorden ble det bygget 66 store og 40 mindre bunkere og kanonstillinger.

Ved halvøya Rønland sør for Thyborøn ligger kjemikaliefabrikken Cheminova, som er den største arbeidsplassen ved siden av havn, fiskeri og fiskeindustri.

Thyborøn var tidligere en del av Thy, og grensen gikk ved Pælediget like sør for den nåværende Thyborøn by. Tilsvarende var Harborøn (det nåværende Rønland) den nordligste del av Hardsyssel. Før havet brøt gjennom tangen på 1800-tallet besto Thyborøn ennå bare av noen få hus. På grunn av byggingen av havna vokste befolkningstallet, og det ble upraktisk å tilhøre Agger Sogn og Vestervig-Agger kommune. I 1954 ble den nye Thyborøn kommune overført til Ringkjøbing amt.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «BY1: Folketal 1. januar efter byområder, landdistrikter, alder og køn» (dansk). Danmarks Statistik. Besøkt 1. mai 2024. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]